Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Шенчжоу 13, старт октомври 2021 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Пилотираният космически кораб Шенчжоу 13 бе изведен на стартовата площадка

2021-shenzhou-13-launch-pad.jpeg

На снимката: извеждането на космическия кораб "Шенчжоу 13" на стартовата площадка. Photo credit : CNSA

7 октомври 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Днес космическата ракета "Лонг Марч 2Ф", която ще изведе в орбита пилотирания космически кораб "Шенчжоу 13", бе изведена на стартовата площадка към космодрума Цзюцюан. 

Китайските медии съобщават, че понастоящем ракетата бива подложена на финалните изпитания преди полета и всичко на борда е изправно.

"Шенчжоу 13" ще превози в космоса трима китайски астронавти. Те ще се скачат с новата космическа станция на Китай и за разлика от предходната пилотирана експедиция, която бе тримесечна, ще живеят в орбита около половин година.

Към настоящия момент Китай е провел четири изстрелвания по строежа и поддръжката на станцията си - това на основния модул "Тянхъ", на два товарни кораба "Тянжоу" и на пилотирания космически кораб "Шенчжоу 12".

Засега китайците не са оповестили точната дата на полета на "Шенчжоу 13", като се очаква той да бъде проведен след 13-ти октомври, вероятно на 15-ти или 16-ти. Имената на астронавтите също не са потвърдени официално, но според неофициални източници сред тях могат да присъстват Чжай Чжиган, който през 2008 г. проведе първата космическа разходка на Китай, втората жена-китайка в космоса Уан Япин и дубльорът от "Шенчжоу 12" Йе Ганфу. 

Изгледайте видео от извеждането на "Шенчжоу 13" на стартовия комплекс

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4184-2021-shenzhou-13-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Китай се готви за първата космическа разходка, която ще бъде проведена от жена

7 ноември 2021 г. 10:40 ч. Пилотираната космическа експедиция на кораба "Шенчжоу 13" продължава да протича по план, а астронавтите се готвят за първата си "космическа разходка", която ще бъде проведена през близките дни. За пръв път жена-астронавт на Китай ще излезе в открития космос! 

Това е Уан Япин, част от тричленния екипаж на "Шенчжоу 13". Останалите двама души от екипажа са Чжай Чжиган и Йе Ганфу.

Тримата изпълняват дългосрочна мисия на борда на китайската космическа станция, която понастоящем се състои от основния модул "Тянхъ" и товарните кораби "Тянжоу 2" и "Тянжоу 3". Към днешна дата Уан, Чжай и Йе са престояли 23 дни в орбита общо планирани шест месеца. 

Уан Япин е опитен астронавт на Китай и майка на 5-годишна дъщеря. Тя вече е летяла в космоса по време на мисията "Шенчжоу 10" през юни 2013 г.

2021-wang-yaping.jpg

Китайската астронавтка Уан Япин, която скоро ще излезе в открития космос. Photo credit : CNSA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4217-2021-shenzhou-13-first-spacewalk

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Астронавтката Уан Япин излезе в открития космос и се превърна в първата жена на Китай, провела космическа разходка!

2021-wang-yaping-spacewalking.png

На снимката: Уан Япин по време на днешната извънбордова дейност. Photo : Xinhua

7 ноември 2021 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. Днес, на 7-ми ноември, в 12:51 ч. българско време, започна първата извънбордова дейност за екипажа на кораба "Шенчжоу 13". Астронавтите Уан Япин и Чжай Чжиган излязоха извън модула "Тянхъ" на китайската космическа станция и започнаха да изпълняват поредица от задачи. 

Уан Япин е втората жена на Китай, летяла в орбита през 2013 г. с кораба "Шенчжоу 10". Тя е военен пилот, омъжена, майка на 5-годишна дъщеря. С днешното излизане извън станцията Уан се превърна в първата китайска гражданка, стъпила в открития космос. 

Астронавтката бе придружена от Чжай Чжиган - китайски военен пилот, който през 2008 г. влезе в историята като първия китаец, осъществил космическа разходка по време на експедицията "Шенчжоу 7".

Чжай Чжиган и Уан Япин бяха подпомагани от техния колега Йе Ганфу, който е третият астронавт от мисията "Шечнжоу 13". Той остана вътре в станцията да работи с роботизираната ръка. Ганфу е и единственият член на екипажа, който лети за пръв път в космоса. 

За нуждите на днешната извънбордова дейност бяха използвани скафандри "Феитиан", изцяло китайско производство, клонинги на руските космически костюми "Орлан". 

Източник: Синхуа

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4219-2021-first-chinese-spacewalk-female

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...