Отиди на
Форум "Наука"

28 юни 2022 г. - изстрелване на ракета Електрон с мисия Кепстоун към Луната


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

 

УСПЕХ: Американска ракета Електрон изпрати към Луната мисията Кепстоун на НАСА!

2022-28-June-capstone-launches.jpg

На кадъра: ракетата "Електрон" на Рокет Лаб изпраща към Луната мисията на НАСА "Кепстоун". Photo credit : NASA TV

28 юни 2022 г. 13:45 ч.

Светослав Александров. Днес НАСА започна своето дългоочаквано завръщане към Луната след като бе даден ход на първата мисия от програмата "Артемис"! В 12:55 ч. българско време от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия излетя ракетата "Електрон" на частната американска компания Рокет Лаб. На борда ѝ се намираше транспортния блок "Фотон" с космическия апарат "Кепстоун", построен от американската фирма Адвансд Спейс по поръчка на американската космическа агенция. Задачата на мисията е да се достигне уникалната окололунна орбита, в която НАСА ще построи станцията "Гейтуей" - наследницата на Международната космическа станция. 

"Перфектно изстрелване", написа в Туитър основателят на Рокет Лаб Питър Бек. "Лунният "Фотон" е в ниска околоземна орбита".

Но изстрелването е само началото - през следващите пет дни американският двигател "Хиперкюри" на "Фотон" ще се запалва периодично, докато първичната кръгова 170-километрова орбита стане елипсовидна. На шестия ден посредством едно последно запалване на двигателя мисията ще напусне околоземната орбита със скорост 39 500 km/h. 

В 13:45 ч. българско време бе потвърдено, че първото от серията запалвания на "Хиперкюри" е успешно и орбитата на "Кепстоун" е вече с параметри 170 на 1040 километра. 

Разделянето на "Кепстоун" от "Фотон" ще е факт на 20-тата минута след финалното запалване на двигателя. Космическият апарат е създаден по стандарта CubeSat от общо 12 универсални единици и е с размера на микровълнова фурна. Той няма да каца на Луната, а ще лети до т.нар. почти-праволинейна ореолна орбита, в каквато космически апарат досега никога не е навлизал. Изследователите предполагат, че тази орбита е гравитационно стабилна и позволява в нея да се изгради постоянна база. Именно там НАСА иска да построи станцията "Гейтуей", от която астронавтите ще имат достъп до лунната повърхност. Но за да се потвърди концепцията, "Кепстоун" е първата мисия, която ще разузнае характеристиките на орбитата.

Пристигането е насрочено за 13-ти ноември. Това е дълго пътешествие - спомнете си, че астронавтите на НАСА от програмата "Аполо" в края на 60-те и в началото на 70-те са пътували три дни към Луната. Но полетната схема на "Аполо" е била съвсем различна - корабите са били изпращани към естествения ни спътник по т.нар. траектория на свободно връщане. Поетапното запалване на "Хиперкюри" и бавното ускоряване на "Кепстоун" до Луната крие други предимства - достигането на Луната става с минимален разход на гориво и в бъдеще ще позволи на малки ракети и космически апарати да летят до Луната. Методологията ще може да се използва и за икономично изгодни полети на товарни кораби и на модули на окололунни бази.

След пристигането на "Кепстоун" в орбитата си около естествения ни спътник, космическият апарат ще работи там минимум шест месеца.

Видеозапис от днешното изстрелване - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4602-2022-28-june-capstone-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Американският ракетен двигател Хиперкюри отваря пътя на частния сектор към Луната и планетите

hypercurie.jpg

Двигателят на Рокет Лаб "Хиперкюри", който се използва на междупланетния модул "Фотон". Photo credit : Rocket Lab

29 юни 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Вчера американската компания Рокет Лаб изстреля успешно лунната мисия на НАСА "Кепстоун". Това е първият опит на фирмата да изпрати космически апарат отвъд околоземна орбита и за тази цел се използва модул "Фотон" с иновативен ракетен двигател "Хиперкюри". Тъй като полетът е дебютен за "Хиперкюри", реших да напиша тази статия, за да ви разкажа за усилията на американския частен сектор да достигне до Луната и планетите. 

Тук отварям една голяма скоба - не става въпрос за полети на хора до Луната и за космическа колонизация, а за евтин достъп до междупланетното пространство посредством малки космически апарати - най-съществената революция в космонавтиката през последния четвърт век, случила се благодарение на миниатюризацията на електронните компоненти. 

Фирмата Рокет Лаб е добре позната сред космическите ентусиасти - тя е основана от Питър Бек през 2006 г. в Нова Зеландия. Впоследствие компанията се мести в Калифорния, САЩ, като продължава да поддържа новозеландско дъщерно дружество. Изстрелванията, включително вчерашното лунно, засега се провеждат от п-ов Махия в Нова Зеландия, а в близко бъдеще очакваме откриването на стартова площадка и на Средноатлантическия регионален космодрум в САЩ. 

Още преди да се устреми към Луната, Рокет Лаб постигна някои много важни успехи - тя създаде двустепенната ракета "Електрон" с двигатели (девет на първата и един на втората степен) "Ръдърфорд", които притежават електрически турбопомпи. През 2018 г. ракетата успешно достигна до орбита, с което се превърна в първия в историята на космонавтиката орбитален носител с двигатели с електрически турбопомпи. На 2-ри май 2022 г. компанията успешно върна на Земята първа степен, залавяйки я с хеликоптер. Реално Рокет Лаб е единствената друга американска, а и световна компания след СпейсЕкс, която е способна да рециклира степени на орбитални ракети. При това "Електрон" е микроракета - нейната товароподемност е 300 килограма полезен товар до околоземна орбита. С вчерашното изстрелване "Електрон" постави рекорд за най-малкия носител, използван за междупланетна мисия.

