Отиди на
Форум "Наука"

Има ли бъдеще PHP


Recommended Posts

  • Администратор

Какво е PHP?

Цитирай

PHP е скриптов език върху сървърната (обслужваща) страна език с отворен код, който е проектиран за уеб програмиране и е широко използван за създаване на сървърни приложения и динамично уеб-съдържание. Автор на езика е канадецът от датски произход Размус Лердорф. PHP е рекурсивен акроним от PHP: Hypertext Preprocessor (като в самото начало има значение, дадено от създателите му, на Personal Home Page). Пример за PHP приложение е МедияУики – софтуерът, използван от Уикипедия.

https://bg.wikipedia.org/wiki/PHP

От няколко месеца уча PHP и всичките ми приятели и познати запознати с програмните езици агресивно и необяснимо започнаха да ми обясняват, че си губя времето и трябва да се хвана с нещо прогресивно и ново като java. Но веднага след като им изложа доводите от долния пост всички "разбират" и с "ти си знаеш" разговора приключва. Има още какво да се желае в web средата и ще мине още доста време докато PHP спре да се използва.

Този форум е писан на PHP,  Wordpress сайтовете, които използвам са писани на PHP (chitatel.net и shop.chitatel.net). Това е и причината аз да започна да уча този програмен език, за да мога да ги менежирам по-добре и да се справям с огромните промени, които се случват и сложността зад това, което се вижда като визуализацията в браузъра.

W3Techs отчита че 78.96% от всички сайтове в интернет използват PHP.

За сравнение:

- ASP .NET се използва на 10,78% от сайтовете
- Java само на 3.79%

Също така, WordPress току-що мина 35% (❗) пазарен дял от всички онлайн сайтове в света. Не е в категорията CMS, а във всички уебсайтове.

Преди 10 години PHP притежаваше 71% от мрежата. В момента близо 79% от цялата интернет среда е на PHP.

Работа за PHP има много и ще продължава да има ;) И Гооглето разпознава CMS системите писани на PHP като най-добри:   https://www.seotraininglondon.org/which-cms-performs-best-google/

Преди няколко дни е пусната новата версия на PHP 7.4

https://www.php.net/archive/2019.php#2019-11-28-1

Повече информация за новата версия на PHP и новостите около езика:

https://blog.superhosting.bg/php-7-3-available-on-all-servers-superhosting.html

https://www.reddit.com/r/PHP/

https://www.php.net/

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

Версия 7 на PHP излезе преди доста време,  но въпреки това все още има много сайтове, които използват PHP 5. Условно можем да кажем, че светът на PHP е разделен на две - в едната част е PHP 5, а в другата е PHP 7 и по-нови версии.

Ако и вие сте от хората, които още използвате версия 5.3 или 5.6 на PHP, помислете за преминаване към версия 7.2 или по-нова възможно най-скоро.

Основните причини защо да минете на по-нова версия:

- Скорост и оптимизация

PHP 7 предлага значително подобрение към скорост използва по-малко процесорни ресурси (CPU). Всички PHP скриптове се изпълняват по-бързо и сайтовете стават по-бързи. А в момента всички говорим само за бързина на сайтовете.

- Сигурност

- Съвместимост

Новите PHP софтуери работят или само на новите версии на PHP или най-добре на тях. Например WordPress препоръчва да се използва минимум PHP 7.3.

Въпреки всички, ако използвате стар софтуер, той може да не е напълно съвместим с PHP 7 или по-нови версии и трябва да внимавате и да проверите дали са съвместими. При евентуални проблеми и въпроси може спокойно да пишете на вашия разработчик или хостинг провайдър - те ще ви обяснят всичко, което трябва да се направи.

Повече информация за новата версия на PHP и новостите около езика:

https://blog.superhosting.bg/php-7-3-available-on-all-servers-superhosting.html

https://www.reddit.com/r/PHP/

https://www.php.net/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...