Отиди на
Форум "Наука"

Анджело Ронкали


mimoshe

Recommended Posts

  • Потребител

Анджело Ронкали

Здравейте!

Анджело Ронкали е папски нунции в България близо десет години включително в периода на Първата Световна Война. Навсякъде където съм срещала името му, е споменаван като изключителна личност и човек, който много е обичал и направил за България. За съжаление, информацията която аз имам за него е твърде оскъдна. Бих искала, ако някой знае повече за този човек да го сподели, за което предварително благодаря.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Потребители

Всъщност, идва в България чак след Първата световна, а папски нунций монсеньор Ронкали е през 1925-1935 г. Известен е като най-добронамерен и искрен приятел на българите. Организирал е раздаването на материални помощи без разлика на вероизповедание, особено по време на голямото земетресение в Чирпан през 1928 г. Допринася извънредно много за преодоляване на религиозно-църковните трудности при женитбата на цар Борис ІІІ с принцеса Йоана Савойска през 1930 г. Напуска България през 1935 г. През 1958 г. при избора на наследник на Пий ХII конклавът на кардиналите се спира на него и на 9-ти октомври го обявява за глава на Римокатолическата църква под името Йоан ХХIII. Новоизбраният папа остава верен на своя хуманизъм и с основание си спечелва името на Добрия папа. По време на Карибската криза през 1962 г., когато Хрушчов инсталирал руски ракети в Куба, Йоан ХХIII натоварил премиера на Италия със специална посредническа мисия, която завършила успешно. След избора си за папа Йоан XXIII бързо печели популярност, както сред католиците, така и сред много протестанти. Той организира Втория ватикански събор, който донася важни промени за католицизма: нова литургия, нов екуменизъм и нов подход към света. Покойният папа Йоан-Павел II провъзгласи папа Йоан XXIII за блажен на 3 септември 2000 г. Частица от мощите на папата се намират в католическия храм Свети Йосиф в София - дарение от папа Йоан Павел II при посещението му в България. У нас паметта и името на Анджело Ронкали скромно фигурира в названието на една книжарница на бул. "Левски", на един детски дом, на малък храм в София (намира се на територията на манастира на монашеска общност сестри Евхаристинки) както и на уличката на село, на която е моята къща :biggrin: . Ето един цита от проповедта на Йоан Павел ІІ за беатификацията на Йоан ХХІІІ:

“Йоан ХХІІІ ще бъде запомнен от всички с усмихнатото си лице и двете широко разтворени към света ръце. Колко много хора са били пленени от неговата душевна простота и богат житейски опит. Новият полъх в Църквата, който донесе, не засяга само църковната доктрина, а по-скоро начина по който тя да бъде прилагана; нов бе стилът му да говори и действа , нова бе и симпатията с която привличаше както обикновените хора, така и могъщите на земята. В този дух той учреди и Втория Ватикански Събор с който откри нова страница в историята на Църквата: да накара християните да се почувстват призвани да разгласяват Евангелието с обновена смелост и имат по-голямо внимание към “знаците на времената”.

Използвам случая, да ви кажа, че довечера, от 20:30, ще е заключителния концерт от VІІІ Международен християнски младежки фестивал в Белозем - можете да го слушате на живо на

http://radiotaubg.eu/news.php

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...