Но една от най-големите иновации на Рокет Лаб представлява "Фотон" - горна степен, която се използва за доставката на спътници до околоземна орбита, като след тяхното освобождаване степента не изгаря в атмосферата, а се превръща в самостоятелен сателит. Всеки "Фотон" е оборудван с един двигател "Кюри" със скромна тяга от 120N. Двигателят е достатъчно добър, за да довежда комерсиалните спътници до орбити с най-разнообразни параметри, но за междупланетни мисии той не е ефективен. Тук е важно да се спомене, че Питър Бек иска да достигне до Венера, като мисията му е планирана за догодина. Така че изстрелването на "Кепстоун" на 28-ми юни, освен че е важно за НАСА, представлява тренировка за венерианската роботизирана експедиция. 

За да може "Електрон" да се използва за междупланетни полети бе създаден нов двигател за "Фотон" - "Хиперкюри". "Кюри" е с просто устройство - той няма турбопомпи, а посредством сгъстен газ (хелий) се поддържа налягането в горивните резервоари. "Хиперкюри" е с по-големи резервоари в сравнение с "Кюри" и за разлика от него притежава електрически турбопомпи, по подобие на "Ръдърфорд". Това позволява на "Електрон" да извежда малки междупланетни мисии на път към Луната или към планетите с тегло до 40 килограма. 

Тъй като това е фирмен двигател, а не е създаден от държавна агенция, много от характеристиките му са неясни. Знае се със сигурност, че използва двукомпонентна горивна смес, че се печата на 3D принтер, а delta-V е 3.2 km/sec. Това е официалната информация. Неофициално се предполага, че специфичният импулс (Isp) е 310 sec, но докато сме наясно, че "Хиперкюри" работи с хиперголична горивна смес, много е вероятно това да не класическата хидразин и диазотен тетроксид. Тази горивна смес е изключително токсична, но от Рокет Лаб твърдят, че горивото на "Хиперкюри" е "зелено" и безопасно. Рокет Лаб е известна като фирма, която патентова собствени горивни смеси (примерен линк тук). Сред предположенията, които се спрягат в космическите форуми, може да се използва комбинация от водороден пероксид и алкохол или водороден пероксид и алканово гориво. 

Сега, след като "Кепстоун" е вече на път към Луната, може би Питър Бек ще благоволи да удовлетвори любопитството на космическите ентусиасти. Все пак вероятно истинското предимство на "Хиперкюри" пред "Кюри" не е толкова в специфичния импулс, горивната смес или дори във факта, че двигателят притежава електрически турбопомпи. Истинското предимство е, че "Фотон" може да се използва за продължително време в космоса, тъй като двигателят е способен да се запалва многократно. Напомням, че по време на изстрелването вторите степени на "Електрон" използват три литиево-полимерни батерии, като в началото работят само две от тях - те се изтощават много бързо и се изхвърлят с цел освобождаване на излишна маса, след което работата на турбопомпата се поема от третата батерия. Това е процедура, наречена hot swap. Вече в космоса обаче "Фотон" е осветен от Слънцето и това позволява посредством слънчеви панели да се презареждат батериите. Така работата на турбопомпата може да бъде подсигурена за дни напред. 

Относно настоящата мисия, "Фотон" заедно с "Кепстоун" ще лъкатушат около Земята в продължение на шест дни, като на всеки 24 часа "Хиперкюри" ще се запалва, увеличавайки елипсата на орбитата. Понастоящем нейните параметри са 220 на 1075 километра. 

Едно е сигурно - частният сектор иновира, патентова, тества и изстрелва. Космическата революция е в ход! 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4603-2022-hypercurie-engine

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Кепстоун на път към Луната: двигателят Хиперкюри се запали успешно за трети път!

30 юни 2022 г. 08:05 ч. Продължаваме да следим полета на новата мисия на НАСА до Луната "Кепстоун", която е и първата мисия от програмата "Артемис". Вчера, на 29-ти юни, двигателят "Хиперкюри" на довеждащия блок "Фотон" беше запален успешно за трети път. Допълнителни маневри са планирани за днешния ден и през следващите три дни. 

Напомням на читателите, че "Кепстоун" беше изстреляна на 28-ми юни с частната американска ракета "Електрон", построена от фирмата Рокет Лаб. Понастоящем роботизираната мисия се намира в ниска околоземна орбита, като с периодични запалвания на "Хиперкюри" апогеят ѝ се увеличава, докато перигеят остава същият. На шестия ден след излитането, след едно последно запалване на "Хиперкюри", "Кепстоун" ще придобие нужната скорост за напускането на ниската околоземна орбита и ще се отдели от "Фотон". 

Пристигането остава насрочено за 13-ти ноември.

Питър Бек, основателят на Рокет Лаб, подчертава, че създаването на двигателя "Хиперкюри" е било изключително предизвикателство и е отнело на фирмата две години и половина, за да го завърши. Но днешната мисия до Луната е само началото - предприемачът е насочил взор и към другите планети. Още догодина може да излети частна мисия до Венера. 

"Ние може да отидем до Марс и астероидите също толкова ефективно", категоричен е Бек. "Това е изцяло нова система за изследвания на дълбокия космос на абсурдно ниска цена".

Прочетете подробната статия на КОСМОС БГ за новия американски ракетен двигател "Хиперкюри"

capstone-moon-orbit.jpg

На илюстрацията: "Кепстоун" в окололунна орбита. Image credit : NASA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4605-2022-capstone-hypercurie-third-burn

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Кепстоун на път към Луната: двигателят Хиперкюри се запали успешно за пети път!

capstone-orbit-raise.jpeg

На илюстрацията: схема на полета на "Кепстоун". Натиснете тук, за да разгледате илюстрацията в пълен размер. Image credit : NASA

1 юли 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Продължаваме да следим полета на новата мисия на НАСА до Луната "Кепстоун", която е и първата мисия от програмата "Артемис". Вчера, на 30-ти юни, американският ракетен двигател "Хиперкюри" на трансферния модул "Фотон" се запали двукратно, изпълнявайки четвъртата и петата маневра, необходими за ускоряването на мисията към естествения ни спътник. Сега апогеят на орбитата на "Кепстоун" достига 12 826 километра.

