Отиди на
Форум "Наука"

Orbital reef - нова комерсиална станция, проектирана от Блу Ориджин, Боинг, Сиера...


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Блу Ориджин, Сиера, Боинг и партньори оповестиха, че започват работа по орбитална станция

orbital-reef-unveiled.jpg

Станция "Орбитал Рийф". Image credit : Orbital Reef

25 октомври 2021 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Частните компании Блу Ориджин и Сиера Спейс оповестиха днес интересен проект на име "Орбитал Рийф". Това представлява изцяло частна станция, която ще бъде построена в ниска околоземна орбита. 

"Орбитал Рийф" ще представлява космически "бизнес парк" със смесена дейност, който ще трябва да доведе до откриването на нови пазари в космоса и да предостави инфраструктурата за поетапното развитие на икономическа активност с все по-големи мащаби. Ще се разчита на възвръщаеми космически технологии, напреднала автоматика, материалознание и логистика, които трябва да смъкнат традиционно високите цени, ограничаващи достъпа до орбита. Станцията ще бъде построена на отворен принцип, като с по-нататъшното развитие ще се добавят модули, скачващи възли и допълнителни съоръжения.

Очаква се "Орбитал Рийф" да е готова през втората половина на десетилетието.

По проекта работят множество организации. Блу Ориджин ще създаде основните модули и ще осигури възвръщаема ракета "Ню Глен". Сиера Спейс ще конструира голям обитаем модул, възлов модул и ще предостави совалката си "Дрийм Чейсър" за превоз на товари и екипажи. Боинг ще построи научен модул и ще извозва пътници посредством кораба си "Старлайнър". Редуайър Спейс ще създаде установки за разгръщане на апаратура в открития космос и ще участва в провеждането на научни експерименти. Университетът Аризона ще ръководи глобален консорциум от университети за оптимизиране на изследователската дейност.

Ако сте прочели внимателно отговорностите на компаниите, няма как да не ви е направило впечатление, че се предвижда извозването на астронавти да става посредством кораба на Боинг "Старлайнър" (макар че и "Дрийм Чейсър" е предвидена, совалката се създава засега в товарен вариант и все още не е започнала работа по пилотирана версия). За СпейсЕкс и "Крю Драгън" въобще не се и споменава. Това не остава незабелязано от космическите експерти. "Тъй като тази услуга (т.е. на "Старлайнър") вероятно ще е с 50-100% по-скъпа от "Крю Драгън", това има интересни последствия в сравнение с това, което Аксиом и Наноракс/Локхийд планират да направят", пише журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника. Напомням на читателите, че Наноракс съвместно с Локхийд и Аксиом също работят по космически станции.

Но важното е, че частният сектор в САЩ се развива. Тепърва предстои да станем свидетели коя визия ще се наложи и кой от екипите ще успее. 

За повече информация: Orbital Reef

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4206-2021-orbital-reef-unveiled

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Орбиталната станция на Блу Ориджин и Сиера Спейс е под въпрос

orbital-reef-unveiled.jpg

Космическа станция “Орбитал Рийф”

3 октомври 2023 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. През октомври 2021 г. частните компании Блу Ориджин и Сиера Спейс оповестиха, че са започнали работа по създаването на орбитална станция на име “Орбитал Рийф”. Но днес, две години по-късно, партньорството и бъдещето на станцията са под въпрос, тъй като двете фирми имат по-належащи приоритети. Блу Ориджин работи по голям договор за НАСА, свързан със създаването на пилотиран модул за кацане на Луната, а фокусът на Сиера Спейс е да довърши совалката си “Дрийм Чейсър”.

За търканията между Блу Ориджин и Сиера Спейс писа наскоро CNBC, позовавайки се на вътрешни източници. Положението е изключително динамично и все още се водят преговори, но изглежда все по-вероятно, че двете фирми ще преустановят своето сътрудничество и ще продължат по своите пътища сами. Засега НАСА отрича, че има някакъв проблем и позицията на агенцията е, че по станцията и досега се работи.

Но от Ройтерс са се домогнали до информация, според която Блу Ориджин е прехвърлила по-голямата част от работниците по “Орбитал Рийф” към по-належащия проект “Блу Муун”. Фирмата на Безос е спечелила от НАСА договор за $3.4 милиарда, което е сериозна сума и за тези пари се очаква да може да построи модул, с който астронавти ще кацат на Луната. Друга част от работниците са назначени на тайна програма за създаването на маневрени спътници.

Що се касае до “Орбитал Рийф”, Блу Ориджин също работи по проект на НАСА, но за скромната сума от $130 милиона. Така че приоритетната задача си остава лунното кацане.

https://cosmos.1.bg/space/2023/10/03/orbital-reef-partnership-crumbling/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...