Отиди на
Форум "Наука"

Роботите могат да поискат граждански права


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Роботите един ден могат да поискат същите граждански права като хората, съобщи Би Би Си, позовавайки се на британско изследване.

Ако ги получат, властите може да бъдат принудени да им осигуряват жилища и дори "специализирано здравеопазване", се твърди в доклад, поръчан от правителството.

Такива очаквания има в почти 250 труда за прогнози за следващите 50 години. Целта на прогнозите е да стимулират дебати и критики, което да подобри краткосрочната и дългосрочна правителствена политика и стратегии. Докладите, които са 246 на брой, се наричат Анализи Сигма и Делта. Те разглеждат новопоявяващи се тенденции в науката, здравеопазването и технологиите. Докладите са на разнородни теми - от бъдещето на Гълфстрийм, през икономическия възход на Индия, до постиженията на нанотехнологиите и заплахата от СПИН. Освен че оценяват сегашните постижения, те разглеждат какво значение могат да имат за обществото. Изготвени са от консултантската фирма "Аутсайтс", социологическата агенция "Ипсос Мори" и американския Институт за бъдещето.

Докладът, който развива теорията за правата на роботите, се нарича "Утопична мечта или възходът на машините?". Той разглежда тенденциите в изкуствения интелект и как те могат да се отразят на закона и политиката.

Според доклада може да има "изумителни промени", ако роботите се развият до степен, когато вече ще могат да се възпроизвеждат, усъвършенстват или да се сдобият с изкуствен интелект.

Авторите допускат, че след 20 до 50 години роботите могат да получат права. Ако това се случи, те ще имат и някакви отговорности, например ще гласуват, ще плащат данъци, а може и да подлежат на задължителна военна служба. Обществото пък би трябвало да е задължено да се грижи за новите си дигитални граждани.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това с роботите според мен представлява определен вид политика, целяща не предотвратяване на някаква бъдеща заплаха, а по-скоро законово ограничаване на технологията изкуствен интелект. Така тя няма да има правото да се ползва от всеки, който не претежава с подходящо количество власт и/или пари.

Подобни действия са били предприети при предаване на криптирана информация, но са се оказали напълно безполезни. В още по-далечно минало може да се видят пък системи, които защитават механичните носители (дискетите) от копиране - пак резултата е, че след време тази технология беше изоставена.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

хаха пичове,няма кво да праят и вече пишат закони за роботите, и за кво :post-20645-1121105496:

сякаш ще им позволим да си ги искат, дори и да се достигне до въпросния изкуствен интелект и до там, че да се самоусъвършенстват машините сичко първо ще мине през наще раце и мисля, че по един или друг начин ще си осигурим контрола над тях, замислете се, машините ни вършат адски много работа, заводи бачкат с по 5-6 работника (е тва е грубо казано :) ) ако се стигне до изкуствен ителект ще го обоздаем толкова добре колкото и машините които управляваме сега, да ще ни вършат адски много работа но на цената само на едно зарядно,а и изкуствения интелект в истинския смисъл на думата (а не сегашния работещ на базата на 100 000 датчика и добре спретнат код ) хич няма за ден или два да влезе в промишлеността тва (ако вече няма такива в някои забита лаборатория в Сибир или в пустините из САЩ) ще е доста голямо предисмтво,военно и икономическо за тези които го създадът,подобни проекти ще ядат адски много пари достъни по джоба на някои богата държава и тя на 100% ще си го кътка.Мисля че ще минат много много повече от 50-60 години.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребител

Нали ако има робот с изкуствен интелект, което значи, че ще е по-умен от всички хора, защото ще има по-голяма памет, той може да предизвика ядрена война!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Имаше една поредица в комиксите - "7-я закон на роботиката" - т.е. че на роботите е забранено да нападат хора. Като филми пък "Бойна звезда "Галактика" и "матрицата" също интерпретира въпроса за заплахата от развитието на интелекта на роботите.

Интересна е обаче появилата се в последните 1-2 десетилетия правозащитна параноя. До съвсем неотдавна дори въпроса за правата на хората си беше съвсем дискусионен. Та в края на ХІХв. все още е имало роби, т.е. хора без права. В средата на следващия век пък феминиското движение постига победа с правата на жените. После следват правата на чернокожите. После правата на детето. И като че ли всичко вече беше изчерпано и правозащитниците изчерпиха всичко, чийто права да защитатават и покрай тази защита успешно да се препитават и те самите. Но явно и защитата на правата е станало изгоден бизнес - от въртене на фондации и създаване на политически връзки, та до простото уреждане край някоя кьор-софра като видни общественици. И така след правата на животните, стигнаха и до правата на роботите. После ще са правата на реките, на камъните, на песъчинките ... докато има кяр, ще има и кой да се занимава с това.

1228_animado.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...
  • Потребител

Чудех се от къде ми изглежда позната тази картина, която Историк описва. Ето от къде -> https://chitanka.info/text/17660-pozitronnijat-chovek Може да я прочетете.

Ако наистина изкуственият интелект, се самообучава и себе развива, ще прояви желание да стане човек, като не само притендира за граждански права, но също така и има претенции да се отнасят с него като с човек. Може би ще пожелае и човешки органи, за да се почувства повече човек, и накрая ще умре като такъв.

Link to comment
Share on other sites

Според мен грешиш, няма нужда нов Носител да бъде човек. Представи си , ти си вечен и напълно безсмъртен, но не можеш да се променяш , така че да поемеш вторите няколко века развитие.Забранено ти е да се променяш. Съвсем съм на мнение , сам ще се терминираш. Така и с Нов Носител на Интелект, заключиш ли го в Човек го убиваш садистично!:)  Всъщност , това е и една от красивите черти на смъртта.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...