Изминали са три дни, откакто автоматичната лунна станция беше изстреляна посредством ракетата на Рокет Лаб "Електрон". Първата фаза, т.е. самото изстрелване, приключи безпроблемно и "Кепстоун" бе въведена в първична околоземна орбита. След това започна втората фаза - повдигането на орбитата и ускоряването на мисията, които ще доведат до напускането на околоземното пространство. След вчерашното успешно изпълняване на петата маневра може да кажем, че втората фаза е вече преполовена.

На шестия ден след началото на полета "Хиперкюри" ще се запали за последен път, при което скоростта на "Кепстоун" ще достигне 11 км/сек и автоматичната лунна станция ще се отправи на т.нар. балистична лунна преходна траектория. След като роботизираната мисия се отдели от "Фотон" на 20-тата минута след това окончателно запалване, управлението ще бъде прехвърлено от Рокет Лаб към Адвансд Спейс - фирмата, която е построила "Кепстоун" по поръчка на НАСА.

Напомням на читателите, че "Кепстоун" е първият космически апарат, който ще навлезе в т.нар. почти-праволинейна ореолна орбита, каквато космически апарат досега никога не е посещавал. Изследователите предполагат, че орбитата е гравитационно стабилна и позволява в нея да се изгради постоянна база. Именно там НАСА иска да построи станцията "Гейтуей", от която астронавтите ще имат достъп до лунната повърхност. Посредством "Кепстоун" агенцията ще придобие опит в управлението и поддържането на космическите мисии в тази уникална орбита. 

Източник: Рокет Лаб

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4608-2022-capstone-fifth-burn

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

ДОПЪЛНЕНИЕ НА 1 юли В 14:00 ч.: Питър Бек, основателят на фирмата Рокет Лаб, ни информира току-що, че двигателят "Хиперкюри" се е запалил успешно за шести път и повече няма да бъде запалван до финалната маневра за вмъкване на "Кепстоун" в балистична лунна преходна траектория! Нещо повече - екипът на мисията е определил, че новият американски ракетен двигател е достатъчно надежден, поради което са комбинирали 6-тото и 7-мото планирани запалвания в едно. Сега апогеят на орбитата е 69 680 километра. Чакаме единствено тази последна маневра, която ще прати "Кепстоун" на път към Луната - тя ще е факт до няколко дни. Стискаме палци!!! 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Ден 1 след извеждането към Луната: Кепстоун се сблъска с проблеми с радиовръзката, Фотон е в отлично състояние

capstone.jpg

На илюстрацията - мисията "Кепстоун" около Луната. Image credit : NASA

5 юли 2022 г. 22:15 ч.

Светослав Александров. Продължаваме с интерес да следим новата американска мисия до Луната, която бе изстреляна на 28-ми юни, а вчера, на 4-ти юли, бе окончателно доведена на правилната траектория към естествения ни спътник. Самият "Кепстоун" на НАСА, който представлява 12-U CubeSat, се е сблъскал с неочаквани проблеми с радиокомуникацията със Земята. На другия полюс е модулът "Фотон" на Рокет Лаб, който е в отлично състояние, комуникира нормално и е в готовност за разширена мисия. 

Относно "Кепстоун", НАСА публикува днес следната информация: проблемите с връзката са възникнали по време на редовна радиокомуникационна сесия с антените на Дийп Спейс Нетуърк. Благодарение на първия цялостен и на втория частичен радиосеанс екипите са получили информация, че траекторията на "Кепстоун" е точна и че на борда има достатъчно гориво. Това позволява на екипа да проведе няколко дни по-късно нужните маневри за промяна на орбиталната позиция. Засега ръководството се опитва да възстанови радиоконтакта и да разбере какво точно се е случило.

Относно "Фотон", след като транспортният модул доведе "Кепстоун" на правилната траектория към Луната, той бе преконфигуриран в самостоятелен изкуствен спътник. По информация от Рокет Лаб всички бордови системи работят нормално и има достатъчно гориво за осъществяване на вторични мисии.

"Бихме могли да отидем на много интересни места с "Фотон" оттук насетне", съобщава Питър Бек, основателят на Рокет Лаб.

Това предполага, че ако настъпи най-лошият възможен сценарий с "Кепстоун" - т.е. ако екипът не възобнови работоспособността на мисията, тя би могла да бъде спасена от "Фотон". В такъв случай модулът ще бъде въведен в орбита около Луната. 

Но това би било поредното доказателство, че в последните години частният сектор се справя много по-добре от една държавна агенция като НАСА. Вярно, 12-U CubeSat-ът е построен от фирмата Адвансд Спейс, но по поръчка на американската космическа агенция и е нейна собственост. От друга страна "Фотон" е изцяло проектиран и е собственост на Рокет Лаб. Ако се стигне дотам "Фотон" да спасява мисията и сам да изпълнява целите на "Кепстоун", това ще е интересен развой, но все пак ще е благодарение на частната компания. НАСА вероятно би желала да има собствен космически апарат в орбитата, където през следващите години построи станцията "Гейтуей".

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4614-2022-5-july-capstone-foton-updates

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

НАСА възстанови радиовръзката с новата си лунна мисия Кепстоун

capstone.jpg

На илюстрацията - мисията "Кепстоун" около Луната. Image credit : NASA

6 юли 2022 г. 21:15 ч.

Светослав Александров. Автоматичната лунна станция "Кепстоун" успя да възстанови своята радиовръзка със Земята след неочаквано прекъсване, проточило се в продължение на близо две денонощия. Бордовите системи са в добро състояние. 

Напомням на читателите, че "Кепстоун" е първата мисия от програмата на НАСА "Артемис", която цели установяването на постоянно роботизирано и пилотирано присъствие в окололунното пространство и на лунната повърхност. Тя бе изстреляна на 28-ми юни посредством частна американска ракета "Електрон". След няколкодневно криволичене в околоземна орбита и многократно запалване на двигателя "Хиперкюри" на довеждащия модул "Фотон", на 4-ти юли автоматичната лунна станция се отправи към естествения ни спътник. 

