Отиди на
Форум "Наука"

Джуно - посещение на Ганимед на 7-ми юни 2021 г. Първото научно посещение на Ганимед след две десетилетия!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

За пръв път от две десетилетия: на 7-ми юни космическа мисия ще посети Ганимед!

2021-ganymede-photos.jpg

На тази снимка на повърхността на Ганимед, заснета от американската мисия "Галилео" през 1996 г., се забелязват характерните за луната широки хребети и нагъсто разположени кратери. Това загатва, че повърхността е непроменена от милиарди години. Photo credit : NASA / SCIENCE PHOTO LIBRARY

6 юни 2021 г. 13:45 ч.

Светослав Александров. Изминаха две десетилетия, откакто Галилеевите луни на Юпитер бяха изучавани подробно от космическа мисия. За последно това се случи в периода между 1995 и 2003 година, когато юпитерианската система бе изследвана от американската роботизирана станция "Галилео".

Последното посещение на най-голямата луна Ганимед от безпилотна експедиция беше на 20-ти май 2000. А следващото е утре, на 7-ми юни, когато мисията на НАСА "Джуно" ще премине на 1 038 километра от повърхността ѝ. 

Ганимед представлява вълнуваща изследователска цел. Този естествен спътник е по-голям от планетата Меркурий и представлява единствената луна в Слънчевата система, която притежава магнитосфера. Учените са открили, че под ганимедианската повърхност се крие огромен океан, който съдържа повече вода от всички океани на Земята. Счита се, че е възможно в него да има и живот. 

"Джуно притежава набор от чувствителни инструменти, способни да изучат Ганимед по начин, който никога не е бил изучаван преди", съобщава Скот Болтън, ръководител на роботизираната експедиция. "Прелитайки толкова близко ние ще въведем изследването на Ганимед в 21-вия век, както допълвайки бъдещите мисии с данни от нашите уникални датчици, така и подготвяйки следващото поколение мисии до юпитерианската система - като мисията на НАСА Клипър и мисията на ЕКА Джус". 

"Клипър" ще бъде изстреляна през 2024 година, а "Джус" (JUICE, съкращение от Jupiter Icy Moons Explorer) - догодина. 

Но дотогава има да почакаме още. Сега фокусът е насочен към "Джуно" и посещението на Ганимед на 7-ми юни, което е планирано за 19:55 ч. българско време.

Приборите на "Джуно" ще бъдат включени три часа преди облитането. Данни ще събират ултравиолетовият спектрограф UVS, приборът за картографиране на полярни сияния в инфрачервения диапазон JIRAM и микровълновият радиометър MRW. Камерата JunoCam също ще заснеме подробни снимки, които ще са сравними по качество с тези от предходните мисии "Вояджър" и "Галилео". След като фотографиите пристигнат на Земята, учените ще ги сравнят със старите изображения, наблюдавайки за потенциални промени на повърхността на Ганимед - например дали са се появили нови кратери.

Самото облитане ще е много бързо - всичко ще приключи за по-малко от 25 минути. Предполага се, че ще бъдат направени около пет снимки.

Няма да минат и двадесет и четири часа след облитането на Ганимед - и "Джуно" ще се сближи със самата планета Юпитер. Това ще е 33-тото научно посещение на газовия гигант. Така че пред мисията предстои натоварена седмица. 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4013-2021-juno-ganymede-flyby-preview

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ И СНИМКИ: Американската мисия Джуно посети юпитерианската луна Ганимед!

2021-ganymede-photo-1.jpg

Американската космическа мисия "Джуно" засне тази снимка на юпитерианската луна Ганимед вчера, на 7-ми юни, посредством основната си научна камера JunoCam. Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

8 юни 2021 г. 22:45 ч. 

Светослав Александров. За пръв път след две десетилетия космическа мисия посети Ганимед, луната на Юпитер! Вчера, на 7-ми юни, американската автоматична междупланетна станция "Джуно" благополучно прелетя край най-големия естествен спътник на газовата планета, а днес първите снимки от облитането бяха получени на Земята. 

"Това беше най-голямото приближение на космически апарат към тази мамутска луна в рамките на едно поколение", съобщава Скот Болтън, ръководителят на мисията. "Ще заделим известно време преди да направим каквито и да е научни заключения, но дотогава може просто да се възхищаваме на това небесно чудо - единствената луна в нашата Слънчева система, която е по-голяма от Меркурий".

Към настоящия момент са получени две изображения от "Джуно" - едното от основната научна камера JunoCam, а другото - от камерата Stellar Reference Unit. 

2021-ganymede-photo-2.png

Снимката на повърхността на Ганимед, получена от камерата Stellar Reference Unit. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/SwRI

Изображението, показано в началото на тази публикация, е направено посредством зеления филтър на JunoCam. През следващите дни, когато всички данни от "Джуно" пристигнат на Земята, би следвало сред тях да има и снимки от червения и синия филтър. Посредством комбинирането на сведенията от тези три снимки, изследователите очакват да композират голяма цветна фотография на Ганимед. Но дотогава има още време. Това изображение е с резолюция от около 1 km/pixel.

Втората снимка, която съм представил по-горе, е заснета от Stellar Reference Unit - навигационната камера, която помага за ориентацията на "Джуно" в космическото пространство. Фотографията е черно-бяла, с резолюция 600-900 m/pixel. Тя показва т.нар. "обратна страна" на Ганимед, осветена само от слабата отразена светлина от Юпитер.

През следващата седмица всички сурови и необработени изображения от Ганимед и Юпитер ще бъдат качени на страницата на JunoCam: https://www.missionjuno.swri.edu/junocam/processing 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4016-2021-juno-flies-by-ganymede

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...