Отиди на
Форум "Наука"

Космическо право и регулации


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Европейската космическа агенция обвини СпейсЕкс, че заради тях трябва да си местят спътниците

3 септември 2019 г. 08:05 ч. Вчера Европейската космическа агенция (ЕКА) оповести, че се е наложило да направи маневра на спътника "Еол", за да избегне заплаха от сблъсък със спътник на СпейсЕкс от мегагрупировката "Старлинк". "Докато броят спътници в орбита нараства, като тези от мегагрупировката "Старлинк", състояща се от стотици или дори хиляди спътници, подобни ръчни маневри за избягване на опасност ще станат невъзможни. ЕКА подготвя да автоматизира този процес чрез използването на изкуствен интелект. Чрез първичен анализ на потенциалните колизии със спътник, автоматизираните системи се превръщат в необходимост, за да опазим нашата космическа инфраструктура". 

Съобщението, което хвърля обвинение върху СпейсЕкс, естествено бе посрещнато с голяма критика от читателите. Един от потребителите в Туитър повдигна въпроса: "Да не би да ревнувате, че те приземяваха ракети, когато вие твърдяхте, че подобно нещо е невъзможно?". Сред критиците се обади и Мат Деш, директор на компанията за телекомуникации и спътникови телефони "Иридиум": "Ние си местим спътниците средно веднъж седмично и никога не излизаме с прес-съобщение да оповестим кого сме заобиколили". 

Журналистът Джонатан Калаган има по-нюансирано виждане. Той пише, че от ЕКА са много разочаровани относно техните опити за комуникация със СпейсЕкс. Опитали са се многократно да им пишат по въпроса за "Старлинк", но не е имало обратен отговор. Вчера обаче СпейсЕкс най-накрая отговорили на ЕКА и казали, че не смятат да преместят спътника си. 

Очакваме да разберем какво е официалното становище от СпейсЕкс по темата. 

2019-aeolus-satellite.jpg

Европейският спътник "Еол" - илюстрация. Image credit : ESA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2961-2019-esa-spacex-dispute

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...