Отиди на
Форум "Наука"

Защо Бъдни вечер е важен за космонавтиката


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Защо Бъдни вечер е важен за космонавтиката

2020-resilience-crew-christmas.jpg

На кадъра: астронавтите на МКС изпращат Коледен поздрав към Земята през декември 2020-та година. Photo credit : NASA TV

24 декември 2020 г. 09:20 ч.

Светослав Александров. Бъдни вечер през 2020 г. е особено ценен празник за космическите ентусиасти. За пръв път след декември 1999 г., когато в орбита се намира совалката "Дискавъри" на своята мисия "STS-103", американски транспортен пилотиран кораб е отново в космоса по празниците - и това е "Крю Драгън". Но Бъдни вечер е винаги бил специален празник за всички нас, които обичаме космоса, защото заема много важна част от традициите в космонавтиката.

Всичко започва през 1968 година, която се счита за една от най-ужасните години през 20-ти век. Тогава се разразява пандемията от Хонгконгски грип, довела до смъртта на 4 милиона души. Това е годината, когато е убит Мартин Лутър Кинг-младши, годината на кървавото потушаване на Пражката пролет. Всички очакват с нетърпение 68-ма да си иде - и има защо.

Но навръх Бъдни вечер настъпва вълнуващо събитие, което показва на човечеството, че добри неща могат да се случват и се случват. Космическият кораб "Аполо 8" с астронавтите Франк Борман, Джеймс Ловъл и Уилиам Андерс пристига в орбита около Луната. Тримата се превръщат в първите хора, наблюдавали обратната страна на естествения ни спътник със собствените си очи. Докато предават на живо, показвайки на телевизионните зрители кадри от Луната, Борман, Ловъл и Андерс прочитат първите стихове от Библейската книга Битие. Вдъхновяващ миг, който мнозина ще запомнят завинаги. Счита се, че предаването е наблюдавано в реално време от 1 милиард души в 64 различни държави. 

2018-earthrise-apollo-8-50-anniversary.j

Тази историческа снимка на изгрева на Земята от Луната е заснета от екипажа на "Аполо 8" на Бъдни вечер 1968 г. Photo credit : NASA

Пет години по-късно, през декември 1973 година, за пръв път американци и руснаци прекарват едновременно Рождество Христово. Тогава на борда на американската станция "Скайлаб" живеят Гери Кар, Ед Гибсън и Бил Поуг. Те успяват да направят импровизирана коледна елха от изразходени консервени кутии. Същевременно в околоземна орбита лети и съветският кораб "Союз 13"с космонавтите Пьотр Климук и Валентин Лебедев.

makeshift-tree.jpg

Импровизираната коледна елха, направена от екипажа на "Скайлаб" през 1973 година. Photo credit : NASA

Но през епохата на СССР не Рождество Христово (празнувано на 7-ми януари), а Нова година има повече значение. Първите космонавти, които отбелязват новогодишните празници в орбита, са Юрий Романенко и Георги Гречко по време на тяхната мисия на "Салют 6". Двамата изпращат 1977-ма и посрещат 1978 година.

До 1987 година астронавти и космонавти рядко посрещат Рождество Христово и Нова година в космоса. Но от тогава досега в космоса винаги има хора на Рождество. Първоначално това е благодарение на орбиталната станция "Мир". През първата половина на 90-те на "Мир" живеят само руснаци. Това се променя през 1996 г., когато американската совалка "Атлантис" оставя на станцията астронавта Джон Блаха. Блаха е прибран на Земята през януари 97-ма по време на следващата мисия на "Атлантис", с което се превръща в първия американски астронавт, отпразнувал Коледа и Нова година в орбита след епохата на "Скайлаб". 

sts-103-christmas.jpg

Космическата експедиция "STS-103" на "Дискавъри" е първата и единствена мисия на космическа совалка, която посреща Бъдни Вечер и Рождество Христово в космоса. Photo credit : NASA

Бъдни вечер на 1999 г. е много специална - тогава орбиталната станция "Мир" е вече стара и обезлюдена, а Международната космическа станция все още не е посрещнала първия си екипаж. Въпреки всичко хора в космоса навръх празника има - благодарение на мисията "STS-103" на совалката "Дискавъри", която обслужва телескопа "Хъбъл". Подобно на историческата мисия "Аполо 8" около Луната, астронавтите на "STS-103" отбелязват Рождество Христово по уникален начин - като освобождават ремонтирания и работещ "Хъбъл" в орбита точно на 25-ти декември. А совалката "Дискавъри" си остава до ден днешен единствената американска космическа совалка, летяла в космоса по Рождество Христово. 

Екипажът на "Дискавъри" се завръща на Земята преди да настъпи новото хилядолетие, така че на 1 януари 2000-та няма хора в космоса. Но това е за последно. На 2-ри ноември 2000 г. започва Експедиция 1 на Международната космическа станция и от тогава досега има там постоянно човешко присъствие - както на Рождество Христово, така и на Нова година. Много от астронавтите са превозени посредством руските кораби "Союз", а до 2010-та - и чрез американските совалки. Никога обаче след 1999 г. американска совалка не полита отново космоса навръх Бъдни вечер и Рождество. 

