Отиди на
Форум "Наука"

Facebook става Meta


Recommended Posts

  • Администратор

image-24.png

Зукърбърг казва, че новото име на Facebook ще бъде Meta

"Отсега нататък ще бъдем първи в метавселената, а не във Facebook", каза Зукърбърг. "Имаме нова полярна звезда."

"Днес ни възприемат като компания за социални медии, но в нашето ДНК ние сме компания, която създава технологии, които свързват хората, а метавселената е бъдещето, точно както бяха социалните мрежи, когато започнахме", добави Зукърбърг на конференцията за виртуална реалност Facebook Connect.

Новината е следствие от разговора за тримесечните приходи на компанията, когато Зукърбърг обяви, че компанията ще вложи над 10 милиарда долара в своето подразделение за метавселени.

"Това не е инвестиция, която ще ни донесе печалба в близкото бъдеще", каза той в понеделник, като добави, че компанията очаква инвестицията от 10 млрд. долара да нарасне още повече през следващите години. "Метавселената обаче ще бъде свещеният граал на социалните преживявания." - Link (https://blockworks.co/zuckerberg-says-facebooks-new-name.../)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Когато комунизмът падна, хит бяха легендите, как най-добрите западни компании не си били сменявали името от няколко века. И това било гаранция за традиция, честност сигурност - всичко.

За разлика от западните компании които не си сменят името, българските партии се сцепиха да си сменят имената. Една пераманентна мимикрия. Сега гледам от Глобул стана нещо си. После от М-тел стана нещо си. Но в България знаем защо - тия са компрометирани, а не нещо друго.

... Но-о - това с метавселената комбинирана със свещения грал, наистина трепе рибата.

 

П.П. Не знам що се сещам и за Титаник. Имам некакви подозрения, ама ше видиме после.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

"Фейсбук" стана "Мета" заради metaverse - какво е това

zx860y484_4271795.jpg

© Reuters

Компанията Facebook Inc, под критиката на регулаторни органи и законодатели заради своите бизнес практики, се ребрандира с ново име Meta ("Мета"), което се фокусира върху метавселената. Но какво означава концепцията за метавселената, която бързо се превръща в модна дума в технологиите и бизнеса? Ето част от отговорите на "Ройтерс".

 

Какво е метавселена

Метавселена (Metaverse) е широко понятие. Обикновено се отнася до споделени виртуални среди, до които хората имат достъп чрез интернет. Терминът може да се отнася до цифрови пространства, които са направени по-реалистични чрез използването на виртуална реалност (VR) или разширена реалност (AR).

Някои хора също използват думата metaverse, за да опишат светове в онлайн игрите, където потребителите имат герой, който може да се разхожда и да взаимодейства с други играчи.

Съществува и специфичен тип метавселена, която използва блокчейн технология. Там потребителите могат да купуват виртуална земя и други цифрови активи, използвайки криптовалути.

Много научнофантастични книги и филми са поставени чрез пълнокръвни метавселени - алтернативни дигитални светове, които са неразличими от реалния физически свят. Но това все още е художествена измислица. В момента повечето виртуални пространства приличат повече на вътрешността на видеоигра, отколкото на реалния живот.

Защо става популярна

Феновете на метавселената я виждат като следващия етап от развитието на интернет.

В момента хората взаимодействат помежду си онлайн, като посещават уебсайтове, платформи за социални медии или приложения за съобщения. Идеята на метавселената е, че тя ще създаде нови онлайн пространства, в които взаимодействията на хората могат да бъдат по-многоизмерни, където потребителите могат да се потопят в цифровото съдържание, а не просто да го гледат.

Засиленият интерес към метавселената може да се види донякъде и като резултат от пандемията от COVID-19. Тъй като все повече хора започнаха дистанционно да работят и да ходят на училище, нараства търсенето на начини да направят онлайн взаимодействието по-реалистично.

Кой се включва

Идеята за метавселената привлича голям интерес от инвеститори и компании, които желаят да бъдат част от "следващото голямо нещо".

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг каза през юли, че компанията ще се опита да премине от фирма за социални медии към компания за метавселена през следващите пет години.

Терминът е популярен в Силициевата долина, като Microsoft също споменава сближаването на цифровия и физическия свят.

Популярната детска игра Roblox, която дебютира на Нюйоркската фондова борса през март, се описва като компания за метавселена. Fortnite на Epic Games също се счита за част от метавселената.

Музикантите могат да правят виртуални концерти в рамките на тези платформи. Например, през септември милиони хора гледаха как певицата Ариана Гранде виртуално пее във Fortnite, съобщи Epic Games.

Най-големите модни компании в света също експериментират с изработването на виртуални дрехи, които аватарите на хората могат да носят в метавселенска среда.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Технологиите вече позволяват да имаме не един, а колкото си искаме животи.

