Отиди на
Форум "Наука"

2020-та - рекордна по отношение на провалите. И в това няма нищо притеснително.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

2020-та е рекордна година за ракетни провали от 80-те насам

2020-12-sep-astra-heads-orbit.jpg

Кадър от днешния полет на "Ракета 3.1", завършил неуспешно. Photo credit : Astra

12 септември 2020 г. 14:59 ч.

Светослав Александров. След днешните неуспешни изстрелвания на "Ракета 3.1" и "Куайчжоу 1А", броят на аварийните пускове през 2020-та година вече възлиза на осем. Космически анализатори отбелязаха, че толкова много провали на орбитални ракети не е имало от началото на 80-те. Но този факт не бива да ни смущава. Няма нищо притеснително в големия брой аварии. 

Към 12-ти септември САЩ са абсолютен лидер в космическите полети с 27 изстрелвания и 3 провала. Китайците са на второ място с 26 изстрелвания и четири провала. Всички останали имат под 10 полета през настоящата година - Русия с 9 (всичките успешни), Европа с 4 (всичките успешни), Израел с един успешен. Иранците отбелязват един успех и един провал. 

Основната причина, поради която през 2020-та има толкова много аварии, е проста - повечето от тях касаят ракети, които летят за пръв път. Дебютираха американските носители "ЛончърУан" на Върджин Орбит и "Ракета 3.1" на Астра, както и китайските "Куайчжоу 11" и "Лонг Марч 7А". Всички те аварираха и в това няма нищо изненадващо. Много рядко се случва чисто нова ракета да успее от раз. 

Другата американска авария (на "Електрон" през юли) също касае сравнително нова ракета. Да, тя бе летяла 11 пъти до настъпването на провала, но е иновативна със своите двигатели с електрически турбопомпи и все още предстоят да се видят къде са нейните слаби звена. Иранската "Симорг" също може да се счита за нова - тя все още не може да достигне до орбита след три опита за изстрелване. Ще видим как ще се развие четвъртият полет. 

Но по отношение на въвеждането на модерните ракети в орбита, има и положителни новини. Европа успя да върне "Вега" в експлоатация след миналогодишния провал. Китайците стабилизираха тежкия си носител "Лонг Марч 5" и той успешно изведе в космоса прототип на новия космически пилотиран кораб през май, както и мисия до Марс през юли. Даже американската ракета "Електрон" се върна в експлоатация след по-малко от два месеца. 

Двата пилотирани полета през 2020-та година, единият руски (на "Союз") и единият американски (на "Крю Драгън") са също успешни. Нямаше никакви неприятни изненади с "Крю Драгън", въпреки че това бе първата му мисия с екипаж на борда. СпейсЕкс не са имали провал на орбитален клас ракета от края на 2016-та година, което означава, че компанията се утвърждава като надежден превозвач. 

Всички междупланетни изстрелвания през настоящата календарна година бяха също успешни. "Солар Орбитър" се отправи към Слънцето, а трите марсиански мисии "Ал-Амал" (на ОАЕ), "Тянвън" (на Китай) и "Пърсъвиърънс" летят безпрепятствено към Червената планета. 

Провали обаче ще има и в бъдеще - това е естествено, защото има твърде много ракети, които очакват първия си полет. Счита се, че в цял свят функционират над 100 стартъп-предприятия, които работят по носители за извеждане на малки спътници. Това е твърде много за ограничения пазар и е очаквано някои от тези предприятия да фалират, други да не достигнат изобщо да стартовата площадка, а някои, дори и да достигнат до космодрума, да не отбележат успехи. Понастоящем има бум в създването на микроспътници и техните ракети-носители. Този сектор от космическия отрасъл е твърде нов и сме далече от мига на неговото съзряване и стабилизиране. 

И нека да не забравяме - всички тези нови фирми ще се конкурират не с кого да е друг, а със СпейсЕкс и Рокет Лаб. Да, тези две компании са сравнително млади, гъвкави, иновативни и продължават да ни изненадват с нови и нови неща. Но те провеждат полети от години и са вече утвърдени. За да могат другите да успеят, те трябва да предложат, ако не нещо по-добро, то поне със същото качество. 

В един момент отрасълът ще се стабилизира, но дотогава този бум на нови фирми и ракети ни води по пътя към прогреса. Безспорно живеем във вълнуващи времена! 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3564-2020-spaceflight-failures

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...