Но по време втория радиосеанс радиоконтактът изненадващо прекъсна. Космическите ентусиасти, следящи уебсайта на антените на НАСА Дийп Спейс Нетуърк, първи установиха липсата на сигнал. Същото бе потвърдено от радиолюбители, които със собствена апаратура проследяват космическите мисии. Вчера, на 5-ти юли, фирмата Адвансд Спейс, която е построила "Кепстоун" по заявка на НАСА, офииално призна за проблема. 

Слава Богу, днес изглежда, че изпитанието е преодоляно успешно.

Заради липсата на радиовръзка "Кепстоун" пропусна да проведе първата си самостоятелна корекция на полета, планирана за 5-ти юли. НАСА уверява, че няма проблем тя да бъде осъществена и по-късно.

Засега от Адвансд Спейс не съобщават какво е причинило радиопрекъсването, тъй като получените на Земята данни тепърва се анализират. Знае се обаче, че бордовият компютър притежава авангарден софтуер, който автоматично може да диагностицира и да се справя с всякакви аномалии. 

За повече информация: Адвансд спейс

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4617-2022-capstone-communications-restored

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Лунната мисия на НАСА Кепстоун изпълни успешно първата си корекция на полета

capstone.jpg

На илюстрацията - мисията "Кепстоун" около Луната. Image credit : NASA

7 юли 2022 г. 21:50 ч.

Светослав Александров. Днес, на 7-ми юли, автоматичната лунна станция на НАСА "Кепстоун" запали успешно за пръв път двигателите си, за да коригира курса си към Луната. Маневрата беше първоначално планирана за 5-ти юли, но бе изпълнена с двудневно закъснение поради временната загуба на радиовръзка. 

Новината бе съобщена от компанията Адвансд Спейс, която е построила "Кепстоун" по заявка на американската космическа агенция. 

Пристигането на автоматичната лунна станция в окололунна орбита остава насрочено за 13-ти ноември. 

Техниците успяха да разберат напълно и причината за паузата в радиокомуникацията. По време на първия радиосеанс ръководството на полета се е опитало да проведе диагностика във връзка с некорекно получени данни за местоположението на космическия апарат. По погрешка била изпратена неправилно форматирана команда, която изключила радиото на "Кепстоун". В такъв случай бордовият софтуер би следвало незабавно да рестартира радиото, но това не се случило своевременно заради бъг.

Слава Богу изкуственият интелект на бордовия компютър е достатъчно напреднал и дори и с близо двудневно закъснение той все пак успял да възстанови радиокомуникацията със Земята. Тук е коректно да се подчертае, че макар и радиото да е било временно изключено, мисията "Кепстоун" в автоматичен режим и без намеса от земните екипи е сполучила да поддържа ориентацията си, да насочва слънчевите панели към Слънцето и по този начин да презарежда батерията си. 

Междувременно продължаваме да следим и мисията на довеждащия модул "Фотон" на Рокет Лаб, който след изстрелването на "Кепстоун" се превърна в самостоятелна автоматична междупланетна станция. Днес Питър Бек, основателят на Рокет Лаб, съобщи, че "Фотон" е прекосил орбитата на Луната и вече се намира на 390 000 километра от Земята. Накъде ли се е запътил този модул? Може само да гадаем, но фирмата определено ще ни изненада. 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4621-2022-capstone-first-maneuver

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Американската мисия Кепстоун коригира успешно за втори път курса си към Луната

capstone.jpg

На илюстрацията - мисията "Кепстоун" около Луната. Image credit : NASA

13 юли 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Продължаваме да следим с интерес полета на "Кепстоун" - първата мисия от програмата на НАСА "Артемис", която цели установяването на постоянно роботизирано и пилотирано присъствие в окололунното пространство и на повърхността на Луната. Вчера, на 12-ти юли, автоматичната междупланетна станция успешно запали за втори път двигателите си, коригирайки своя курс към естествения ни спътник. "Кепстоун" продължава да е в отлично състояние и всички бордови системи работят нормално. 

Съгласно информацията, разпространена от фирмата Адвансд Спейс, която е построила "Кепстоун" по заявка на НАСА, горивната система е работила в продължение на 53 секунди и са били изразходени 35 грама гориво. Маневрата е била осъществена в автоматичен режим, без намеса от наземните екипи, след което автоматичната станция се е свързала със Земята, за да докладва за състоянието си. Към момента на запалването на двигателите "Кепстоун" е била на 789 000 километра от Земята и на 405 000 километра от Луната. Апогеят на орбитата е бил повдигнат от 1.47 на 1.48 милиона километра.

Пристигането на "Кепстоун" в орбита около Луната остава насрочено за 13-ти ноември. 

Източник: Адвансд спейс

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4637-2022-13-july-capstone-correction

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Американската мисия Кепстоун коригира успешно за трети път курса си към Луната

capstone.jpg

На илюстрацията - мисията "Кепстоун" около Луната. Image credit : NASA

28 юли 2022 г. 23:00 ч.

Светослав Александров. Продължаваме да следим с интерес полета на "Кепстоун" - първата мисия от програмата на НАСА "Артемис", която цели установяването на постоянно роботизирано и пилотирано присъствие в окололунното пространство и на повърхността на Луната. В понеделник, на 25-ти юли, автоматичната лунна станция успешно запали за трети път двигателите си, коригирайки своя курс към естествения ни спътник. "Кепстоун" продължава да е в отлично състояние и всички бордови системи работят нормално.

Съгласно информацията, разпространена от НАСА, след изпълнението на маневрата "Кепстоун" се намира на 1.25 милиона километра от Земята и се движи със скорост 267 метра в секунда. Автоматичната лунна станция ще изпълни още няколко маневри, преди да пристигне в окончателната си орбита около Луната.

