Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Крю Драгън - старт 27 април 2022 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американският пилотиран кораб Крю Драгън с четирима астронавти на борда излетя към МКС!

2022-27-april-crew-dragon-launch.jpeg

На снимката: ракета "Фалкън 9" извежда кораба "Крю Драгън" към орбита по време на днешната мисия. Photo credit : NASA / Aubrey Gemignani

27 април 2022 г. 11:40 ч.

Светослав Александров. Днес, на 27-ми април, в 10:52 ч. българско време, от космическия център Кенеди в САЩ излетя ракета "Фалкън 9" с космически кораб "Крю Драгън" и четирима души на борда. Това е важна мисия, свързана с ротацията на редовния екипаж на Международната космическа станция, като в условията на днешната война между Русия и Украйна е от съществено значение, че американската компания СпейсЕкс продължава да си изпълнява задълженията безаварийно и същевременно осигурява цялостна независимост на НАСА от руснаците. 

Командирът на кораба е Кейл Линдгрен - ветеран от НАСА, като това е вторият полет за него. Пилотът е Робърт Хинс, който лети в космоса за пръв път. Двамата са придружени от специалистите Джесика Уоткинс от НАСА, която също лети за пръв път, и Саманта Кристофорети от астронавтския корпус на Европейската космическа агенция с една предходна мисия зад гърба си. 

"Крю Драгън" ще пътува 16 часа, след което ще се скачи към модула "Хармъни" от американския сегмент на МКС.

За нуждите на днешното изстрелване бе използвана първата степен "B1067", като това бе четвъртият полет за нея. При предходните си мисии тя е служила за изпращането в орбита на товарен кораб "Карго Драгън" през юни 2021 г., на пилотиран кораб "Крю Драгън" през ноември 2021 г. и на турски спътник месец по-късно. Днес отново нямаше никакви проблеми по време на мисията и след като си свърши работа степента извърши меко кацане върху плаващата платформа "Недоимък на достойнство". 

Но пилотираният кораб "Крю Драгън" е съвсем нов и той притежава собствено название "Фрийдъм". "Фрийдъм" ще се присъедини към останалите кораби от флотилията на СпейсЕкс - "Индевър", "Ендюрънс" и "Ресилиънс". Според сегашните планове на Мъск това е последният кораб "Крю Драгън", предвиден да бъде построен. Очевидно целта е компанията да се фокусира върху следващото поколение ракети и кораби "Старшип". 

С вече построени четири кораба "Крю Драгън" СпейсЕкс прогнозира, че ще може да провежда по шест пилотирани мисии годишно - две, посветени на ротацията на екипажа на МКС, две частни мисии до МКС и две мисии в свободна орбита около Земята. 

Видеозапис от днешния полет - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4506-2022-27-april-crew-dragon-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Крю Драгън с четвъртата дългосрочна експедиция се скачи с МКС!

28 април 2022 г. 19:10 ч. Късно тази нощ в 02:37 ч. българско време пилотираният космически кораб на САЩ "Крю Драгън" извърши успешно скачване с модула "Хармъни", част от американския сегмент на МКС. Скачването беше проведено изцяло в автоматичен режим. 

Астронавтите Кейл Линдгрен, Робърт Хинс, Джесика Уоткинс и Саманта Кристофорети от екипажа на "Крю Драгън" се присъединиха към днес живеещите на станцията Раджа Чари, Томас Маршбърн, Кейла Берън, Матиас Маурер, Олег Артемиев, Сергей Корсаков и Денис Матвеев. За кратко време екипажът на МКС ще остане единадесетчленен, след което в началото на месец май предишният кораб "Крю Драгън" ще се разкачи и ще се завърне на Земята заедно с Чари, Маршбърн, Маурер и Берън. 

Източник: НАСА

2022-28-april-crew-dragon-docks.png

На кадъра: скаченият кораб "Крю Драгън" с Международната космическа станция. Photo credit : NASA TV 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4507-2022-28-apr-crew-dragon-docks-iss

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американският пилотиран космически кораб Крю Драгън с четирима души се завърна на Земята!

2022-14-oct-crew-dragon-lands-1024x576.j На снимката: пилотираният космически кораб „Крю Драгън“ разгръща успешно четирите си основни парашута, за да кацне меко. Photo credit : NASA TV

15 октомври 2022 г. 00:15 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания СпейсЕкс пожъна поредния си успех тази вечер, връщайки на Земята безпроблемно пилотирания космически кораб „Крю Драгън“ с четирима астронавти на борда. Но въпреки че фирмата на Илон Мъск продължава да си изпълнява задълженията безупречно, кацането отново бе съпроводено от грозни реплики между СпейсЕкс и конкурентите.

Напомням на читателите, че НАСА вложи пари в две фирми, които трябваше да разработят пилотирани космически кораби и да поемат превоза до Международната космическа станция – това са Боинг и СпейсЕкс. Корабът на Боинг „Старлайнър“ е в състояние да се завръща върху суша, а този на СпейсЕкс „Крю Драгън“ се приводнява в океана. И въпреки че „Старлайнър“ до този момент е изпълнил един-единствен безпилотен полет до МКС, през месец май тази година, а все още не е превозил хора, от Боинг не пропуснаха да се заядат със СпейсЕкс. Няколко часа преди завръщането на „Крю Драгън“ в официалната страница на Боинг в Туитър се появи видео, в което се акцентираше, че „Старлайнър“ е по-добър кораб от „Крю Драгън“ заради кацането по суша. По-късно туитът бе изтрит.

Веднага след като „Крю Драгън“ разгърна успешно парашутите си – събитие, което гарантираше безупречно кацане в 23:55 ч. българско време, говорителката на СпейсЕкс по НАСА ТВ отговори задочно на Боинг: „Приводняването е по-просто и по-надеждно“.

Причината за разразилия се спор между Боинг и СпейсЕкс вероятно се корени в скандала от по-рано през деня, когато CNN раздуха информацията, че фирмата на Илон Мъск иска Пентагона да поеме отсега нататък разходите за осигуряването на спътников интернет посредством мрежата „Старлинк“ в Украйна.

Инвеститори в Тесла коректно отвърнаха, че Мъск е в правото си да отправи това искане, защото другите аерокосмически компании като Боинг, Локхийд Мартин и Нортроп Груман не търпят финансови загуби и правителството на САЩ покрива разходите им в Украйна. По-късно предприемачът заподозря, че е налице кампания срещу него от корумпирания аерокосмически отрасъл и старите корпорации.

Сега, след като Боинг се заядоха със СпейсЕкс тази вечер, Мъск надали вече ще бъде убеден в противното…

Но такъв е животът – засега СпейсЕкс е тази американска компания, която разполага със собствени ракети, собствени ракетни двигатели и осъществява товарни и пилотирани превози до МКС. Тази вечер на Земята се върнаха следните астронавти: Боб Хайнс, Чел Линдгрен, Джесика Уоткинс (от НАСА) и Саманта Кристофорети (от ЕКА). Това бе четвъртата дългосрочна експедиция, извозена от фирмата на Илон Мъск до станцията.

Горе в орбита остава още един пилотиран кораб „Крю Драгън“ с петата дългосрочна експедиция, който ще се завърне на Земята след шест месеца. Член на тази експедиция е руската космонавтка Анна Кикина. За пръв път руски космонавт летя в космоса с частен американски кораб!

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/14/2022-15-october-crew-dragon-returns-home/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...