Отиди на
Форум "Наука"

Рокет Лаб ще изстреля в космоса гнома от Half-Life


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Рокет Лаб ще изстреля в космоса гнома от компютърната игра Half-Life!

2020-headcrab-sending-space.jpg

Градинският гном, разположен в ракетата на Арн Магнусън от компютърната игра Half-Life. Image credit : Valve Software

13 ноември 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания Рокет Лаб ще изстреля на 16-ти ноември ракетата "Електрон", а заедно с нея ще полети популярният гном от научно-фантастичната компютърна игра Half-Life 2: Episode 2. 

Инициативата се прави с благотворителна цел. Шефът на Valve Гейб Нюъл ще дари по $1 долар на детска болница за всеки човек, който се включи да наблюдава излъчването в реално време. 

Поредицата Half-Life е вдъхновила много деца в края на 20-ти и началото на 21-ви век. Някои тези деца са започнали да се занимават с наука именно заради серията от игри. Първата игра излиза през 1998 година и в нея се разказва за Гордън Фриймън - теоретичен физик, завършил MIT и работещ в изследователската база Black Mesa. В тази база се развиват технологии, на базата на които посредством телепортация се осъществяват пътувания в други светове.  

Един ден Фриймън провежда експеримент, в рамките на който трябва да подаде необичаен материал към спектрометър за анализ. Спектрометърът обаче експлодира и цялата Земя е обхваната от верижна реакция, благодарение на която в цял свят се появяват портали между планетата ни и чуждоземния свят Зен. В хода на играта вие трябва да помогнете на Фриймън да овладее бедствието, да се опълчите на военните, които се опитват да прикрият инцидента, да изстреляте ракета и накрая да влезете в самия Зен, за да спрете нашествието от извънземни. 

През 2004 година излиза втората игра от поредицата: Half-Life 2. Изминали са две десетилетия от събитията в Half-Life, а междувременно, макар че предишното бедствие е спряно, Земята е открита и завладяна от могъщата извънземна империя Комбина. Голяма част от планетата е опустошена, а оцелелите хора живеят едва в няколко града. Столицата на човечеството е Сити 17 и там се развива повествованието в Half-Life 2. Гордън Фриймън се среща с малкото останали учени, участващи в съпротивата срещу Комбината, и в хода на играта вие ще трябва да му помогнете да се справите с администратора д-р Брийн, владетеля-марионетка на човечеството, действащ от името на империята. След като нахълтате в Цитаделата, огромна чуждоземна сграда в центъра на Сити 17, разположеният в нея портал експлодира. 

Half-Life 2: Episode 1 разказва историята след експлозията на портала. Сити 17 е заплашен от по-нататъшен взрив на реактора за тъмна енергия в Цитаделата. За тази цел Гордън Фриймън си партнира с Аликс Ванс, дъщерята на Илай Ванс, неформален ръководител на съпротивата. Те забавят експлозията, евакуират гражданите на Сити 17, но сами не успяват да напуснат града навреме. Взривната вълна от Цитаделата помита влака, с помощта на който се опитват да се отдалечат от района.

В Half-Life 2: Еpisode 2 Фриймън и Аликс трябва да достигнат до базата с бежанците от Сити 17. Пътят им минава през една гора с изоставени мини - именно там намирате градинския гном, който ще бъде изстрелян тези дни в реалния свят с ракетата на Рокет Лаб. Но да се върнем на играта. В Episode 2 Гордън Фриймън успешно достига базата, като там трябва да помогне на екипа да изстреля ракета в космоса. Целта - да се овладеят последиците от експлозията на Сити 17 и да се затвори назряващ портал, през който Комбината може да нахълта и да смаже съпротивата. Задачата е успешно изпълнена. Междувременно ако вие успеете в рамките на играта да занесете гнома в ракетата и да затворите нейния люк, ще отбележите ачийвмънта Our Mutual Friend.

За повече информация: Rocket Lab

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3643-2020-half-life-gnome-space

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...