Но през настоящата 2020 година на Бъдни вечер отново има американски пилотиран транспортен кораб в орбита! Това е "Крю Драгън", който носи специалното название "Ресилиънс". Корабът излетя през ноември и превози четирима астронавти до МКС - Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър, Соичи Ногучи и Шанон Уокър. Те се присъединиха към излетялите през октомври със "Союз МС-17" Сергей Рижиков, Сергей Куд-Сверчков и Кейтлийн Рубинс. За пръв път екипажът на МКС е седемчленен и за пръв път седем души ще отбележат Бъдни вечер и Рождество в космоса. 

Дори и на Бъдни вечер астронавтите ще бъдат заети, съобщава НАСА. Днес екипажът на МКС ще работи с опитни мишки. Целта - да се разбере как космическите условия влияят на зрението и опорно-двигателната система. Но пък на Рождество Христово на астронавтите е обещано да почиват. 

Настоящият екипаж вече изпрати своето празнично послание към Земята. 2020-та година прилича много на тежката 68-ма. Също както тогава - пандемия, расови бунтове, войни. Но същевременно са налице и големи успехи в областта на науката, технологиите и космонавтиката. За пръв път след епохата на "Аполо" и съветските сонди "Луна" нова мисия, този път китайска, кацна на естествения ни спътник, взе проби от Луната, и ги достави на Земята. И за пръв път след 2011-та година американски пилотирани кораби излетяха в орбита.

Ето какво послание изпратиха към нас астронавтите за Рождество.

"Ние избрахме името Ресилиънс (б.прев. устойчивост) като посвещение към хората в целия свят и към екипите, които помогнаха да направят тази мисия реалност през една година, която промени живота на всички нас. Днес искаме да си спомним и за всеки, който загубихме през годината", съобщи Майк Хопкинс.

"Надяваме се също, че ще се възползвате от възможността да отпразнувате празниците, преди да смените календара, с обновена надежда и дух за бъдещето", добави Соичи Ногучи. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3726-2020-budni-vecher-kosmosa

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Астронавтът Виктор Гловър с пожелание за 2021: Бог да благослови Вас и Новата година!

2021-victor-glover.jpg

Астронавтът на НАСА Виктор Гловър. Photo credit : NASA

5 януари 2021 г. 00:50 ч.

Светослав Александров. Когато американският космически кораб "Крю Драгън" излетя през ноември с четирима астронавти на борда, малцина научиха, че някои от тях са убедени и практикуващи християни. Сред тях е командирът Майкъл Хопкинс, който е католик, както и Виктор Гловър - протестант. Преди дни те отбелязаха Рождество Христово и Нова година в орбита.

През 1968 година астронавтите на "Аполо 8" обиколиха Луната и прочетоха пасажи от библейската книга Битие, докато излъчваха на живо лунни пейзажи пред милионите телевизионни зрители. Днес Виктор Гловър от екипажа на "Крю Драгън" предаде своето празнично послание по случай новата 2021-та година, с което изпрати благословия към нашата планета. 

"Господ да благослови Вас и тази Нова година", написа астронавтът в Туитър. "Моля се за обновена сила, съпричастност и истина, а също така всички да бъдем обкръжени от приятели и роднини".

2021-crew-iss.jpg

На снимката: седмината астронавти на МКС посрещат 2021-ва година в орбита. Photo credit : NASA

За вярващите астронавти на НАСА религията и науката не са в конфликт. Когато Майк Хопкинс полетя с руски кораб "Союз" през 2013 година, първата му работа бе да отиде в панорамния модул "Купола" на Международната космическа станция и да наблюдава Земята.

"Когато погледнеш към Земята от тази отправна точка и забележиш цялата красота, която съществува, трудно е да не се спреш и да не осъзнаеш, че има по-висша сила, която е направила всичко това", съобщи Хопкинс.

За Виктор Гловър, който днес изпрати красивото новогодишно послание към Земята, настоящата мисия на "Крю Драгън" е първото му пътешествие в космоса. Астронавтът бе избран в американския астронавтски отряд неотдавна в сравнение с колегите си - през 2013-та. 

"Това бе наистина едно интересно пътешествие - седемте години, които прекарах в НАСА", каза той в скорошно интервю за Christian Chronicle. "Беше истинска тренировка в личностен и професионален, но също и в духовен план. Разбирам ролята на Бог в моя живот, Божия авторитет, покоряването ми на Него, както и любовта, подкрепата и окуражаването, как всичко това може да бъде сътворено в моя живот".

"Бих искал да използвам способностите си, които Господ ми е дал, за да върша работата си добре и да подкрепям останалите от екипажа, моята мисия и НАСА", добави Гловър. Астронавтът също така призна, че е взел със себе си чаши за причастие, както и Библия.

"Бог ми е възложил няколко наистина важни неща: този живот, този кораб, но също така моята съпруга и нашите взаимоотношения, двамата да станем едно, а след това семейството ни, което порасна с още четири дъщери", сподели Гловър. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3738-2021-vic-glover-new-year

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...