Отиди на
Форум "Наука"

Половин век от рекордната мисия Союз 9!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Отбелязваме половин век от рекордната мисия Союз 9

2020-soyuz-9-anniversary.jpg

Снимка от изстрелването на космическия кораб "Союз 9". Фото: Роскосмос 

2 юни 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. През 1970 г. лунната надпревара е свършила. САЩ са провели две безпроблемни мисии до повърхността на Луната, а към средата на годината и "успешният провал" на "Аполо 13" е вече в историята. СССР не успява да се реваншира, особено след две тежки катастрофи на лунната ракета "Н1", втората от които е унищожила цялата стартова площадка и наземната техника в района. И все пак не всичко е загубено за руснаците - останал им е космическият кораб "Союз". Политическото ръководство решава да използва кораба максимално, за да жъне рекорди в ниска околоземна орбита. В тази своя задача Русия се справя блестящо. Началото е поставено на 1-ви юни 1970 г., когато излита корабът "Союз 9". Той престоява в космоса 18 дни и до ден днешен мисията държи рекорд по продължителност за самостоятелен пилотиран полет (без скачване с орбитална станция). 

Според експерта по руска космонавтика Анатолий Зак, рекордният полет е избран за изпълнение от СССР в чест на 100-годишнината от рождението на Владимир Ленин (р. 22 април 1870 г.) и откриването на 24-тия Конгрес на КПСС. Обсъдени са няколко варианта, един от които включва качването на космонавти на проблематичния съветски кораб "Л1" за изпълнение на рискована мисия, която да облети Луната, а вторият предвижда изстрелването на "Союз", пилотиран само от жени. В крайна сметка политическото лидерство се спира на продължителния полет.

За космонавти на "Союз 9" са избрани Андриян Николаев и Виталий Севастянов. Николаев е ветеран от мисията "Восток 3" през 1962 г., а за Севастянов това е пръв полет. Изстрелването е проведено на 1-ви юни 1970 г. в 22:00 ч. московско време и е успешно - корабът навлиза в околоземна орбита с параметри 219 на 206 километра и наклон 51.7 градуса. Любопитен факт е, че по това време лунният астронавт Нийл Армстронг е в Москва и поздравява съветския екипаж.

В хода на 18-дневния полет космонавтите успяват да проведат двупосочни видеоразговори със семействата си, да наблюдават футболните мачове от Световното първенство през 1970 г. (на което, между другото, участва и България - непознато явление за младите българи), да играят шах (това е първата шахматна игра в космоса) и дори да гласуват на избори в СССР. 

За да може мисията да бъде изпълнена, космическият кораб "Союз 9" не е стабилизиран по трите оси, а по спин с цел пестене на консумативите за контрол на ориентацията. Въртенето на космическия кораб изтощава Николаев и Севастянов, които се разболяват от височинна болест. Когато двамата се завръщат на Земята на 19-ти юни, те се чувстват толкова зле, че не могат сами да излязат от космическия си кораб. Николаев дори припада, когато е качен на евакуационния хеликоптер. Разбира се, обществеността нищо не знае за това - съветската преса пише, че космонавтите се чувстват добре.

Николаев и Севастянов в крайна сметка се възстановяват за броени седмици и на 27-ми юни се показват за пръв път пред обществото след приключването на експедицията. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3385-2020-soyuz-9-50-yr-anniversary

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...