Отиди на
Форум "Наука"

Класация: Топ 10 космически мисии през 2021 година!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Топ 10 космически мисии през 2021 година

Capstone-website.jpg

Мисията на НАСА до Луната "Кепстоун" ще излети през 2021 г. Image credit : NASA/Rocket Lab/Advanced Space

Прочетете останалите от поредицата "празнични статии", излезли към този момент: 

Космическата 2021: Новите пилотирани космически кораби. Какво да очакваме?

Космическата 2021: Започва строежът на орбиталната станция на Китай!

20 декември 2020 г. 17:40 ч.

Светослав Александров. В днешната статия ви представям класация "Топ 10" на космическите мисии, които ще бъдат на фокус през новата 2021-ва година. Някои от тях са вече изстреляни и предстоят да достигнат крайните си цели, а други са в последните етапи на подготовката си за полет. 

Подчертавам също така, че космическите дейности са рискови и поради това винаги съществува шанс някоя от описаните мисии да не излети в срок или да претърпи авария. 

И така, ето класацията на КОСМОС БГ за топ 10 космически мисии през 2021 година: 

10. Американската мисия "Кепстоун" до Луната

Capstone-website.jpg

Мисията на НАСА до Луната "Кепстоун" ще излети през 2021 г. Image credit : NASA/Rocket Lab/Advanced Space

Усвояването и заселването на пространството около Луната ще започне със станцията "Гейтуей", която е логичното продължение на проекта за сегашната Международна космическа станция. 

"Гейтуей" ще бъде позиционирана в екзотична и издължена хало орбита, която е стабилна и всеки един космически апарат, разположен в нея, би следвало да поддържа орбиталните си параметри с минимален разход на гориво. Или така стоят нещата на теория. На практика все още не се знае със сигурност, поне докато космически мисии наистина не започнат да използват тази орбита. 

Именно с тази цел през второто тримесечие на 2021 г. ще бъде изстреляна американската роботизирана мисия "Кепстоун". Автоматичната междупланетна станция ще е базирана на платформата CubeSat с 12 единици и се очаква да изпробва иновативни системи за навигация, които по-нататък ще се приложат и на "Гейтуей".

Изстрелването на "Кепстоун" ще бъде осъществено посредством ракетата "Електрон" на частната компания Рокет Лаб. 

09. Американската мисия до троянските астероиди "Луси"

lucy-2021.jpg

Американската мисия "Луси" - илюстрация. Image credit : NASA

Троянските астероиди са много интересен клас малки небесни тела - те обикалят около Слънцето в същата орбита, в която се намира планетата Юпитер, като я изпреварват или я следват отзад. Никога досега космически апарат не е посещавал троянски астероид - и е време това да се промени. 

Затова през октомври или ноември 2021 г. ще бъде изстреляна мисията на НАСА "Луси". Тази роботизирана експедиция се счита за Вояджърът на астероидните изследвания. Също както изстреляната през 1977 г. мисия "Вояджър 2" посети планетите Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, както и техните луни, така и "Луси" ще трябва да извърши облитания на осем астероида - на един от главния астероиден пояс и на още седем троянеца.

08. Космическият телескоп "Джеймс Уеб"

james-webb-launch.jpg

Изстрелването на телескопа "Джеймс Уеб" посредством ракета "Ариана 5" - илюстрация. Image credit : ESA/D.Ducros

През 2021-та година би следвало най-после да бъде изстрелян многострадалният космически телескоп на САЩ, ЕКА и Канада "Джеймс Уеб". Наричан често "наследник на Хъбъл" (макар и неправилно, тъй като новият телескоп няма да работи във видимата, а в инфрачервената област на електромагнитния спектър), той трябва да доведе до истинска революция в астрономическите изследвания. "Джеймс Уеб" ще се занимава с широк спектър задачи - от проучвания на най-ранните етапи от съществуването на Вселената след Големия взрив до преки изследвания на извънслънчевите планети.

Стига, разбира се, телескопът най-сетне да излети. Що се касае до отлаганията, "Джеймс Уеб" съперничи на най-известите дългострои в космическата програма на Русия. Телескопът е в етап на разработка от 90-те години на миналия век. Голяма част от забавянията са обусловени от проблеми със сложния механизъм на разгръщане на "Джеймс Уеб". Ако телескопът не успее да се разгърне след излитането и достигането на желаната точка на Лагранж L2 от системата Земя-Слънце, той ще се превърне в купчина безполезно желязо на стойност $10 милиарда долара.

