Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Ню Шепърд на Блу Ориджин. Старт - 13 октомври 2021 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Космическият кораб Ню Шепърд изведе в космоса четирима души, сред които бе актьорът Уилям Шатнър!

2021-13-oct-new-shepard-launch-success.j

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Blue Origin

13 октомври 2021 г. 18:50 ч.

Светослав Александров. Днес, на 13-ти октомври 2021 г., частната компания Блу Ориджин проведе успешно втория полет на кораба "Ню Шепърд" с хора на борда! В космоса полетяха четирима души, сред които бе актьорът от "Стар Трек" Уилям Шатнър. На своята 90-годишна възраст Шатнър се превърна в най-възрастния астронавт на Земята. 

Другите трима от екипажа на "Ню Шепърд" бяха вицепрезидентът на Блу Ориджин Одри Пауърс, съоснователят на известната частна космическа компания Planet Labs Крис Бошуйзен и съоснователят на платформата за клинични изследвания Medidata Solutions Глен де Врийс. 

Днешният полет стана факт по-малко от три месеца след дебютната пилотирана космическа мисия на "Ню Шепърд", която излетя на 20-ти юли тази година. Тогава в космоса полетяха Джеф Безос, основателят на Блу Ориджин, неговият брат Марк, авиаторката и някогашен кандидат за жена-астронавт в рамките на проекта "Мъркюри" Уоли Фънк, както и холандският студент Оливър Деймън. 

Изстрелването днес бе осъществено в 17:49 ч. българско време от космодрума на Блу Ориджин в щата Тексас. Целият полет продължи по-малко от 15 минути, като за това време двигателят "BE-3" на ракетата-носител успешно изведе капсулата с четиримата астронавти на височина, по-голяма от 100 километра - т.е. над международно признатата линия на Карман, която условно разделя земната атмосфера от космическото пространство. Капсулата се завърна на Земята посредством парашути, а ракетата кацна на специална площадка посредством собствения си двигател. 

Блу Ориджин не се радва на особено силна любов сред космическите ентусиасти в последно време. Компанията бе подложена на унищожителна критика заради съдебното дело, което води срещу НАСА поради загубения договор относно строежа на пилотиран лунен модул и така спъва инициативата на американската космическа агенция да изпрати отново човек на Луната до 2024 година. Освен това Блу Ориджин все още не е предоставила двигателите от най-ново поколение "BE-4" на Юнайтед Лонч Алайънс за ракетите "Вулкан", които ще заменят остаряващите ракети "Атлас 5", използващи на първите си степени построени в Русия двигатели "РД-180". Не на последно място преди няколко дни бивши работници на Блу Ориджин застанаха публично зад изявлението, че работната атмосфера във фирмата е лоша и е налице полова дискриминация спрямо жените. 

Затова не е изненадващо, че днес фирмата на Джеф Безос се опита да се покаже в най-добрата си светлина. Два часа преди изстрелването Блу Ориджин започна предаване на живо, в което не само отразяваше подготовката за старта на "Ню Шепърд", но също така предоставяше информация и за останалите си космически проекти. Беше излъчено видео от изпитанието на прословутия двигател "BE-4" на 6-ти октомври, с което се опита да успокои критиците и да ги увери, че напредъкът е сериозен. Мениджърката по огневи изпитания София Портър се похвали, че Блу Ориджин наема инженери "веднага щом завършат колежа си" и че те "провеждат огневи тестове още докато са на 22 или 23-годишна възраст".

Най-важното е, че днешната мисия премина напълно успешно. След полета си Уилиам Шатнър се просълзи пред камерите и заяви, че това е най-великолепното преживяване в неговия живот. "Надявам се, че никога няма да се възстановя от него", сподели той. 

На своята 90-годишна възраст Шатнър е живо доказателство колко младо явление е космонавтиката в човешката история. Шатнър е бил 13-годишен, когато ракета "Фау 2" на Германия за пръв път навлязла в космическото пространство. Когато първият изкуствен спътник "Спутник 1" бил изстрелян в орбита през 1957 г., Шатнър е бил на 26 години, а когато Гагарин полетял в космоса, актьорът е бил на 30. Днес, на 90 годишна възраст, той лети в космоса - благодарение на съвременни частни космически фирми като американската компания Блу Ориджин. 

Видеозапис от днешния полет - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4192-2021-13-oct-blue-origin-mission-success

Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Трагедия: Нелепо загина Глен де Врийс, един от първите космически туристи на Блу Ориджин!

12 ноември 2021 г. 22:30 ч. Днес беше съобщена тъжната новина, че космическият турист Глен де Врийс, който на 13-ти октомври летя в космоса с кораба "Ню Шепърд" на Блу Ориджин, е загинал нелепо при самолетна катастрофа.

Малкият самолет е излетял по-рано през деня към летището Съсекс в Ню Джърси. Де Врийс е един от двамата души, загинали при инцидента. Другият е 54-годишен мъж на име Томас Фишър.

Освен като космически турист, де Врийс бе известен и като съоснователят на платформата за клинични изследвания Medidata Solutions Глен де Врийс.

Източник: Blue Origin

2021-glen-de-vries-dies.jpg

На снимката: Глен де Врейс. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4226-2021-glen-de-vries-dies

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...