Отиди на
Форум "Наука"

И 2007 година се почна


Recommended Posts

  • Потребител

Миналата година имаше над 50 изстрелвания на ракети, от които само малцина се издъниха - сещам се само за Falcon 1, GSLV и Dnepr. Оборота на космическия сектор в глобален мащаб надхвърли оборота на NASDAQ. С всяка изминала година технологиите се развиват все повече и виждаме все повече нови държави, стремящи се да разполагат със собствена космическа програма, а тези които вече имат такава се опитват да я развият. То е ясно - бъдещето на човечеството е в космическите технологии и които държави разполагат с тях ще господстват над света по един или друг начин в бъдещето. През изминалата година имаше голямо раздвижване в сферата на космическите технологии - совалките възстановиха редовните полети и конструкцията на МКС, НАСА започна да работи по новата си пилотирана програма, ЕСА, ДЖАКСА и Роскосмос също обединиха усилия, китайците заявиха, че ще ходят на Луната, а Индия каза, че не ще отстъпи и ще разработи собствена пилотирана програма и ще изпрати свои астронавти на месечината. Бяха постигнати редица успехи в роботизираното изследване на космоса, появиха се нови играчи в бизнеса с изстрелванията на космически апарати, а някои от "акулите" направиха рокади.

Какво ни чака през 2007 година? Също толкова много вълнуващи неща - 4 полета на совалката до МКС и доставянето на два нови херметизирани модула, нови мисии до Марс, астероиди и други обекти, нови телескопи. Ще проследим развитието на новата пилотирана технология на НАСА, съдбата на Falcon 1, изстрелвания на десетки ракети и много много други интересни неща. Ще станем свидетели и на изстрелванията на две сонди до Луната - едната китайска, а другата японска.

Всъщност то вече се почна - днес беше изстреляна първата ракета за 2007 година. Изстрелването беше успешно. Индийците откриха годината с тяхната ракета за изстрелване на полярни сателити PSLV. Ракетата изстреля 4 сателита, като за първи път използва двоен товарен адаптер и два основни товара. Първият товар е сателитът Cartosat 2, който както подсказва името му ще се използва за картографиране териториите на Индия. Апарата разполага с камера, даваща разделителна способност до един метър. Тя може да се накланя на 45 градуса, което й позволява да прави снимки на обекти под различен ъгъл.

PSLV-C6%20onpad-2%20-May-1%20-Med%20Res%20-Portrait.jpg

Вторият товар на ракетата е възвръщаема капсула, в която има мини лаборатория. Капсулата ще стои в космоса от 2 до 4 седмици, след което ще кацне в Бенгалско море. Това ще е първият индийски товар, върнат от космоса.

LAPAN Tubsat е съвместен експеримент на Индонезийската космическа агенция и Берлинския технически университет. Микросателита е екипиран с две видеокамери с ниска и средна разделителна способност за наблюдение на Земята. Четвъртият товар е аржентинският микросателит Pehuensat 1, построен от студенти. Той е оборудван с аматьорско радио и предава поздрави на английски, испански и Хинди.

Следващия път ракетата PSLV ще изстреля италианската астрофизическа обсерватория AGILE. Индия също така планира тази година да изстреля и по-голямата си ракета GSLV, която ще изведе в орбита комуникационния сателит INSAT 4CR.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

photo_01-18-02.jpg

getattachmentthumbnaila5ge.jpg

На 18 Януари, рано сутринта от Байконур, излетя руска ракета Союз с капсула Прогрес М-59 на борда си. Капсулата се скачи към Международната Космическа Станция на 20-ти и достави гориво за станцията и кислород, вода, храна и научно оборудване за екипажа. Подобни изстрелвания са регулярни и жизнено важни за станцията. Доставеното гориво поддъжра комплекса на орбита, а доставките от храна, вода и научно оборудване са от голямо значение за екипажа.

След определен престой скачен за станцията Прогрес М-59 ще се отдели от нея, за да освободи място за скачване на следващата капсула. Преди да бъде изхвърлен обаче, корабът ще бъде напълнен с отпадъци ненужни на екипажа и ще послужи като космическа кофа за смет, изгаряйки в атмосферата заедно с боклука.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

След 11 дни в космоса спътникът на Индийската Организация за Космически Изследвания (ISRO) се върна на земята и се приводни в Бенгалския залив днес, точно по план. Апаратът бе изстрелян на 10 Януари с индийската ракета PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) (виж по-нагоре).

555 килограмовата капсула е първият експеримент на ISRO за многократно използваеми спътници, които могат да се връщат на земята, да бъдат възстановени и използвани отново. Текущият спътник е имал 2 полезни товара за експерименти в микрогравитация.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Юли месец минава скучно, а август ще бъде доста интересно. Като се сетя какво предстои:

2 август - Союз - Прогрес 26П

3 август - Делта 2 - Феникс

7 август - совалката Индевър - ISS 13A.1 (STS-118)

11/12 август - Атлас V - WGS F1

14 август - Ариана 5 - Spaceway 3 & BSAT 3A

15/16 август - H-2A - SELENE

август - Протон - SIRIUS 4

август - Союз - Globalstar

28 август - Delta 4-H - DSP 23

Приятно гледане на изстрелванията и мисиите!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Индийците пак отбелязват - този път с GSLV. Предния път същата ракета изгърмя и днешното изстрелване показва, че Индия си е оправила тежкотоварната ракета.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Септември също е интересен.

Педстоящи мисии:

По някое време ( Roscosmos не пишат кой ден ) - Протон.. Интересна ракета. Дано не се издъни пак.

13 сеп - Кагуя - Япония - Мисия до Луната

до края на октомври ( Китай не обявяват дати ) - Chang'e - Китай - Мисия до Луната.

Dawn - средата на септември - мисия до Марс, Веста и Церера...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...