Пристигането остава насрочено за 13-ти ноември. Това е коренно различен начин за достигането на естествения ни спътник - спомнете си, че астронавтите на НАСА от програмата "Аполо" в края на 60-те и в началото на 70-те са пътували три дни към Луната. Но полетната схема на "Аполо" е била съвсем различна - корабите са били изпращани към естествения ни спътник по т.нар. траектория на свободно връщане. Дългото пътешествие на "Кепстоун" притежава други предимства - достигането на Луната става с минимален разход на гориво. 

Напомням на читателите, че мисията на НАСА "Кепстоун" бе изстреляна на 28-ми юни посредством ракета "Електрон" на американската компания Рокет Лаб. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4667-2022-capstone-third-correction-success

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Лунната мисия на НАСА Кепстоун се отдалечи на 1.538 милиона километра от Земята

CAPSTONE-apogee-1024x572.jpgИлюстрация: космическата мисия на НАСА “ Кепстоун“ достига своя апогей. Image credit : NASA

31 август 2022 г. 19:20 ч.

Светослав Александров. Космическата мисия на НАСА „Кепстоун“, която в края на юни беше изстреляна успешно на път към Луната, достигна до своя апогей! На 26-ти август тя се озова на разстояние 1.538 милиона километра от Земята, най-далечната точка от своето пътешествие. Пристигането на „Кепстоун“ в орбита около Луната остава насрочено за 13-ти ноември.

Новината бе съобщена от Теран Орбитал – фирмата, построила корпуса на автоматичната междупланетна станция в партньорство с Адвансд Спейс, оператора на „Кепстоун“, и американската космическа агенция НАСА.

„Кепстоун“ понастоящем обикаля около Земята в издължена елиптична околоземна орбита. Теран Орбитал напомня, че точката от такава орбита, при която космическият апарат е на най-голямо разстояние от планетата ни, се нарича апогей. Този апогей бе достигнат на 26-ти август в 22:36 ч. българско време. Именно тогава „Кепстоун“ премина дистанцията от 1.538 милиона километра.

Задачата на „Кепстоун“ е да достигне до т.нар. почти-праволинейна ореолна орбита, в каквато космически апарат досега никога не е навлизал. Изследователите предполагат, че тази орбита е гравитационно стабилна и позволява в нея да се изгради постоянна база. Точно там НАСА иска да построи станцията „Гейтуей“, от която астронавтите ще имат достъп до лунната повърхност. Но за да се потвърди концепцията, „Кепстоун“ е първата мисия, която ще разузнае характеристиките на орбитата.

„Кепстоун“ е и първата мисия от програмата на НАСА за завръщане на Луната „Артемис“. Тя бе изстреляна на 28-ми юни посредством ракета на Рокет Лаб „Електрон“. Втората мисия от програмата, която ще тества лунната ракета на НАСА „Спейс Лонч Систъм“ и кораба „Орион“, трябваше да излети в края на август, но бе отложена и сега е насрочена за 3-ти септември.

Източник: Теран Орбитал

https://cosmos.1.bg/space/2022/08/31/capstone-reaches-apogee/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Кепстоун се възстановява след неочаквана аномалия на път към Луната

capstone-1024x576.jpg На илюстрацията: „Кепстоун“ доближава Луната. Image credit : NASA

13 септември 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Американската космическа мисия „Кепстоун“, която пътува към Луната, претърпя неочаквана аномалия на 8-ми септември. Екипът на мисията е в радиоконтакт с нея, успя да овладее положението и предприема по-нататъшни стъпки за цялостно възстановяване.

Аномалията се случи по време (или скоро след) планирана маневра за корекция на траекторията, като след нейното изпълнение „Кепстоун“ не успя да се свърже със Земята в продължение на 24 часа. След като ръководството получи първите данни, беше установено, че автоматичната лунна станция се преобръща, бордовият компютър периодично се рестартира и тя консумира повече електроенергия, отколкото генерира от слънчевите си батерии.

Веднага беше обявена тревога и комбиниран екип, състоящ се от работници в НАСА, Адвансд спейс, Теран орбитал, Стелар Експлорейшън, но най-вече от операторите на мощните антени „Дийп спейс нетуърк“, се залови за работа. Радиоконтактът с „Кепстоун“ бе възстановен, а бордовите системи бяха стабилизирани, докато бъде начертан по-нататъшен план. Сега вече автоматичната лунна станция е в такава ориентация, че слънчевите панели генерират нужното количество електроенергия. Другата добра новина е, че маневрата на 8-ми септември е била завършена (или почти завършена) и „Кепстоун“ остава на правилния курс към Луната! Засега бордовият компютър остава в защитен режим на работа.

Докато специалистите продължават да диагностицират причините за аномалията, екипът подготвя процедура за овладяване на преобръщането. Такава процедура вече е била изпълнявана през юли, след отделянето на „Кепстоун“ от ракетата-носител „Електрон“. Ако и сега процедурата е успешна както през юли, „Кепстоун“ ще се ориентира към Земята, чакайки по-нататъшни инструкции.

Екипът не се наема да каже кога ще предприеме тези стъпки, защото всичко зависи от скоростта на анализирането на данните, но целта е да се максимизира възможността за пълно възстановяване на мисията.

Стискаме палци!

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/13/capstone-recovering-from-anomaly/

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

НАСА успешно възстанови ориентацията на новата си лунна мисия Кепстоун!

Capstone-website.jpg На илюстрацията – лунната мисия „Кепстоун“ в орбита около Луната. Image credit : NASA

7 октомври 2022 г. 22:00 ч.

Светослав Александров. НАСА и фирмата-подизпълнител Адвансд Спейс успешно разрешиха проблем и възстановиха ориентацията на най-новата американска мисия до Луната „Кепстоун“, която бе изстреляна в края на юни и представлява първата мисия от програмата „Артемис“! Пристигането в окололунна орбита остава насрочено за 13-ти ноември.

