Отиди на
Форум "Наука"

Сбогом, Аресибо! Легендарният телескоп излиза от експлоатация след близо шест десетилетия служба.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Сбогом, Аресибо! Легендарният телескоп излиза от експлоатация след близо шест десетилетия служба.

arecibo.jpg

Радиотелескопът Аресибо, заснет през 2019 година. Credit : UCF

20 ноември 2020 г. 01:00 ч.

Светослав Александров. Иконичният радиотелескоп "Аресибо", построен в Пуерто Рико през 1963 година, ще бъде изведен от експлоатация. До тежкото решение се стигна след като през август и ноември две подпорни въжета рухнаха и непоправимо повредиха неговата чиния. Така популярният телескоп, с помощта на който през 1974 г. астрономите за пръв път изпращат съобщение към извънземните цивилизации и през 1992 г. откриват първата извънслънчева планета, ще премине завинаги в историята. 

Новината бе съобщена днес от Националната фондация за наука

Много учени бяха разстроени от новината, макар че някои от тях очакваха това да се случи. Телескопът е вече много стар. Ето как се стигна до настоящото положение. Както пояснява астрономът Фил Плейт, телескопът се състои от две главни структури. Едната е 305-метрова чиния, която е изградена от 40 000 отделни плочи, всяка от които е с размери 1 на 3 метра. Чинията е умишлено построена в долина, като тя се поддържа от стоманени въжета, опънати над намиращите се в околността естествени хълмове. Отразените от чинията радиовълни се насочват към висяща над нея триъгълна платформа, тежаща 900 тона. 

За последен път радиотелескопът е обновен през 1997 година. Тогава са опънати и няколко спомагателни въжета с цел по-голяма сигурност. Всяко едно от тези допълнителни въжета е дебело 8 сантиметра и тежи 7 тона. Затова когато едно от тях рухна през август, то издълба 30-метрова дупка в чинията. Инцидентът се размина без пострадали, като Националната фондация за наука започна да чертае планове как може да протече по-нататъшният ремонт.

Плановете бързо бяха приведени в изпълнение, но на 6-ти ноември се откачи и едно от основните въжета. Това изненада всички. Всяко основно въже, подобно на спомагателните, е с дебелина 8 сантиметра, тегло 7 тона и е изградено от 160 преплетени стоманени нишки. Още преди инцидента бе забелязано, че 12 от нишките са се скъсали, но понеже останалите бяха здрави, никой не сметна, че нещо застрашава телескопа.

Проведените след втория инцидент анализи обаче показаха, че износванията на въжетата са много по-сериозни, отколкото дотогава се смяташе. Както вече споменах, телескопът Аресибо е стар, а по време на почти шестдесетилетната си служба той пострада многократно от урагани и земетресения. С две рухнали въжета чинията на телескопа е сериозно увредена и всеки момент може да се срути, като с това да застраши човешки животи или да повреди останалата чувствителна апаратура в обсерваторията. Нещо повече - счита се, че подмяната на кабелите или опъването на нови такива крие сериозни рискове за работниците и може да доведе до неконтролируемо разпадане на чинията.

Затова бе взето решение да се предприемат мерки по контролираното ѝ разглобяване. Все още не е решено какви ще са тези мерки, но екипите ще трябва да внимават - в околностите има и други сгради с историческо значение, които трябва да бъдат съхранени. 

Eдно е сигурно - загубата на Аресибо е трагедия за науката. Десетки астрономи и инженери са изградили кариера посредством телескопа, а той вече е заел важна част от човешката култура, като е включен в сюжета на известни филми - например "Контакт" от 1997 година, заснет по едноименната книга на Карл Сейгън. 

Освен всичко друго западът остава без най-големия си радиотелескоп. Единственият сходен такъв, който понастоящем е в експлоатация, бе завършен в Китай през 2016 година. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3659-2020-arecibo-farewell

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...