Отиди на
Форум "Наука"

Частично възвръщаема ракета на Китай - Лонг Марч 8


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Отговорът на Китай към Илон Мъск: запознайте се с ракетата Лонг Марч 8

21 януари 2020 г. 20:05 ч. Китай подготвя за първия си тестов полет най-новата си ракета "Лонг Марч 8". Интересното е, че от кадри, показани по китайските телевизионни канали, ракетата ще бъде частично възвръщаема - също както американската ракета "Фолкън 9", построена от предприемача Илон Мъск. 

Любопитен факт за "Лонг Марч 8" според кадрите е, че ракетата притежава странични ускорители, които не се отделят, а остават прикачени към централното ядро. Съответно цялата първа степен заедно с ускорителите ще трябва да се завръща върху плаваща океанска платформа.

long-march-8.jpg

На илюстрацията: първата степен на китайската ракета "Лонг Марч 8" каца върху плаваща платформа. Photo : CCTV

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3154-2020-china-long-march-8

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Модератор Космически науки

Китай се готви за второто изстрелване на ракета Лонг Марч 8, аналога на Фалкън 9!

1 февруари 2022 г. 08:05 ч. Китайската информационна агенция Синхуа оповести, че вторият полет на новата ракета "Лонг Марч 8" е насрочен за края на този месец или началото на март. Това е мисия, която ще следим с изострен интерес, тъй като китайската космическа програма предвижда първата степен на "Лонг Марч 8" да е рециклируема и да се завръща на Земята по същия начин, по който го прави американската ракета "Фалкън 9". 

Напомням на читателите, че дебютният полет на "Лонг Марч 8" бе осъществен успешно на 22-ри декември 2020 година, макар и тогава да не бе направен опит за връщане на първата степен. "Лонг Марч 8" е от новото поколение "зелени ракети" на Китай, които не използват токсичната горивна смес от хидразин и азотен окис. Вместо това степените на тези ракети работят с керосин и кислород или водород и кислород. В случая с "Лонг Марч 8", на своето ядро на първата степен тя е оборудвана с два двигателя със затворен цикъл на керосин и кислород "YF-100", а на всеки от двата странични ускорителя има по един двигател "YF-100". Втората степен е идентична с тази на "Лонг Марч 3А" и работи на течен водород и кислород.

Счита се, че "Лонг Марч 8" може да извежда до 4.5 тона полезен товар до слънчевосинхронна орбита.

Според плановете на Китай до 2025 година първите степени на новата ракета трябва да летят по десет пъти - същото, което днес постига Илон Мъск.

Засега все още няма информация дали при очертаващата се мисия в края на февруари или в началото на март ръководството ще се опита да върне първата степен. 

2020-china-long-march-8-success.jpg

Снимка от изстрелването през декември 2020 година. Photo credit : China Space News

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4344-2022-china-preparing-long-march-8

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...