Отиди на
Форум "Наука"

Есе на тема ,,Едно добро сред рой дела злодейски''


Recommended Posts

  • Потребител

Зная, че това си е ваш ангажимент и ще се справите най- добре, защото знаете изискванията на оценяващия. При това часът вече е минал, така че сигурно сте представила есето.

Аз ще преразкажа две приказки от българския фолклор.

Майката на св. Георги била много зла. Никому не била направила добро и поради това след смъртта си била наказана в ада. Веднъж, когато св. Георги минал при грешниците, тя го потеглила за робата и го упрекнала, че той седи отдясно на бога, а майка му ври в катрана. Св. Георги се съгласил, че е много компрометиращо и обещал да попита бога. Бог го изслушал и му казал, че може да изтегли майка си в рая, ако тя се държи за нещо, което е подала на нуждаещ се. Светията припнал при майка си и настоял тя да си припомни да е дала нещо на човек в нужда. Тя дълго човъркала паметта си и накрая казала, че веднъж дала на просяк, който държал коричка сух хляб едно лучено перо да се разкваси. Св. Георги грабнал едно лучено перо, дал на майка си единият край и я потеглил към светлината. Обаче една друга грешна душа, която видяла ставащото се вкопчила в петата й и тя да се измъкне. Злата жена я тряснала със свободния крак по главата и викнала "Не си давала ти лучено перо". Тогава перото се разкъсало и двете грешници паднали отново в тартара.

Лично аз не се съсредоточавам на това, дали е справедливо светията да измъква майка си с връзките си, ама пък не е по- добро да постъпва като Христофор Белокровский от "Пази боже, сляпо да прогледа". Не ме интересува и дали е честно друг да се възползва от връзките на госпожата. Основната поука е, че трябва да сме милостиви, пък съдбата, божеството или просто социалната среда могат да отсъдят нашите намерения. Ако майката беше проявила милост, може божеството да я пренесе, без да приеме нелегалната миграция на натрапницата. Пък можеше и да я приеме...

Другата приказка е за един разбойник, който бил извършил 99 убийства, но се покаял, а условието за прошка било да посее бостан с дини и да посреща всеки минаващ пътник с диня. Условието било Всеки,без пропуск. Този изпълнил изискването и мнозина разхладил в жаркото лято. Обаче един ден минал един, който много бързал. Грешникът го поканил, но оня отказал. Този го хванал за ръкава, но оня се освободил и дори се затичал. На разбойника му бил къс фитила и му трябвала една искра да гръмне. Рекъл си, "Така и така няма да изпълня заповяданото, а и къде 99, там и 100", грабнал една буца, замерил и убил оня на място. В този миг се разнесъл звън на камбани и душата на грешника била навеки опростена. 

Причината за това била, че богът знаел къде отива оня пътник, а той отивал да развали сватба. За богът съчетаването между хората е трудна и свята работа. Разтурането й е зло, по- голямо от 99 убийства, защото е като да скършиш фиданка, която ще даде стотици плодове за дълги години. 

Обърнете внимание, според българския морал предаден от фолклора, едното добро сред рой злодеяния не е необходимо да е грандиозно. Просто да е човещина.

Редактирано от Втори след княза
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...