Напомням на читателите, че на 8-ми септември, по време на изпълнението на маневра с двигателите, „Кепстоун“ временно загуби връзка със Земята. Впоследствие радиоконтактът бе възстановен, но се оказа, че автоматичната лунна станция се върти, вместо да е стабилизирана по трите оси. Последващият анализ на данните показа, че е възникнал хардуерен проблем – клапан, асоцииран с един от осемте двигателя, се е отворил частично. Това довело до загуба на тяга от този конкретен двигател. За да може мисията да бъде спасена, екипът проведе множество изпитания и свали огромно количество данни от бордовия компютър.

След безброй симулации тази сутрин ръководството на полета се осмели да изпрати команди за връщане на „Кепстоун“ в правилната си ориентация, при която космическият апарат е стабилизиран по трите оси. Получените на Земята данни показват, че маневрата е успешна! Сега „Кепстоун“ е ориентиран правилно, слънчевите батерии са точно насочени към Слънцето и антените са в посока към Земята.

През следващите дни екипите ще наблюдават подробно поведението на „Кепстоун“ и ще бъдат написани нужните софтуерни кръпки, които ще продължат на космическия апарат да продължи да си изпълнява задачите дори и клапанът на проблемния двигател да е частично отворен. Така че мисията остава в работоспособно състояние и пристигането е все още насрочено за средата на ноември.

Напомням на читателите, че „Кепстоун“ е различна мисия от предходните на НАСА – тя е построена само за $30 милиона на базата на стандартизирани CubeSat единици, за разлика от скъпите и специализирани лунни и междупланетни станции. Поради това рисковете са много по-големи, но ако „Кепстоун“ успее, това ще отвори пътя към цялостното усвояване на окололунното пространство с евтини частни космически апарати.

Източник: Адвансд Спейс

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/07/2022-7-oct-capstone-recover-success/

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Американската мисия Кепстоун отново коригира курса си към Луната!

capstone-1024x576.jpg На илюстрацията: „Кепстоун“ в окололунна орбита. Image credit : NASA

31 октомври 2022 г. 22:30 ч.

Светослав Александров. Най-новата мисия на НАСА до Луната, която бе изстреляна на 28-ми юли, коригира успешно за четвърти път курса си към естествения ни спътник! Остават само две седмици до пристигането!

Корекцията на полета бе проведена миналия четвъртък, на 27-ми октомври. Към момента на запалването на двигателите „Кепстоун“ е била на 495 000 километра от Земята. Двигателите са работили безпроблемно в продължение на 220 секунди.

Напомням на читателите, че американската мисия „Кепстоун“ ще бъде позиционирана в т.нар. почти праволинейна ореолна орбита около Луната. Никога досега космически апарат не е обикалял около естествения ни спътник в такава орбита, но НАСА иска да построи там обитаема лунна станция. Поради това „Кепстоун“ е важна разузнавателна мисия, която трябва да валидира наземните модели.

Източник: Адвансд Спейс

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/31/capstone-4th-tcm-success/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

НАСА се готви за пристигането на Кепстоун около Луната в понеделник

capstone-moon-orbit.jpg „Кепстоун“ в орбита около Луната – илюстрация. Image credit : NASA

12 ноември 2022 г. 09:15 ч.

Светослав Александров. Американската космическа агенция НАСА се готви за важен момент – пристигането на най-новата лунна мисия „Кепстоун“ в специализираната окололунна орбита, където в бъдеще ще започне изграждането на обитаемата станция „Гейтуей“! „Кепстоун“ е и първата мисия от програмата „Артемис“ за завръщането на астронавти на Луната и за установяване на постоянно роботизирано и човешко присъствие там.

„Кепстоун“ ще запали своите двигатели в нощта на 13-ти ноември (понеделник) в 01:48 ч. българско време. Стига всичко да е наред, космическият апарат ще се озове в т.нар. почти праволинейна ореолна орбита. Счита се, тази орбита е гравитационно стабилна и би позволила на бъдещата станция да стои дълго време в нея, без да се налага постоянно да използва двигателите си, за да поддържа височина. Задачата на „Кепстоун“ е да провери дали това предположение е вярно.

Изстрелването на мисията бе осъществено на 28-ми юни посредством американска космическа ракета „Електрон“, създадена от частната компания Рокет Лаб. За разлика от пилотираните експедиции „Аполо“, които достигаха Луната за три дни, пътешествието на „Кепстоун“ отне няколко месеца, но траекторията е изключително пестелива откъм гориво. Това е уникален способ за достигане на естествения ни спътник, измислен от американския учен Едуард Белбруно и приложен за пръв път през 1990 г. по времето на първата японска мисия до Луната – „Хитен“ (вж. статията на КОСМОС БГ, разказваща тази забележителна история).

Дългомесечното пътешествие на „Кепстоун“ до Луната не беше без проблеми. Малко след отделянето на космическия апарат от ракетата радиовръзката бе загубена и последващата диагностика показа, че е налице софтуерен проблем, свързан с неправилно форматирана команда. По-късно на 8-ми септември заради проблем с един от двигателите „Кепстоун“ загуби ориентация и започна да се върти неконтролируемо. Това се оказа по-сложно за решаване и отне няколко седмици, преди екипът да стабилизира космическия апарат.

Но подобни проблеми са очаквани – „Кепстоун“ не е класическа междупланетна мисия на НАСА, която се строи за милиарди долари и в която са вложени много усилия и изпитания. За създаването на мисията са дадени едва $30 милиона, като в тази сума са включени и разходите по изстрелването. Самият космически апарат е изграден по стандарта CubeSat, от 12 стандартизирани единици, и е с размер на микровълнова фурна. Съответно тук рисковете са много по-големи.

Стискаме палци за успех в понеделник! НАСА обаче предупреждава, че могат да минат до пет дни, докато бъдат анализирани всички получени данни и се потвърди, че навлизането в окололунна орбита е било успешно. „Кепстоун“ ще трябва да изпълни и две допълнителни маневри.

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/12/nasa-preparing-capstone-arrival/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американската мисия Кепстоун пристигна в орбита около Луната!

capstone-moon-orbit.jpg На илюстрацията: „Кепстоун“ в орбита около Луната. Image credit : NASA

14 ноември 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Американската космическа мисия „Кепстоун“, първата от програмата на НАСА „Артемис“, пристигна успешно днес в орбита около Луната! Това се случи, след като двигателите на космическия апарат се запалиха в 02:22 ч. българско време и работиха в продължение на около 16 минути.

