Отиди на
Форум "Наука"

СпейсЕкс с много важен рекорд - 10 излитания и кацания на една и съща степен


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Десет излитания, десет кацания! СпейсЕкс постигна важен рекорд по време на 14-тата си космическа мисия за 2021 година!

2021-9-may-falcon-9-launches.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

9 май 2021 г. 14:30 ч.

Светослав Александров. Изстрелването на космическата ракета "Фалкън 9" с 60 спътника "Старлинк" тази сутрин в 09:42 ч. изглеждаше на пръв поглед като рутинно събитие, не по-различно от предходните полети. Но за СпейсЕкс моментът бе изключително важен. Първата степен "B1051" извърши своето десето излитане и безпроблемно кацане, с което беше поставен важен рекорд в сферата на възвръщаемостта и бе изпълнена една от основните цели на Илон Мъск що се касае до "Фалкън 9". 

СпейсЕкс са проектирали първите степени на ракетите да могат да изпълняват до 10 полета с минимална поддръжка и до 100 полета с по-сериозна поддръжка. Конкретно "B1051" излетя за пръв път преди 26 месеца и досега компанията е успявала да подготви степента за всеки следващ полет в хода на около 80 дни. Това е историческа първа степен - по време на дебютния ѝ полет на 2-ри май 2019 г. в космоса беше изведен първият космически кораб "Крю Драгън" за тестово скачване с МКС, което беше потвърдена годността му и за пилотирани превози. След това "B1051" беше използвана за изпращането на седем партиди "Старлинк", спътници от орбиталната групировка "Радарсат" и спътници "SXM". 

Днес фирмата на Илон Мъск доказа, че основните степени на "Фалкън 9" наистина са в състояние да летят по 10 пъти. Но каква е горницата? Не знаем дали наистина някоя от тях ще достигне до 100 мисии, но Мъск обещава, че ще се провеждат изстрелвания докато степените напълно се амортизират и се стигне до провал. В известен смисъл програмата "Старлинк" служи за проверка на лимитите на летателните системи на СпейсЕкс. 

Днешното постижение на Мъск безспорно ще налее сол в раните на неговите опоненти, които, както журналистът Ерик Ралф от Тесларати ни напомня, са най-вече европейският конгломерат Арианаспейс и американският Юнайтед Лонч Алайънс (ЮЛА, обединението между Локхийд Мартин и Боинг). Самият изпълнителен директор на ЮЛА Тори Бруно е изказвал твърдение, че една ракета трябва да може да лети средно десет пъти, за да има икономически смисъл от възвръщаемостта. Днес задачата беше изпълнена - но не от него, а от СпейсЕкс.

Както Арианаспейс, така и ЮЛА многократно омаловажаваха успехите на СпейсЕкс в сферата на възвръщаемостта, напомня Ралф. В началото наративът бе "това никога няма да проработи", след което се стигна до изказвания като горецитираното на Бруно. През 2018 г. Арианаспейс загатна, че възнамерява да инвестира във възвръщаемост само ако фирмата получи гаранции, че ще бъдат сключени договори за 30 полета годишно. 

Естествено, на ЮЛА и Арианаспейс приглася и Дмитрий Рогозин, настоящият шеф на космическата агенция на Русия, която е големият губещ в тази игра. Допреди няколко години руските ракети бяха най-евтините и огромна част от спътниците се изстрелваха посредством тях. Днес Русия е на трето място в статистиката със 7 изстрелвания през 2021 година.

Абсолютният лидер са Щатите с 19 космически полета, като повечето от тях са осъществени от СпейсЕкс. На второ място са Китай с 13 изстрелвания, от които 12 са успешни.

Но знаете ли кое е най-трагичното в цялата тази ситуация? Въпреки че Илон Мъск отвя всяка конкуренция в лицето на ЮЛА, Арианаспейс и Русия, тези конкуренти ДАЖЕ не са предприели сериозни усилия да копират "Фалкън 9" и да създадат свои собствени възвръщаеми ракети. 

А междувременно СпейсЕкс разработва следващото поколение системи за изстрелване "Старшип", които ще са многократно по-мощни от "Фалкън"-ите и ще са способни да извеждат стотици тонове полезен товар към Луната и Марс. 

Видеозапис от днешния полет - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3969-2021-9-may-falcon-9-launches

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...