Отиди на
Форум "Наука"

35 години от спасяването на Салют 7


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Исторически ден: отбелязваме 35 години от мисия Союз Т-13 и спасяването на станция Салют 7

8 юни 2020 г. 22:15 ч. Когато говорим за "успешни провали" - т.е. драматични мисии, завършили с щастлив край, повечето хора се сещат за "Аполо 13". Малцина обаче знаят, че СССР имат сходен триумф - и по ирония на съдбата експедицията е също с номер 13 ("Союз Т-13"). Благодарение на драматичната операция на космонавтите Владимир Джанибеков и Виктор Савиних, неуправляемата станция "Салют 7" е спасена. Историческото постижение на екипажа е екранизирано - горещо препоръчвам този филм от 2017-та година!

Накратко, няколко думи за мисията: "Союз Т-13" с Джанибеков и Савиних излита на 6-ти юни 1985-та година. На 8-ми юни корабът доближава станцията. Въпреки че ръчното скачване не е успешно по време на първия опит, космонавтите успяват да маневрират около "Салют 7" и така доказват, че корабите "Союз" могат да се сближат с какъвто и да е обект в космоса. В крайна сметка Джанибеков и Савиних се справят отлично, дори и на фона на факта, че терморегулационната система на станцията не работи.

След няколко дни напрегната работа екипажът установява и поправя повреда с електрозахранването, заради която температурата на борда на станцията е паднала под нулата. До 16-ти юни космонавтите успяват да включат директно слънчевите батерии към акумулаторите, след което загряват орбиталния комплекс. На 23-ти юни е изстрелян и товарен кораб "Прогрес 24", който благополучно пристига на "Салют 7".

На 18-ти септември към "Салют 7" се прикачва корабът "Союз Т-14" с космонавтите Георги Гречко, Владимир Васютин и Александър Волков. На 26-ти септември Джанибеков и Гречко се завръщат на Земята. Савиних, Волков и Васютин живеят още известно време в космоса. За успешния завършек на мисията и двамата космонавти получават награди - на Виктор Савиних е присъдена още една звезда като герой на СССР, а Джанибеков е обявен за генерал-майор на авиацията. 

Прочетете ревюто на филма "Салют 7" от Светослав Александров

salyut-7-anniversary.jpg

Снимка от мисията. Фото: Роскосмос 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3408-2020-salyut-7-salvation-anniversary

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...