В около 03:00 ч. българско време „Кепстоун“ осъществи радиоконтакт със Земята и изпрати данни, потвърждавайки, че маневрата е протекла според очакванията.

„Кепстоун“ пристигна в т.нар. почти-праволинейна ореолна орбита около Луната. Никога досега космически апарат не е работил в такава орбита, но НАСА изчислява, че тя е достатъчно стабилна, за да поддържа работата на обитаема станция без да се налага сериозен разход на гориво. Мисията „Кепстоун“ е създадена именно с цел да разузнава дали това е така.

Напомням на читателите, че изстрелването на „Кепстоун“ бе осъществено на 28-ми юни посредством американска космическа ракета „Електрон“, създадена от частната компания Рокет Лаб. За разлика от пилотираните експедиции „Аполо“, които достигаха Луната за три дни, пътешествието на „Кепстоун“ отне няколко месеца, но траекторията е изключително пестелива откъм гориво. Това е уникален способ за достигане на естествения ни спътник, измислен от американския учен Едуард Белбруно и приложен за пръв път през 1990 г. по времето на първата японска мисия до Луната – „Хитен“ (вж. статията на КОСМОС БГ, разказваща тази забележителна история).

„Кепстоун“ бе и първият космически апарат по стандарта CubeSat, който самостоятелно използва двигателите си, за да се превърне в изкуствен спътник на Луната. С тегло само от 25 килограма и размер на микровълнова фурна, той е изграден от 12 стандартизирани единици.

Мисията е изключително евтина.  За създаването ѝ бяха дадени едва $30 милиона, като в тази сума бяха включени и разходите по изстрелването.

Междувременно работата по втората мисия от програмата „Артемис“ продължава по план. Часовникът на свръхтежката ракета „Спейс Лонч Систъм“ вече тиктака за следващия опит за изстрелване, който е насрочен за 16-ти ноември в 08:04 ч. българско време. Ако всичко е наред, ракетата ще изведе на окололунно пътешествие кораба „Орион“.

За повече информация: Адвансд Спейс

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/14/capstone-arrives-moon-orbit/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Кепстоун достигна до своята работна орбита около Луната

capstone-moon-orbit.jpg На илюстрацията: „Кепстоун“ в орбита около Луната. Image credit : NASA

22 ноември 2022 г. 05:30 ч.

Светослав Александров. Автоматичната лунна станция на НАСА „Кепстоун“ завърши окончателните си маневри около Луната, с което влезе в своята работна орбита. С това пътешествието ѝ приключи и започна оперативната част от нейната мисия.

„Кепстоун“ се намира в т.нар. почти праволинейна ореолна орбита около Луната – гравитационно стабилна орбита, където се счита, че може да бъде изградена постоянна лунна база. Именно там НАСА иска да построи своята станция „Гейтуей“ и понеже никога досега космически апарат не е работил в такава орбита, „Кепстоун“ е първата изпитателна мисия, преди да започне изпращането на модулите на станцията.

Орбитата е различна от тази, в която се очаква на 25-ти ноември да пристигне другата лунна мисия на НАСА „Артемис 1“ – далечната ретроградна орбита, която е също гравитационно стабилна. Макар че и двете орбити са част от т.нар. цислунарно пространство, разликата е, че далечните ретроградни орбити лежат в орбиталната равнина на Луната, докато почти праволинейните ореолни орбити излизат извън нейната орбитална равнина.

Очаква се „Кепстоун“ да работи минимум шест месеца.

За повече информация: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/22/capstone-reached-working-orbit/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Мисията на НАСА Кепстоун изпълни първата си маневра в орбита около Луната

capstone-1024x576.jpg На илюстрацията: “Кепстоун” в орбита около Луната. Image credit : NASA

22 декември 2022 г. 12:20 ч.

Светослав Александров. Измина повече от месец след успешното пристигане на мисията на НАСА “Кепстоун” в орбита около Луната, а довчера тя нямаше нужда да коригира курса си. Първата маневра след пристигането бе проведена на 21-ви декември, когато двигателите на автоматичната лунна станция се запалиха благополучно.

Първоначално бе планирано “Кепстоун” да провежда маневри веднъж на всяка обиколка около естествения ни спътник, но тъй като до този момент мисията е изключително успешна, екипът досега успяваше да ги избегне. В бъдеще ръководството ще прецени дали има нужда от по-чести маневри, но засега всичко протича изключително добре.

Следващата голяма стъпка пред мисията ще бъде предприета през януари, когато ще бъде изпробвана новата система за автономно позициониране.

Напомням на читателите, че “Кепстоун” е първата мисия в историята на човечеството, която работи в гравитационно стабилната т.нар. почти праволинейна ореолна орбита около Луната. Именно там НАСА планира да изгради окололунната си база “Гейтуей”.

https://cosmos.1.bg/space/2022/12/22/capstone-fist-maneuver/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Американската мисия Кепстоун отбеляза 85 дни в орбита около Луната

capstone-moon-orbit.jpg На илюстрацията: “Кепстоун” в орбита около Луната. Image credit : NASA

9 февруари 2023 г. 20:20 ч.

Светослав Александров. След успешното си пристигане в своята почти праволинейна ореолна орбита около Луната през ноември, този месец американската космическа мисия “Кепстоун” отбеляза 85 дни работа там. За това време мисията направи 12 обиколки около естествения ни спътник, изпълни две маневри за поддържане на ориентацията и преживя две лунни затъмнения.

Единственото отклонение от работата на “Кепстоун” през този период настъпи на 26-ти януари, когато поради възникнала аномалия космическият апарат не можеше да получава команди от Земята. Но проблемът бе диагностициран от бордовия компютър в автоматичен режим и от 6-ти февруари насам “Кепстоун” работи отново нормално.

