Отиди на
Форум "Наука"

Виенните конфликти в Ирак


Recommended Posts

  • Администратор

Обзор от https://t.me/drmjournal/3099

На 29 август влиятелният шиитски лидер на Ирак Муктада ал-Садр обяви, че се отказва от политическия живот и затваря политическите си офиси. Този ход разпали напрежението и предизвика протести от неговите поддръжници.

В Зелената зона на столицата Багдад започна стрелба, а силите за сигурност използваха сълзотворен газ, за да разпръснат привържениците на Садр, събиращи се в района. Най-малко 15 души са убити към полунощ местно време по данни на агенциите Асошиейтед прес и Ройтерс, но броят може да е по-голям.

Изявлението на Садр беше публикувано в Туитър и дойде на фона на месеци на протести от поддръжници и протестиращи, подкрепящи призива му за нови избори и за разпускане на иракския парламент, който вече 10 месеца е в безизходица –  най-дългото време, в което Ирак е бил без правителство. Садр добави, че всички институции, свързани с неговото движение, ще бъдат затворени. 

Ръководителят на парламентарния блок на садристкото движение, Хасан Ал-Атари, обяви в публикация във Фейсбук, че Садр е започнал гладна стачка „докато насилието и използването на оръжия спрат“.

Съобщението бързо беше посрещнато с ескалация от поддръжниците на Садр, които нахлуха в президентския дворец в укрепената Зелена зона на правителствените сгради в Багдад. Садристи и други протестиращи срещу политическата класа в страната, се събират на демонстрации от края на юли близо до иракския парламент. Те се сблъскаха с контрапротест, организиран от шиитските  про-ирански съперници на Садр. 

Армията на Ирак обяви национален, безсрочен полицейски час, който влезе в сила в 19:00 на 29 август. Въпреки това, демонстранти продължиха да изпълват улиците на Багдад, а скоро протести бяха организирани и в други градски центрове. 

Протестиращите в подкрепа на Садр блокираха и входа на пристанището Ум Каср близо до южния град Басра, намалявайки операциите с 50%. 

Садр се е оттеглял от политиката и правителството няколко пъти в миналото; той също така разпусна милициите, лоялни към него, но запази широко влияние върху държавните институции и контролира паравоенна група с хиляди членове.

Съобщението на Садр на 29 август дойде два дни след като той заяви, че всички страни, включително неговата партия, трябва да се откажат от позиции в правителството, за да помогнат за разрешаването на продължилата месеци политическа криза, като същевременно призова тези, които са били част от политическия процес след ръководеното от САЩ нахлуване в страната през 2003 г. да не участват повече.

Партията на Садр, Движението на садристите, спечели най-много места на изборите през октомври 2021 г., но той нареди на своите депутати да подадат масова оставка през юни тази година, след като не успя да състави правителство, което би изключило влиятелните шиитски съперници, близки до #Иран. Този ход даде възможност на про-иранските сили да се активизират. Поддръжниците на Садр щурмуваха сградата на парламента в края на юли и попречиха на назначаването на нов президент и премиер, които са подкрепени от Техеран.

https://t.me/drmjournal/3099

------

Протестиращи се присъединяват към конфронтациите в Зелената зона, без признаци за намаляване на насилието. 

Вече втори ден Багдад и Басра са арена на сблъсъци между садристите и части на про-иранските сили, като силите за сигурност и иракската армия опитват да установят сигурен периметър около Зелената зона и важните правителствени сгради. До този момент засегнати от пожари и атаки са предимно офиси на про-иранските милиции Хашд ал Шааби. 

Загиналите до този момент са над 30. 

През нощта се активира ПВО системата на американското посолство, след като бяха изстреляни ракети към района на посолството и Зелената зона.

https://t.me/drmjournal/3101

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 46 минути, laplandeca said:

Да видим дали Сащ-Запад ще се заиграят с нашите Ирански приятели...........

 Точно сега ще е много "умно" да се "заиграват" с каквото и да било в този регион. От бай Дън всичко може да се очаква разбира се, но при тези опасности над петролния пазар ще чиста лудост да бъде започната нова война в залива.

