Отиди на
Форум "Наука"

Започна разследване срещу бивш шеф на НАСА - помагал незаконно на Боинг


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Започна криминално разследване срещу бившия шеф на пилотираната програма на НАСА

douglas-loverro.jpg

Дъглас Ловеро

15 август 2020 г. 15:45 ч.

Светослав Александров. Бившият шеф на пилотираната програма на НАСА Дъг Ловеро е обект на криминално разследване. Причината - подозрения, че Ловеро е подпомагал незаконно Боинг в конкурса на американската космическа агенция за строежа на спускаеми апарати, които ще закарат хора и полезен товар на Луната. 

Новината бе съобщена от Арс Текника, които от своя страна се позовават на Уолстрийт Джърнъл

Напомням на читателите, че през април НАСА награди три фирми, които ще създават лунни спускаеми апарати. Блу Ориджин получи $579 милиона, Дайнетикс взе $253 милиона, а $135 милиона бяха заделени за СпейсЕкс.

Под чертата остана една неизвестна фирма и Боинг.

Какво се е случило, че тече разследване срещу Ловеро? В началото на годината, когато започнало да се изяснява, че Боинг вероятно ще отпадне от надпреварата, бившият шеф е провел комуникация с вицепрезидента на космическия отдел на Боинг Джим Чилтън. Ловеро съобщил на Чилтън, че Боинг ще бъде елиминиран на базата на оценката за изискуемата сума и техническите рискове. В рамките на броени дни ръководството на Боинг изпратило ново предложение към НАСА.

За да могат конкурсите за разпределяне на пари от данъкоплатците да са честни, не е разрешено на длъжностните лица да се месят в тях и да подпомагат участниците. 

Все още има неизяснени ключови въпроси относно поведението на Ловеро. Единият от тях е дали той е действал по своя инициатива - или е получил одобрението на по-висшестоящите от него като администратора на НАСА Джим Брайденстайн. По предварителна информация Ловеро е действал самоволно - но това няма да стане ясно със сигурност, докато Главният инспектор на агенцията не завърши разследването. 

Друг неясен въпрос е свързан с мотивациите на Ловеро. Ако се окаже, че е взимал рушвети, за да помага на Боинг, бившият шеф може да се озове и зад решетките. По-скоро обаче Ловеро е вярвал, че планът на Боинг е най-прекият за изпращането на хора на Луната и затова е искал компанията да успее.

Все още не знаем как цялата тази драма ще се отрази на лунната програма "Артемис". Проблемът е, че НАСА има нужда от повече средства за нейната реализация, а криминалното разследване може да отблъсне скептичните конгресмени и те да не осигурят необходимия бюджет. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3524-2020-criminal-investigation-loverro

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...