“Уроци като този ще доведат до съответните процедурни промени, които в бъдеще ще осигурят бързо възстановяване след подобни аномалии”, се казва в становище на Адвансд Спейс – фирмата-производител на “Кепстоун”.

Също така двете действащи мисии на НАСА около Луната – “Кепстоун” и “Лунар Риконисънс Орбитър” обмениха радиосигнали с цел измерване на разстоянието между тях. Но докато “Лунар Риконисънс Орбитър” благополучно получи сигнал от “Кепстоун”, то “Кепстоун” не успя да снеме нужните измервания от “Лунар Риконисънс Орбитър”.

Това бе само първият опит за подобна процедура – по-нататък тя ще бъде повторена.

В общи линии работата на “Кепстоун” около Луната продължава сравнително гладко и се надяваме, че ще е така и занапред.

Източник: Ленърд Дейвид

https://cosmos.1.bg/space/2023/02/09/capstone-85-days-moon-orbit/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Лунната мисия на НАСА Кепстоун фотографира за пръв път Луната!

capstone-frist-image-1024x751.jpg

Фотография на Луната, заснета от “Кепстоун”. Photo credit : NASA

19 май 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Микроспътниковата космическа мисия на НАСА “Кепстоун”, която пристигна успешно в орбита около Луната в края на миналата година, засне своята първа снимка на естествения ни спътник този месец!

“Кепстоун” представлява CubeSat, построен от 12 стандартизирани единици. Очевидно микроспътникът, който тежи само 25 килограма, притежава и миниатюрна камера. Фотографията е била заснета по време на сближение с Луната на 3-ти май.

Основната задача на “Кепстоун” бе да тества работоспособността на космически апарат в т.нар. почти-праволинейна ореолна окололунна орбита в рамките на шест месеца – именно там НАСА иска да построи новата си космическа станция “Гейтуей”. Този месец мисията отпразнува отминаването на шестмесечния период, с което може да кажем, че тя постига цялостен успех. Все пак “Кепстоун” продължава да е в добро състояние и ще продължи да обикаля около Луната вероятно още половин година.

Микроспътниците са нов, иновативен начин за проучване на естествения ни спътник и планетите, но същевременно и рисков. Множество такива бяха изстреляни към Луната през ноември заедно с мисията “Артемис 1”, а един – и с японската мисия “Хакуто-Р”, това бе “Лунар Флашлайт”. Само около половината от тези микроспътници успяха, другите се провалиха (вкл. “Лунар Флашлайт”). Това е нормален процент успеваемост – близо 30-40% от околоземните CubeSat-и също се провалят. Но “Кепстоун” бе изключително успешно начинание и при тази мисия имахме пълен успех.

Източник: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2023/05/19/capstone-first-moon-photo/

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Американската мисия Кепстоун отбеляза 445 дни в орбита около Луната

capstone-frist-image-1024x751.jpg

Снимка на Луната, заснета от “Кепстоун”. Photo credit : NASA

2 февруари 2024 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Космическата мисия “Кепстоун” на американската фирма Адвансд Спейс представлява първият комерсиален спътник, работещ в орбита около Луната и построен от частния сектор по заявка на НАСА. Вчера фирмата обяви, че спътникът работи вече 445 дни, мисията му е изключително успешна и са поставени множество рекорди.

Един от най-важните рекорди бе 112 дни непрекъсната работа на бордовия компютър, което представлява доказателство за надеждността на бордовите му системи и добрата работа на екипа. Този 112-дневен период бил преустановен след рестартиране вследствие на недостъпността на свободна наземна станция за комуникация. Рестартирането доказва, че космическият апарат работи според очакванията, когато пропусне планирана комуникационна сесия.

“Кепстоун” работи в почти-праволинейна ореолна орбита, където НАСА планира да построи голямата окололунна станция “Гейтуей”. Поради това мисията служи за пътеводител – тъй като никога досега космически апарат не е работил в този регион, агенцията трупа опит. Полетната динамика е уникална – в част от орбитата Земята има доминиращо влияние върху космическите апарати, а в друга част доминира Луната. Затова всяка обиколка около естествения ни спътник има характеристиката на облитане. Екипите са създали автоматизирани системи, които се използват често и поради това представляват неколкократно връщане на инвестициите, вложени в създаването на мисията.

А “Кепстоун”, напомням на читателите, пристигна около Луната през ноември 2022 г. – три дни преди изстрелването на голямата мисия “Артемис 1” заедно с множеството ѝ вторични спътници. Това създаде огромен наплив от желаещи да използват антените за далечна комуникация DSN. С комерсиализацията на окололунното пространство и излитането на все повече мисии към Луната, проблемът ще се влошава и няма да се подобрява. Затова и автоматизираните системи и техните навигационни приложения представляват важен пробив в стремежа ни за усвояването на Луната, защото те правят космическите апарати много по-независими от наземните станции.

За да може да навигира, “Кепстоун” също така провежда периодични радиокомуникации с друга мисия на НАСА в орбитата около Луната – “Лунар Риконисънс Орбитър”. Последният такъв радиосеанс бе на 7-ми януари и продължи 66 минути – почти през цялото време, докато “Лунар Риконисънс Орбитър” не бе зад Луната от гледната точка на “Кепстоун”.

Адвансд Спейс твърди, че благодарение на “Кепстоун” фирмата е натрупала достатъчно опит, за да може да построи в бъдеще мащабируеми, сигурни и устойчиви комуникационни системи в цислунарното пространство. Понастоящем “Кепстоун” изпълнява разширена мисия, която ще приключи през май 2024 г. – но на борда на апарата има още голямо количество гориво, така че компанията очаква мисията да продължи дълго след тази дата.

“Нашата работа не е приключила и сме горди, че “Кепстоун” ще остане запомнена като мисия-пътеводител, която ни доведе обратно на Луната – този път да останем там”, се казва в становището на Адвансд Спейс.

Източник: Адвансд Спейс

https://cosmos.1.bg/space/2024/02/02/capstone-445-days-moon-orbit/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...