Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Наука/изкуство= обясняване/изобразяване 

А къде е мястото на религията като значителна умствена продукция на човечеството? Напомням основното за религията е, че съществуват невидими същества, които са причина и обяснение на действителността. Религията също обяснява, също изобразява, но безапелативно и бездоказателствено, основана на авторитета на "онези" същества. В този смисъл религиозното и светското са различни подходи към обясняването=наука и изобразяването= изкуство на действителността. По тази причина религията не е дейност с продукт, както науката и изкуството, а поглед, възглед при създаването на тези изкуство и наука.

И доколкото основата на пирамида може да се изчисли и без божества, то тя не се изчислява в два аспекта- светски и религиозен. Не така е при поведението на човека. То може да се интерпретира както с вградена душа- божия искра, така и с нервна отражателна дейност. Така религиозното обяснение, религиозният възглед остава по отношение на психичното и социалното, явления, които още не са добили своята обективност и позволяват интерпретация, поглед от различни страни.

Link to comment
Share on other sites

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...