Отиди на
Форум "Наука"

Безпристрастно за пожарите в Австралия


Recommended Posts

  • Администратор

Цялата статия: https://nauka.offnews.bg

История на пожарите в Австралия

Преди появата на европейските заселници съществува практиката аборигените (които заселват континента преди около 40000 г.) в определени периоди на годината да подпалват тревната растителност с цел израстване на нова по-свежа такава и подпомагане изхранването на дивеча, който ловуват. Европейските заселници запазват тази практика не само за целите на животновъдството, но и умишлено предизвикват т.нар. „контролирани пожари“ като по този начин се стремят да отнемат предварително „горивото“ на по-мащабни пожари през пожароопасния сезон, който е в периода от октомври до март. Постепенно растителността се е приспособила към тази практика на хората, като са се оформили специфични екосистеми под въздействието на огъня.

Историята на пожарите не започва и свършва само с аборигените и европейските заселници. Всъщност палеографските записи показват нарастване на изгорената биомаса в последните 200 години. Нещо повече, показват пряка връзка между промените на климата (в миналото) и изгорялата биомаса. При по-студени периоди има по-малко пожари, а при по-топли и сухи периоди има увеличаване на изгорялата биомаса. Ако се запази модела на повишаване на температурата, който наблюдаваме, ще има увеличение на пожарите и съответно изгорената биомаса (виж Фиг.1) (Money et al. 2012 ; стр.18)

1579814325_9_559x*.jpg
Фиг. 1. Изменчивост на пожарите в Австралайзия (обобщено понятие за Австралия, Нова Зеландия, Нова Гвинея и др.), изчислена от изгорената биомаса, основана на анализа на 224 овъглени седиментни записи. (по Money et al. 2012 , Fig. 1.10 a, b).

 

Цялата статия: https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Bezpristrastno-za-pozharite-v-Avstraliia_143394.html?fbclid=IwAR0yQm5ha7D3xfJvsGULcv-Xrhs7tFqfzeQs-Q947SBwwhNu4aYelyP58_M

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...