Отиди на
Форум "Наука"

60 години от полета на Белка и Стрелка


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

На този ден: Отбелязваме шест десетилетия от полета на Белка и Стрелка

belka-i-strelka.jpg

Белка и Стрелка. Фото: Космическата програма на СССР

19 август 2020 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Днес е паметна дата за космонавтиката. На 19-ти август 1960 г. СССР изстрелва космическия кораб "Корабл-Спутник 2". На борда летят две кучета (Белка и Стрелка), 42 мишки, сив заек, два плъха, мушици, гъби, семена на растения и култури от зеленото водорасло Chlorella pyrenoidosa

Ден по-късно корабът се завръща на Земята. След отварянето на спускаемата капсула е установено, че всички организми са оцелели. Това е първият полет до орбита и обратно с живи същества! Мисията на "Корабл-Спутник 2" е важна стъпка към изпращането на хора в космоса. 

Напомням на читателите, че на 4 октомври 1957 година СССР шокира света с изстрелването на първия изкуствен спътник "Спутник 1". Веднага след това историческо постижение съветският лидер Никита Хрушчов настоява навръх 40-годишнината от Болшевишката революция, т.е. на 7 ноември 1957-ма, да бъде проведен нов космически полет. Взето е решение на базата на усвоения опит от "Спутник 1" набързо да бъде приготвен кораб, който да е способен да поддържа живота на куче. Техническите екипи успяват и на 3-ти ноември, броени дни преди големите празненства, е изстрелян "Спутник 2" с кучето Лайка. 

Но за толкова кратко време на подготовка няма как да бъде конструиран функционален кораб, който не само да може да лети в космоса, но и да се завръща на Земята. Всички знаят, че мисията на Лайка ще е еднопосочна. По-късно, в продължение на десетилетия след приключването на полета, официалната позиция на съветските власти е, че кучето е живяло в космоса около една седмица, след което е евтаназирано. Чак през 2002-ра година излиза наяве, че смъртта на Лайка е била мъчителна и е настъпила около 5 часа след изстрелването поради прегряване. 

Три години по-късно специалистите на СССР успяват да конструират кораб, който е в състояние да се завръща на Земята и по-нататък е пригоден и за полетите на първите космонавти. Става въпрос, разбира се, за кораба "Восток".

Прототипът на първия "Восток", известен под названието "Корабл-Спутник 1", е изстрелян на 15 май 1960 година. На борда на кораба не пътува куче. Целта на мисията е да бъде изрепетирано навлизането в атмосферата и кацането на Земята, но поради грешка в системата на навигация, вместо да бъдат проведени маневри за излизане от орбита, "Корабл-Спутник" се озовава в по-висока околоземна орбита. Въпреки че мисията не се увенчава с желания завършек, главният конструктор Сергей Корольов е щастлив. За пръв път е доказано, че космически кораб може да маневрира в космическото пространство, което проправя пътя към по-нататъшни дългосрочни експедиции.

На 28-ми юли е изстрелян нов кораб, който не получава официално название, тъй като ракетата-носител аварира по-малко от минута след началото на полета и не е достигната орбита. Заради катастрофата кучетата Чайка и Лисичка загиват. 

И стигаме до паметния 19-ти август, когато, в 11:38 ч. българско време, е изстрелян "Корабл-Спутник 2". Няколко часа по-късно наземните станции в Западна Германия и Швеция потвърждават, че корабът е в орбита и излъчва радиосигнали. Типично за политиката на СССР, в началото на мисията никакви подробности за полета не са оповестени (източник : http://www.svengrahn.pp.se/histind/sputnik5/sputnik5.html). По време на кацането, подобно на мисията на "Корабл-Спутник 1", отново възникват проблеми с навигацията. Този път обаче инженерът Игор Яцунски е разработил резервен вариант за извеждане от орбита посредством сензор за ориентация по слънцето. Ретроракетната система се запалва нормално и "Корабл-Спутник 2" се завърща на Земята. Кучетата са в добро състояние и медицинските тестове не показват никакви отклонения. Сега вече е позволено на света да научи за Белка и Стрелка - първите животни, завърнали се на Земята след орбитална мисия. По-късно Стрелка се окучва, а едно от кученцата е подарено на семейството на американския президент Джон Кенеди. Но това е друга история. Достатъчно е да споменем, че Белка и Стрелка се радват на дълъг живот след тяхната експедиция, а след смъртта им са препарирани и днес могат да се видят в Музея на космонавтиката в Москва. 

Пътят към изстрелването на човек в космоса е открит, но специалистите на СССР преминават през още няколко изпитания, преди да стабилизират кораба "Восток" и да го направят достатъчно безопасен за космонавтите. 

Следващата мисия е на 1-ви декември 1960-та, когато е изстрелян "Корабл-Спутник 3". На борда му летят живи организми, в това число кучетата Пчолка и Мушка. Но макар че орбиталният етап на мисията протича нормално, по време на спускането ретроракетният двигател не се изключва по план и работи по-дълго от предвиденото. Поради страх спускаемата капсула да не попадне на територията на чужда държава, съветското ръководство решава да взриви кораба. Пчолка и Мушка загиват.

На 22-ри декември е направен нов опит за изстрелване на кораб, който не получава официално название, тъй като ракетата-носител се проваля по време на работата на третата степен. На борда пътуват кучетата Дамка и Красавка. Поради щастливо стечение на обстоятелствата, мисията завършва с хепи енд. Системите за целевото разрушаване на кораба в случай на авария (както вече споменах, за да не попадне корабът на чужда държава) не сработват и капсулата се завръща безпроблемно на Земята. Изпратени са екипи, които спасяват Дамка и Красавка. 

Чак през 1961 година СССР се реваншира за гореспоменатите аварии - на 9-ти март е изстрелян "Корабл-Спутник 4" с кучето Чернушка, а на 25-ти март е полетът на "Корабл-Спутник 5" със Звьоздочка. Тези две поредни успешни мисии дават достатъчно увереност на съветските власти, че конструкцията на "Восток" е стабилизирана и така на 12-ти април се стига до полета на Юрий Гагарин. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3530-2020-60-yrs-belka-strelka

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...