Отиди на
Форум "Наука"

Наука за познанието


Recommended Posts

  • Потребител

   Има ли училища в които да се изучават поне базово наука за познанието ,логика ,епистемология и смятате ли,че трябва да има?
   Парадоксално или съвсем в реда на нещата е това-отива човек в призволен университет ,ще изучава най-различни науки, но не учи и не е учил какво е това наука ,как се е развила ,на какви принципи се подчинява ,какво е наука и какво е псевдонаука ,какво е научна теория ,научен метод .Има преподаватели ,които обръщат някакво внимание на съвсем базови неща покрай предмета си,  малка част от аудиторията може и да погледне това онова ако и стане интересно..Това достатъчно ли е?   
  Важно ли е да правим разлика между познание и вяра?
  Важно ли е ,когато говорим за проблем или теория в рамките на конкретна наука да използваме коректно нейната терминология и жаргон или имаме свободата не го правим и да ги ползваме по начина ,по който ги разбираме,все пак нали е демокрация,всеки има право на мнение?
   Има ли едно мнение по-голяма тежест ,когато е изведено от валидни аргументи или е достатъчно да вярваме пламенно в някоя теза?
   Важно ли е да се знаят и да бъдат разбрани поне базово понятия като -аксиома, постулат, теза, хипотеза, факт, доказателство, следствие, аргумент ? Да се знае каква е структурата на аргументът и при какви обстоятелства можем да наречем един аргумент валиден?   
   Какво е критично мислене и подчинява ли се някакви правила или е нещо чисто субективно?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...