За мен технологиите за виртуална реалност с финансовите инструменти около блокчейн и крипто валутите са еволюционните стъпала, за да се случи всичко това, което виждаме :)

Вече имаме виртуално изкуство, което струва милиони долари:

NFT — що е то?

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2021/06/25/4224685_nft_shto_e_to/

 

Ето и повече информация за виртуалния концерт на  Ариана Гранде:

fort1.jpg

https://hitechglitz.com/bulgaria/концертът-на-ариана-гранде-на-fortnite-ме-вър/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, Р. Теодосиев said:

Защо става популярна

Феновете на метавселената я виждат като следващия етап от развитието на интернет.

В момента хората взаимодействат помежду си онлайн, като посещават уебсайтове, платформи за социални медии или приложения за съобщения. Идеята на метавселената е, че тя ще създаде нови онлайн пространства, в които взаимодействията на хората могат да бъдат по-многоизмерни

 

Преди 10 минути, Р. Теодосиев said:

Кой се включва

Идеята за метавселената привлича голям интерес от инвеститори и компании, които желаят да бъдат част от "следващото голямо нещо".

Голямото нещо, вече се трасформира в голямо нищо. На обществото вече не са му нужни още повече възможности за комуникация. Сегашните не само че са напълно достатъчни, не само че отдавна са дори и предостатъчни, но това ненужно ексцентрично развитие на тия комуникационни технологии, вече/впрочем отдавна,  дори е вредно за масовия потребител. Но вероятно развитието на информационните технологии не е достатъчно за информационната, транснационалната и имперската държавна върхушка. За да е възможен още по-голям контрол над масовивия потребител. Посредством въпросните мета информационни технологии, посткапиталистически вероятно, на края на историята, на масовия потребител ще му вземат остатъците от свободата на словото, и нещо  много по-лошо - ще му вземат способностите да мисли сам, но ще го нахранят с усещането че има свобода на словото и мисъл. За да се случи това, още огромно количество обществени ресурси, преразпределени през рутинно непазарни методи, ще бъдат инвестирани в тоя мегаексцентричен свят на голямото нищо.

Кому е нужно още повече стоене на децата (а и на възрастните) пред екраните? Вчера наблюдавах как един циганин, който караше електрокарче по пътя си чатеше в телефона - пардон в метавселената. Ама пътя по който караше си беше съвсем немета (реален беше) - ще сгази некое дете, което също си чати в телефона, докато ходи по него.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
106967336-16354491862021-10-28t185958z_1
 
 
"Ако образът на метавселената, който искаме да изградим, не ни плаши, значи не е този, който трябва да изграждаме."
CNBC се е добрала до интересен документ, който разкрива, че концепцията за метавселена за Facebook е описана още през 2018 г. от Джейсън Рубин, тогава ръководител на подразделението за VR на Oculus. Рубин пише дълго писмо (https://www.cnbc.com/.../facebooks-meta-mission-was-laid...) до Марк Андресен, член на управителния съвет на Facebook. Там той заяви, че потребителите като цяло вече са безразлични към системите за виртуална реалност. И за да се промени това, трябва да се изгради "метавселена" около VR. Очевидно именно това писмо е в основата на концепцията за метавселена, която Марк Зукърбърг представи наскоро.
Метавселената според Рубин:
👛 Потребителите се намират в свят, който е изпълнен с виртуални реклами и виртуални стоки. Те прекарват все по-малко време в реалния живот - в "месната вселена". За да опише този нов свят, Рубин използва фразата "шок и ужас" 12 пъти.
🥩 Във "вселената на месото" потребителите само работят, ядат и спят. Всички развлечения постепенно преминават в метавселената. "За това допринасят интеграциите с Netflix , Facebook, Instagram и други метавселени." Според версията на Зукърбърг работата също може да се премести в метавселената.
⚒ Facebook трябва да действа така, че да няма конкуренция в метавселената: "Първата метавселена, която придобие истинска популярност, вероятно ще бъде последната" (няма смисъл да си сътрудничи с други платформи). Сега концепцията се е променила в посока на по-голяма откритост (поне на думи).
🎧 След 10 години ще бъдат продадени около 100 милиона единици VR хардуер, като половината от тях ще бъдат на Oculus.
💰 100 милиона потребители на метавселената могат да генерират повече приходи от реалната вселена с един милиард потребители. "Ако хората прекарват време в метавселената, там се формира реалната икономика."
📺 До 20 години метасветът ще бъде конкурент на телевизията и социалните мрежи. "Нетният доход след плащанията към разработчиците ще бъде в милиарди годишно. Вселената ще печели пари от продажбата на виртуални недвижими имоти, дрехи, символи на статуса."
 
 
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...