Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Шенчжоу 13, старт 15 октомври 2021 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Шенчжоу 13 излетя към китайската космическа станция!

2021-15-oct-shenzhou-13-launches.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : CCTV

15 октомври 2021 г. 20:35 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 19:23 ч. българско време от космодрума Цзюцюан излетя китайската космическа ракета "Лонг Марч 5Ф" с пилотирания кораб "Шенчжоу 13". На борда летят Чжай Чжиган, командир на мисията, и неговите колеги Уан Япин и Йе Ганфу. Очаква се през следващите осем часа корабът да се скачи с основния модул "Тянхъ" на новата космическа станция на Китай.

Чжай Чжиган е ветеран - той вече е летял в космоса през 2008 г., като тогава астронавтът е изпълнил първата в историята на китайската космонавтика "космическа разходка". Уан Япин също е пътувала преди до орбита - тя е втората жена-астронавт на Китай. Новакът от мисията на "Шенчжоу 13" е Йе Ганфу, който е бил дубльор на предишния кораб "Шенчжоу 12".

Понястоящем китайската станция се състои от три компонента - от основния модул "Тянхъ", както и от двата товарни кораба "Тянжоу 2" и "Тянжоу 3". Това е временна конфигурация. Догодина ще бъдат изстреляни научните лаборатории "Уентян" и "Ментян". В сегашното временно състояние астронавтите на "Шенчжоу 12" ще използват роботизираната ръка на станцията, за да преместят товарните кораби от предните към страничните портове и по този начин да отрепетират бъдещата сглобка. 

Очаква се Чжай, Уан и Йе да живеят в космоса около половин година - това се очертава да е най-продължителната космическа експедиция на Китай. Предишният рекорд по продължителност в китайската космонавтика бе поставен от екипажа на "Шенчжоу 12", които престояха на "Тяхнъ" три месеца. 

Видеозапис от изстрелването - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4195-2021-15-oct-shenzhou-13-launches

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...