Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Союз МС-16. Старт на 9 април 2020 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-16 излетя в космоса с трима души на борда!

2020-9-april-soyuz-ms-16-launch.jpg

Кадър от днешния полет. Photo credit : NASA TV/Roscosmos

9 април 2020 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Първата пилотирана космическа мисия за 2020-та година е вече факт, след като днес в 11:06 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя руската ракета "Союз-2.1а" с космическия кораб "Союз МС-16". На борда на кораба пътуват руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, както и техният американски колега Крис Кесиди. 

Моментът е много важен - след отлагания, проточили се в продължение на повече от 16 години, Русия най-сетне замени остарелите си аналогови ракети "Союз-ФГ", които използват украински системи за управление. Оттук насетне космонавтите ще бъдат извеждани от ракети "Союз-2", които са оборудвани с руски цифрови системи. 

За съжаление обаче руснаците ще намалят пилотираните си изстрелвания, като считано от настоящата година вече ще излитат само два пилотирани кораба "Союз". Следващата руска пилотирана мисия ще е факт чак през октомври. 

Винаги обаче е бил такъв планът. След пенсионирането на космическите совалки на САЩ през 2011-та година, руснаците удвоиха изстрелванията. Сега американците лека-полека се отдръпват от руските космически кораби. Напомням на читателите, че през януари тази година СпейсЕкс приключи всички изискуеми безпилотни полетни изпитания на "Крю Драгън" и вече пилотираният кораб е готов за полет. Очакванията са изстрелването на кораба с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли да е факт през втората половина на месец май, макар че заради епидемичната обстановка може да има известно отлагане за юни или по-късно. Стига обаче да няма ново форсмажорно обстоятелство, сигурно е, че следващият пилотиран орбитален полет ще е на САЩ. 

Но да се върнем на настоящата мисия и да припомним основните факти за Иванишин, Вагнер и Кесиди. 

Крис Кесиди е опитен американски астронавт, летял в орбита със совалката "Индевър" през 2009-та година и по-късно на борда на кораба "Союз ТМА-08М" през 2013-та. Кесиди е 500-тият човек, който достига космоса. Семеен е с три деца.

Анатолий Иванишин е също ветеран. Излита за пръв път в космоса през 2011-та на борда на кораба "Союз ТМА-22", както и през 2016-та с кораба "Союз МС-01". Предстоящата мисия е трета за него. Семеен с един син.

Новакът в предстоящия полет, без нито една мисия зад гърба си, е Иван Вагнер. За разлика от Кесиди и Иванишин, които са съответно на 50 и 51 години, Вагнер е много по-млад - на 34 години. Той е най-младият представител на руския отряд космонавти.

С пристигането на Иванишин, Вагнер и Кесиди на борда на Международната космическа станция приблизително шест часа след старта, екипажът ще стане отново шестчленен. Но това няма да продължи дълго. Сега живеещите на МКС американски астронавти Ендрю Морган и Джесика Меър, както и техният руски колега Олег Скрипочка, ще се завърнат на Земята на 17-ти април. 

Така в продължение на известно време само трима души ще обитават МКС. Но това може би ще се промени още до няколко седмици, когато ще излети "Крю Драгън" с Бенкен и Хърли. Все повече се говори, че пилотираната мисия на СпейсЕкс няма да е 14-дневна, както се планираше първоначално, а ще се проточи до три месеца. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3284-2020-9-april-soyuz-ms-16-lifts-off

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Корабът Союз МС-16 се скачи с МКС, космонавтите са на борда на станцията!

9 април 2020 г. 19:40 ч. Близо шест часа след днешното изстрелване на пилотирания кораб "Союз МС-16", той се скачи благополучно с Международната космическа станция. В около 19:15 ч. българско време шлюзовете между кораба и МКС се отвориха и новите членове на екипажа Анатолий Иванишин, Иван Вагнер и Крис Кесиди бяха приветствани от своите колеги Ендрю Морган, Джесика Меър и Олег Скрипочка. 

Така на борда на МКС отново живеят шестима души - но не задълго. Морган, Меър и Скрипочка ще се завърнат на Земята на 17-ти март с кораба "Союз МС-15". 

За повече информация: НАСА 

2020-9-april-iss-hatches-open.jpg

На кадъра: старият екипаж на МКС посрещна новия. Photo credit : Roscosmos

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3286-2020-9-april-soyuz-ms-16-docks-iss

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Союз МС-16 с трима души на борда се завърна на Земята!

2020-22-oct-soyuz-ms-16-returns-earth.jp

На снимката: наземните екипи пристигат при приземилия се космически кораб "Союз МС-16". Фото: Роскосмос

22 октомври 2020 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 05:54 ч. българско време на Земята се завърна благополучно пилотираният космически кораб "Союз МС-16". У дома се прибраха космонавтите на Русия Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, както и техният американски колега Крис Кесиди. 

Напомням на читателите, че космическият кораб излетя на 9-ти април от площадка №31 на космодрума Байконур, точно когато по-голямата част от света беше затворена заради COVID-19. Иванишин, Вагнер и Кесиди прекараха в орбита почти 196 дни, като за това време извършиха множество научни експерименти в областта на медицината, космическата биология, биотехнологиите, физико-химичните процеси и т.н.

На борда на Международната космическа станция продължават да живеят космонавтите на Роскосмос Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков, както и астронавтката на НАСА Кейтлийн Рубинс. Към средата на ноември очакваме да излети пилотираният космически кораб "Крю Драгън" с астронавтите Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър, Шанон Уокър и Соичи Ногучи. Все още няма точно определена дата, тъй като от СпейсЕкс продължават да диагностицират отклонението от работата на двигател по време на опита за изстрелване на GPS спътник. 

Предстоят обаче още няколко безпилотни изстрелвания за натоварената програма на Илон Мъск, преди да станем свидетели на следващия пилотиран старт. Стига времето да е благоприятно, още тази вечер в 19:14 ч. българско време може да излети ракета "Фолкън 9" с поредните спътници "Старлинк". Извън всякакъв спор е, че през 2020-та година Мъск ще бъде абсолютен лидер по брой осъществени космически полети. 

Източник: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3614-2020-soyuz-ms-16-returns-earth

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...