Отиди на
Форум "Наука"

Учени откриха небиологичен механизъм за образуването на органични вещества на Марс


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Учени откриха небиологичен механизъм за образуването на органични вещества на Марс

2022-14-jan-photo-perseverance.jpg

Снимка на марсианската повърхност, заснета от марсохода "Пърсъвиърънс" вчера, на 14-ти януари. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

15 януари 2022 г. 11:00 ч.

Светослав Александров. Марсоходите на НАСА "Пърсъвиърънс" и "Кюриосити" нееднократно са се натъквали на органични молекули в древните скали, разположени на повърхността на Червената планета. Но макар че органичните вещества представляват структурните блокчета на живите организми, наличието им само по себе си не е показател, че някога на Марс е имало живот, тъй като съществуват както биологични, така и небиологични механизми за тяхното образуване. Екип от учени с водещ изследовател от Института за наука Карнеги откри такъв небиологичен механизъм. 

Изследването е направено на базата на марсианския метеорит ALH-84001, който е бил намерен в Антарктида през 1984 година. Учените смятат, че това е едно от най-древните късчета скали, откъснали се от Марс в неговото далечно минало и впоследствие попаднали на Земята. 

Ендрю Стийли, водещият автор на научната публикация в Сайънс, си е партнирал със свои колеги от Карнеги, както и с изследователи от Немския изследователски център за геологични науки, Свободния университет на Берлин, космическия център на НАСА "Джонсън", за да подложат метеорита на множество комплексни изследвания - изотопен анализ, спектроскопия, снимане в наномащаб. 

Учените откриха, че в древното минало на Марс са протичали взаимодействия между скалите и водата, сходни с тези, които се случват и на Земята. Два са основните процеси, които са оформили химичния състав на марсианските скали. Единият се нарича серпентинизация - когато богати на желязо или магнезий скали взаимодействат с течаща вода и така минералогичната им структура се променя, като се отделя водород. Другият е карбонизация - когато протичат реакции между скалите и богата на въглероден диоксид кисела вода, водещи до образуването на карбонатни минерали.

Все още не е ясно дали тези процеси са протичали едновременно или последователно, но данните показват, че взаимодействията между водата и скалите не са продължили дълго. Измерванията също така потвърждават, че в хода на реакциите са се образували органични вещества от редукцията на въглероден диоксид.

Но макар че сега вече ни е известен небиологичен път за синтезирането на органични вещества на Марс, това не е лоша новина за търсенето на живот на планетата.

"Този тип небиологични, геологични реакции са отговорни за натрупването на пул от органични съединения, от които животът може да е еволюирал. Това е сигнал, който трябва да вземем предвид, докато търсим доказателства за отминал живот на Марс", категоричен е Стийл. "Нещо повече, ако тези реакции са протичали на древния Марс, значи е трябвало да са протекли и на древната Земя и вероятно могат да обяснят резултатите, които видяхме на луната Енцелад на Сатурн. Всичко, което е необходимо за този тип органичен синтез, е морска вода, която съдържа разтворен въглероден диоксид, процеждаща се през вулканичните скали. Търсенето на живот на Марс не е просто опит да си изясним въпроса дали сме сами във Вселената. Той се съотнася и към условията на Земята и засяга въпроса - откъде сме дошли ние?" 

Източник: институт за наука на Карнеги

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4320-2022-mars-organics-abiotic

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...