07. "Союз МС-18" - първата изцяло руска пилотирана мисия до МКС

soyuz-ms-18.jpg

На снимката: Русия подготвя кораба "Союз МС-18" за полет. Фото: Роскосмос

Дълго време руските космически кораби "Союз" бяха единствените, които превозваха международните екипажи до МКС. С въвеждането на пилотираните кораби "Крю Драгън" на американската компания СпейсЕкс, тази епоха вече приключи. Съответно приключва и наливането на американски долари в космическия отрасъл на Русия. Сега руските космически дейци ще трябва да се сблъскат с едно ново бъдеще, в което може да получат шанс да са по-самостоятелни от преди.

Истината е, че изцяло руска пилотирана космическа мисия не е имало от 21 години - т.е. след завършека на експедицията на "Союз ТМ-30" през 2000 г. до орбиталната станция "Мир". Дори и когато американските совалки летяха, руските "Союз"-и винаги превозваха поне един чуждестранен астронавт до МКС. Ако всичко мине по план, през април 2021 г. ще трябва да бъде изстрелян корабът "Союз МС-18" с космонавтите Олег Новицки, Пьотр Дубров и Сергей Корсаков. Това ще е първата изцяло руска експедиция до Международната космическа станция. 

06. Изстрелването на "Крю Драгън" с четирима души, сред които е първият европейски астронавт

crew-2.png

Емблема на предстоящата мисия на "Крю Драгън". Image credit : NASA/JSC

Следващият пилотиран космически полет на САЩ ще отбележи началото на важен етап от експлоатацията на кораба "Крю Драгън". Това ще е първият полет на вече летял "Крю Драгън" - в случая става въпрос за рециклираната капсула "Индевър", която през май тази година изпрати в космоса астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. 

Изстрелването на предстоящата мисия е планирано за пролетта на 2021-ва, като в космоса ще се отправят американските астронавти Шейн Кимброу, Меган МакАртър, японският астронавт Акихико Хошиде и европейският астронавт Тома Песке. За пръв път европейски гражданин ще полети с комерсиален космически кораб! 

05. Японско-европейската мисия "БепиКоломбо" ще посети Венера и Меркурий

bepi-colombo-mercury.jpg

"БепиКоломбо" прелита край Меркурий. Image credit : JAXA/ESA

Редовните читатели на КОСМОС БГ познават добре роботизираната експедиция на Япония и Европейската космическа агенция (ЕКА) "БепиКоломбо", за която нееднократно съм писал на страниците на сайта. През пролетта на настоящата година автоматичната междупланетна станция прелетя край Земята, а през тази есен посети и Венера.

На 11-ти август 2021 г. "БепиКоломбо" отново ще прелети край Венера. Но истинският звезден миг за експедицията ще настъпи на 2-ри октомври, когато роботизираната станция ще премине край Меркурий! Това ще е първото посещение на най-близката до Слънцето планета след 2015 година, когато американската мисия "Месинджър" бе изведена от експлоатация. 

През октомври 2021-ва "БепиКоломбо" ще се озове на 200 километра над меркурианската повърхност, след което отново ще се отправи в междупланетното пространство. Това е добро начало, но истинската цел на експедицията е навлизането в околомеркурианска орбита. Автоматичната станция ще криволичи още дълго време около Слънцето, за да постигне тази задача - очаква се окончателното пристигане да е факт през 2025-та. Така че ще пишем доста често за "БепиКоломбо", защото най-доброто пред мисията тепърва предстои. 

04. "Луна 25" - ще се завърне ли Русия на Луната през 2021 година? 

2016-luna-glob-to-start-testing.JPG

Автоматичната междупланетна станция на Русия "Луна 25". Фото: Роскосмос

През последните години САЩ, Индия и Китай изпратиха редица безпилотни експедиции до Луната. Често пъти се питам кога най-после ще дойде редът и на Русия? 

По думите на Дмитрий Рогозин от 19-ти декември, докато даваше интервю за руските медии, това ще се случи догодина. Изстрелването на "Луна 25" е запланирано за есента на 2021-ва, като според казаното от Рогозин автоматичната междупланетна станция е "практически готова". Очаква се тя да извърши меко кацане в региона на Южния полюс на естествения ни спътник. 

