Отиди на
Форум "Наука"

Напусна ни Алексей Леонов


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Напусна ни Алексей Леонов - първият космонавт, излязъл в открития космос

leonov-spacewalk.gif

Алексей Леонов по време на първата в историята на човечеството космическа разходка. Снимка: Роскосмос

11 октомври 2019 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Днес от този свят си отиде Алексей Леонов - първият човек, излязъл в открития космос. 

Новината бе съобщена от ТАСС

Леонов е роден на 30-ти май 1934-та година в Листвянка, Западен Сибир, СССР. Детството на космонавта е тежко, защото през 1936-та година баща му Архип е арестуван като "враг на народа" по време на Сталинските чистки. Въпреки трудния житейски старт, през 1957-ма година младият Алексей завършва военната академия Чугуев в Украинска ССР и става пилот.

Той е един от 20-те пилоти, приети в първия космонавтски отряд през 1960-та година. На 18-ти март 1965-та Леонов влиза завинаги в историята на космонавтиката, защото по време на неговата мисия "Восход 2" излиза в открития космос. Космическата разходка за малко не завършва трагично, тъй като скафандърът на Леонов се раздува до степен в която космонавтът не може да влезе обратно в кораба. За щастие Леонов освобождава част от налягането, като отваря един от клапаните на скафандъра и така се спасява.

Съветските власти предвиждат Алексей Леонов да е командир на първата пилотирана съветска мисия до орбитата на Луната, а по-късно, след като подготовката за мисията е прекратена, Леонов е главен кандидат да е първият човек, стъпил на Луната. Подготовката и на тази експедиция е прекратена. Космонавтът никога не достига до естествения ни спътник, но през 1975-та година е включен в много съществена мисия: "Аполо-Союз", в рамките на която съветски и американски кораб се скачват за пръв път и така слагат символичен край на космическта надпревара. 

Алексей Леонов е талантлив художник и автор на множество картини и илюстрации. Като пряк участник в съвместната космическа програма "Аполо-Союз", той е категоричен противник на конспирациите, че американски астронавти не са стъпвали на Луната. Приживе думите му бяха следните: "Само абсолютно невежи хора могат да не вярват, че американците не са били на Луната". 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3024-2019-leonov-first-spacewalk

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Как космическата общност реагира след смъртта на легендата Алексей Леонов

leonov-spacewalk.gif

Алексей Леонов по време на първата в историята на човечеството космическа разходка. Снимка: Роскосмос

12 октомври 2019 г. 21:40 ч.

Светослав Александров. Вчера легендарният космонавт Алексей Леонов, който през 1965-та година в рамките на мисията "Восход 2" излезе в открития космос и така се превърна в първия землянин, провел "космическа разходка", напусна този свят.

Ето как известни космически дейци реагираха на новината.

"Алексей Леонов, първият човек, който се разходи сред звездите, продължи своето космическо странстване, като премина от този свят", написа космическият журналист Джеймс Оберг, бивш работник по програмата на НАСА "Космическа совалка" и приятел на Леонов. "Той бе един искрен човек, състрадателен, любопитен, добре обучен в психологично отношение дори на фона на смъртна опасност, със здраво тяло и ум. Той бе благословение за своето семейство, както и за своите приятели, колеги, странници, за своята професия, за своята нация и своята планета. Той възприемаше нещата по ясен начин и използваше уникалния си художествен талант, за да сподели личната си визия по начин, по който камерата не може да улови.

Той изпълни две космически мисии, които бяха негов огромен професионален триумф, но провалите на Съветската космическа програма не му позволиха да изпълни дори по-велики мисии. Той беше обучен да е командир на първото лунно кацане, но непрекъснатите отлагания и провали на хардуера доведоха до прекратяването на програмата след "Аполо 11". "Радвам се, че не трябваше да заложа живота си на този хардуер", сподели Леонов много години по-късно пред нашия новинарски екип. Той бе командир на един от първите екипажи, които трябваше да бъдат изпратени към първата в световната космонавтика космическа станция "Салют 1", но съвсем в последния момент медицински проблем с един от неговите колеги наложи да бъде изстрелян резервният екипаж - и този екипаж загина. По-късно на два пъти той отново бе назначен като командир на първите мисии до космически станции с нови модули, но един от тези модули експлодира при старта, а другият се повреди в орбита след няколко часа. Едва тогава той получи възможност да лети на съвместната мисия с "Аполо", като замести командира Владимир Шаталов.

