Отиди на
Форум "Наука"

Starlab - станция на Локхийд Мартин, Вояджър, Наноракс


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Локхийд Мартин, Наноракс и Вояджър планират собствена станция през 2027 г.

Starlab.jpg

На илюстрацията - планираната станция "Старлаб". Image credit : Nanoracks

26 октомври 2021 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. Освен частната компания Аксиом и екипа на Блу Ориджин-Сиера-Боинг, заформя се и трети екип за създаването на комерсиална орбитална станция. Миналата седмица Локхийд Мартин, Наноракс и Вояджър оповестиха собствен план за конструкция на околоземна база на име "Старлаб", която трябва да бъде готова през 2027 година. 

Подходът на Локхийд Мартин обаче е коренно различен от този на Аксиом и на Блу Ориджин. Напомням на читателите, че Аксиом ще започнат да строят своята станция посредством МКС, като ще скачат първия модул към международния комплекс през 2024 година. Блу Ориджин пък ще добавят колкото се може повече модули съобразно търсенето и възможностите на комерсиалния сектор. "Старлаб" е нещо съвсем различно - станцията ще бъде малка, ще притежава една трета от жизненото пространство на МКС и ще може да помещава на борда до четирима астронавти. Това ще позволи "Старлаб" да бъде изстреляна наведнъж посредством едно изстрелване, подобно на някогашната станция "Скайлаб" на САЩ и за разлика от Международната космическа станция (или сега създаваната китайска станция).

"Старлаб" ще се състои от един базисен обитаем модул, който ще е надуваем и ще бъде проектиран от Локхийд Мартин. Към него ще има възел за скачване, захранващ и горивен комплекс, както и роботизирана ръка по подобие на тази на МКС "Канадарм 2". Станцията ще помещава и модерна научна лаборатория, която ще позволява провеждането на разнообразни изследователски и дори производствени процеси.

Напомням също така, че НАСА има интерес от съществуването на подобни комерсиални станции, тъй като Международната космическа станция няма да е вечна. Понастоящем се предвижда тя да бъде експлоатирана до 2024 година, но вероятно срокът ще бъде удължен до 2028-ма или 2030-та. При всички положения се налага спешно да се вземат мерки за създаването на нови орбитални бази, за да може западът да не отстъпи близкия космос на други политически режими и държави като Китай и Индия. 

За повече информация: Локхийд Мартин

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4208-2021-lockheed-nanoracks-voyager-station

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...