3. "Ал-Амал" - първата арабска мисия до Марс

UAE-Mars.jpg

На илюстрацията : мисията на ОАЕ "Ал-Амал". Credit : UAE Space Agency

На 20-ти юли тази година от японския космодрум Танегашима беше изстреляна безпилотната мисия "Ал-Амал" на Обединените арабски емирства. Ако всичко мине наред, автоматичната междупланетна междупланетна станция ще влезе в орбита около Марс през февруари 2021-ва. Имайки предвид, че "Ал-Амал" е построена от САЩ, в Лабораторията по атмосферна и космическа физика към Колорадския университет, смятам, че шансовете за успех не са никак малки.

Това е първият опит на арабска държава да достигне до Червената планета. Основните научни цели пред експедицията са свързани с разгадаването на загадките на марсианската атмосфера. "Ал-Амал" ще разследва какви са механизмите, по които водородът и кислородът напускат горните атмосферни слоеве и отлитат в космическото пространство. Това ще помогне в разкриването на мистерията защо атмосферата на Марс е изтъняла, а планетата се е изменила. В миналото марсианската повърхност е била топла и покрита с океани, а днес е студена пустиня.

2. "Тянвън 1" - първата китайска мисия до Марс

tianwen-photographed-1.jpg

Китайската автоматична междупланетна станция "Тянвън 1" бе заснета от специална микросонда по време на пътешествието към Марс. Photo credit : CNSA

На 23-ти юли тази година към Марс беше изпратена и китайската роботизирана експедиция "Тянвън 1". Това е вторият опит на Китай да достигне до Червената планета. Напомням, че първият опит бе през 2011 година, когато микросондата "Юнгхуо 1" претърпя неуспех заедно с катастрофата на злополучната руска мисия "Фобос-Грунт".

За разлика от тогава, днес Китай изпълнява "Тянвън 1" самостоятелно. Мисията се състои от три компонента - орбитален апарат, спускаем модул и марсоход. Ако всичко мине по план, "Тянвън-1" ще пристигне в орбита около Марс през февруари 2021-ва. Два или три месеца по-късно от орбиталния отсек ще се отдели спускаемият модул и ще извърши меко кацане в равнината Утопия - същата област, където през 1976 г. кацна американската мисия "Вайкинг 2". 

Досега единствено американската космическа агенция НАСА е успявала да постигне меки кацания на Червената планета, като след това спускаемите апарати са оставали в работоспособно състояние. Понастоящем на марсианската повърхност работят две мисии на САЩ - "Кюриосити" и "ИнСайт". 

Напомням, че през 1971 г. спускаемият отсек на СССР към мисията "Марс 3" сполучил да изпълни меко кацане, но контактът бил преустановен само няколко секунди по-късно и научната програма не е била осъществена. 

1. Марсоходът на НАСА "Пърсъвиърънс"

2020-mars-rover.jpg 

На снимката: новият марсоход "Пърсъвиърънс" преди изстрелването му през 2020 г. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

Безспорният №1 в класацията е марсоходът на НАСА "Пърсъвиърънс", който излетя към Червената планета на 30-ти юли тази година. Ако всичко мине наред, "Пърсъвиърънс" ще извърши меко кацане в района на кратера Джезеро на 18-ти февруари 2021-ва. 

Марсоходът е екипиран с множество мощни камери, както и два микрофона за записване на звуци от марсианската атмосфера. Към него също така е прикачен и експериментален хеликоптер. Никога досега построен от човека летателен апарат не се е издигал в разредения марсиански въздух!

"Пърсъвиърънс" притежава прибори, които ще му позволят да открива органични вещества на Марс - структурните блокчета на живата материя. Но може би най-същественото е, че това е първата от три мисии, които полагат началото на инициативата за доставката на проби от марсианска почва на Земята. Марсоходът притежава сложна машина за пробиване на марсианската кора и с контейнери за съхраняване на пробите. Това вероятно е най-чистият и най-щателно стерилизиран хардуер, изпратен някога в космоса.

Контейнерите с почвата и скалите ще бъдат оставени на повърхността, откъдето ще се прихванат от бъдещ марсоход на ЕКА. Европейският марсоход ще извози пробите към специална ракета, построена от НАСА. Тя ще ги изстреля в околомарсианска орбита, а там те ще бъдат захванати от орбитален апарат, конструиран от Европейската космическа агенция. Орбиталният апарат ще прехвърли пробите във възвръщаема капсула, построена от НАСА, а тя ще кацне на Земята през 30-те години.

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3719-2021-top-ten-expected

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...