Леонов бе един от първите спасители, изпратени след фаталната самолетна катастрофа на Гагарин през 1968-ма година и първият, който потвърди, че Гагарин е бил на самолета, шокиран да го разпознае благодарение на известния му кожен белег. След това Леонов посвети живота си, не взимайки под внимание официалните следствени екипи и техните замазвания, за да събере доказателства, че неоторизиран съветски военен самолет е бил в ограничената зона и че Гагарин може би е бил принуден да направи прекалено бърза маневра в мъгливо време.

Личните трагедии на космонавта включваха смъртта на неговата любима дъщеря в болницата и той винаги твърдеше, че смъртта е настъпила заради медицинската некомпетентност в съветското здравеопазване. След като здравето на Леонов се влоши, децата му се опитваха да го пазят от стресиращи новини. Но един ден получи телефонно обаждане от кмета на неговия град и кметът му съобщи с фанфарност, че неговата любима сестра е починала. Това бе новина, която семейството му вече знаеше, но укри от него поради опасение за състоянието на сърцето му. Леонов прие новината зле, но се възстанови. В последно време той бе въвлечен в скандал с банка, реши да потърси лекарска помощ не в Русия, а в друга, неоповестена държава. През последната година Леонов се върна в Москва за лечение и премина през ампутация на крака му, вероятно поради усложнение от диабет.

Главният хроникьор на НАСА за мисията "Аполо-Союз" Ник Тимашев ми разказа любопитна история за неговия характер. Двата космически екипажа били на туристическа обиколка в Москва, в един стар манастир, за да разгледат иконите и архитектурата. Жената-водач започнала стандартната си идеологическа реч за свещеници-сексуални маниаци, лочещи кръв, и Леонов изненадващо изкрещял към нея: "Млъквай, приятелите ми тук са вярващи". Жената незабавно се свила от страх поради това, че е била скастрена от генерал на военновъздушните сили и така без да иска признала истината относно това от кого трябва да се страхуваш в Русия.

В късните си години Леонов бе невероятен разказвач, често пъти драматизирайки събитията си, за да забавлява публиката със своето украсяване на историята и "поетически лиценз" (например разказа за гладните мечки, които се опитали да го изядат след непредвиденото му кацане в Урал). Единственият пропуск в неговата откритост, това бе грешка, която коригира веднага щом получи възможността, бе когато се съгласи с официалната пропаганда за неговата космическа разходка - т.е. че е била лесна и че предполетната подготовка напълно го е подготвила. Ръководството на НАСА наивно прие този негов ранен разказ и така удължи продължителността на няколко космически разходки от американския проект "Джемини", като астронавтите се сблъскаха със същите опасности и поне един от тях бе застрашен от смърт. В реалността Леонов замалко не загина, като разказа истината на НАСА чак по време на съвместната мисия "Аполо-Союз" десет години по-късно".

"Един от най-фините хора, които съм срещал", сподели канадският астронавт Крис Хедфилд. "Алексей Архипович Леонов, художник, лидер, космически пътешественик и приятел, аз те поздравявам".

"Тъжен съм да науча за смъртта на Алексей Леонов", съобщи Ян Вьорнер, генерален директор на Европейската космическа агенция. "Със своята първа космическа разходка той поведе по пътя много астронавти. Той бе също и невероятен посланик за международно сътрудничество. Изпращам своите съболезнования към неговото семейство, приятели и колеги".

"Натъжен съм от загубата на Алексей Леонов, руски космонавт-пионер, първи човек, разходил се в космоса, художник и велика личност. Той със своето ръкостискане с ген. Стафорд по време на проекта "Аполо-Союз" отвори нова страница за американско-руското сътрудничество в космоса. Съболезнования на неговото семейство", оповести американският астронавт Тери Въртс.

"Тъжен съм да науча, че легенда като Алексей Леонов, първият човек, разходил се в космоса, е починал. Беше странно съвпадение, че научих новината, докато гледах как колегите ми се разхождат в открития космос. Леонов отвори пътя за мнозина от нас", каза френският астронавт Тома Песке.

"Натъжен съм от загубата на Алексей Леонов. Герой за мнозина, пионер на космическите разходки, винаги пълен с мъдрост и хумор", сподели мислите си и британският астронавт Тим Пийк.  

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3026-2019-world-reacts-leonov

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...