Отиди на
Форум "Наука"

Рокет Лаб с пробив във възвръщаемостта - прихвана степен след полет с хеликоптер


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Рокет Лаб за пръв път прихвана степен на ракета посредством хеликоптер след безпроблемно изстрелване на спътници!

2022-rocket-lab-catch-helicopter.jpg

На този кадър се вижда как хеликоптерът се отправя, за да захване спускащата се към Земята посредством парашут степен на "Електрон". Photo credit : Rocket Lab

3 май 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания Рокет Лаб направи важна крачка напред към възвръщаемостта, извършвайки нещо, което никой друг не е правил в цялата история на космонавтиката! За пръв път спускаща се след космически полет ракетна степен бе прихваната посредством хеликоптер. Това ще позволи ракетите "Електрон" да станат частично възвръщаеми, което от своя страна ще снижи разходите по изстрелванията и ще увеличи честотата на полетите. 

Изстрелването бе проведено тази нощ в 01:49 ч. българско време от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия, като на борда на носителя се намираха общо 34 спътника. Освобождаването на всички сателити в техните целеви орбити бе благополучно, с което основната мисия завърши. Но вниманието на зрителите бе насочено към това, което трябваше да бъде свършено за пръв път - а именно прихващането на спускащата се първа степен на ракетата "Електрон" посредством хеликоптер. 

Основаната от Питър Бек компания Рокет Лаб разчита на различна стратегия в сравнение с фирмата СпейсЕкс на Илон Мъск. Мъсковите ракети "Фалкън 9" са тежкотоварни - тяхната максимална товароподемност е 22 тона полезен товар до околоземна орбита. Това прави възможно част от горивото да се заделя за връщането - и действително първите степени успяват да кацнат посредством собствените си ракетни двигатели на суша или платформа в океана. Но "Електрон" е лекотоварен носител - една ракета може да извежда в околоземна орбита едва 300 килограма полезен товар. 

Фактически Бек смяташе, че във възвръщаемостта няма никакъв смисъл. Едно време той се кълнеше, че никога няма да прави като Мъск. Но многобройните успехи на СпейсЕкс го накараха да си промени мнението. 

"Аз смятам, че всеки, който не създава възвръщаеми ракети в настояще време реално прави продукт, който е задънена улица. Просто е очевидно, че това е фундаментален подход, който трябва да бъде внедрен от първия ден", заяви Бек пред журналисти през 2021 година.

Но връщането на лекотоварни ракети като "Електрон" посредством заделянето на гориво и собствените си двигатели не е практически изпълнимо. Затова Рокет Лаб разчита на класически подход - спускане посредством парашут, като идеята на фирмата е спускащата се степен да бъде прихваната посредством хеликоптер. 

"Страхотно прихващане от екипа по възвръщаемост, дори не мога да ви опиша колко е трудно това и че пилотите го постигнаха", написа Бек в Туитър. "Те наистина освободиха степента скоро след това, защото не бяха доволни как тя летеше, но това не е проблем, ракетата се приводни безопасно и корабът сега я товари".

Рокет Лаб строи и по-голяма ракета, наречена "Неутрон". Нейната първа степен ще може да каца по същия начин, по който го правят степените на "Фалкън 9" и се очаква ракетата да е в състояние да изпълнява пилотирани космически мисии. 

Видеозапис от полета - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4514-2022-3-may-rocket-lab-reusability-milestone

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...