Отиди на
Форум "Наука"

Нотроп Груман обслужва и удължава живота на стари спътници


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Роботизираният апарат MEV-2 на Нортроп Груман се скачи със спътника Интелсат 10-02 и удължи живота му!

2021-mev-docked-satellite.jpg

На тази снимка, заснета миналата сряда, се вижда приближаването на експерименталния апарат на Нортроп Груман към спътника "Интелсат 10-02". На фона е Земята. Photo credit : Northrop Grumman

13 април 2021 г. 20:05 ч.

Светослав Александров. Поредният пробив в сферата на частната космонавтика е вече налице! Първо, американската компания СпейсЕкс доведе до революция в ракетостроенето посредством създаването на ракета "Фалкън 9" с възвръщаема първа степен. Второ, американската компания Рокет Лаб преобразува горните степени на ракетите "Електрон" във функционални спътници "Фотон". Третият успех е постигнат от американската компания Нортроп Груман, която създаде експериментален роботизиран апарат за удължаване на живота на стари спътници.

За пръв път отразих постижението на Нотроп Груман през февруари миналата година. Тогава "Кораб за удължаване на мисията - 1" (на англ. Mission Extension Vehicle - 1) осъществи първото скачване с клиентски сателит "Интелсат 9-01". Този роботизиран кораб използва собствените си двигатели и горивни запаси, за да може да удължи работоспособността на застаряващите спътници с изчерпващо се гориво. Нортроп Груман предлага услугата си срещу заплащане и когато клиентът не желае повече да се възползва от нея, "Кораб за удължаване на мисията" се разкача и е готов да обслужи нов спътник.

Сега, навръх Международния ден на авиацията и космонавтиката, на 12 април, вторият "Кораб за удължаване на мисията - 2" се скачи с нов спътник - "Интелсат 10-2"!

Както "Интелсат 9-01", така и "Интелсат 10-2" са работещи комуникационни спътници, макар и вече на почти две десетилетия. Благодарение на "Кораб за удължаване на мисията" експлоатационният им период ще бъде удължен до 2025 година. След това роботизираните апарати на Нортроп Груман ще се разкачат и ще обслужат нови сателити. По информация от космическата компания, те ще могат да изпълняват тази задача до 2035 година.

Понастоящем нововъведението на Нортроп Груман е привлякло вниманието на частния сектор. Но в бъдеще компанията се надява да се хареса и на държавните космически агенции, за да може да подпомогне в съхраняването на най-важните правителствени мисии. 

Благодарение на комерсиалните иновации, обликът на космонавтиката е завинаги променен. Отминават времената, когато ракетите и спътниците се изхвърлят. Дошла е епохата на възвръщаемостта и на обслужването в космоса. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3921-2021-13-april-ng-docks-intelsat

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...