Link to comment
Share on other sites

Преди 6 минути, Konche said:

 Точно сега ще е много "умно" да се "заиграват" с каквото и да било в този регион. От бай Дън всичко може да се очаква разбира се, но при тези опасности над петролния пазар ще чиста лудост да бъде започната нова война в залива.

Удобно време за разпалване на тези огнища, зафпмяне на <световна криза> и дефиниране на <хората и инструментите> , които ще ни спасят, изведат от <кризата>

Link to comment
Share on other sites

Както гледам, САЩ пак ще водят война с тероризма. Нали такава беше мантрата тогава, гледам, че от форума има и хора, които открито, да вярват на подобна малоумна теза. Както преди това, водиха война и с комунизма. Е, в учебниците им по история изкарват Нормандия за най-ключовата битка от Втората световна, ама какво са за тях 26-28 милиона жертви от "комунистическа" държава, дето изобщо не е извлачила победата над нацизма. Подробности...
Общо-взето, когато трябва сме "против" комунизма, когато трябва сме "за".

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Администратор

САЩ предупреди, че американските войници и други служители в Близкия изток са изправени пред риска от "значителна ескалация" на нападенията срещу тях, като войната между Израел и Хамас заплашва да се разрасне в регионален конфликт.

САЩ се опасяват, че войната между Израел и Хамас ще привлече подкрепяни от Иран бойци в целия Близък изток.

Миналата седмица бойци атакуваха две военни бази, в които са настанени американски войски в Ирак. САЩ разполагат с около 2500 войници в Ирак, където подкрепяните от Иран бойци са се превърнали в доминираща военна и политическа сила, и с около 900 в Сирия, където също са разположени шиитски милиции, подкрепяни от Иран. През уикенда се увеличиха съобщенията за ранени американци и контрактори при атаки в Ирак, а разузнавателните данни сочат, че Иран е дал "зелена светлина" на своите милиции да увеличат натиска върху американски и коалиционни части. 

Вашингтон нареди на целия американски правителствен персонал и членовете на семействата му, които не работят по значителни случаи, да напуснат Ирак. 

САЩ изпращат повече средства за противовъздушна отбрана в Близкия изток, включително срещу балистични ракети.

САЩ също така пренасочиха една от двете ударни групи самолетоносачи, на които беше наредено да се насочат към Източното Средиземноморие. Вместо това тя ще се премести в Персийския залив.

https://t.me/drmjournal/6465

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • 3 седмици по-късно...
  • Администратор

В Ирак при нападение на ИД са убити 11 цивилни в село Ал-Омрания, провинция Дияла.

Според Shafaq News, на 29 ноември ИД са предприели многостранна атака срещу селото с две самоделни взривни устройства и снайперист, при която са убити 11 цивилни и ранени 14 души.

https://t.me/drmjournal/6801

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Рано тази сутрин Зелената зона в Багдад, където се намират основни правителствени сгради и посолства, е била подложена на ракетен обстрел.

---

Ракетна атака срещу посолството на САЩ в Багдад причини леки щети тази сутрин, но няма жертви, съобщиха американски и иракски представители.

Това е първото потвърдено нападение срещу посолството, разположено в силно укрепената Зелена зона на иракската столица, от началото на войната между Израел и Хамас. В Зелената зона се намират иракските правителствени сгради и посолства на западния бряг на река Тигър.

Иракски служител по сигурността е заявил пред CBS, че са били изстреляни 14 ракети "Катюша", някои от които са попаднали в близост до една от външните порти на посолството на САЩ, а други са паднали в реката.

Говорител на посолството съобщи, че посолството на САЩ е било атакувано с два залпа ракети около 4:15 ч. местно време.

"Оценките продължават, но не се съобщава за жертви в комплекса на посолството", заяви говорителят, като добави, че до тази сутрин никоя конкретна група не е поела отговорност за изстрелването на ракетите, но по първоначални данни става дума за свързани с Иран милиции.

Иракският министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани заяви, че "нападението срещу дипломатически мисии е нещо, което не може да бъде оправдано". Той нарече нападението "обида за Ирак, неговата стабилност и сигурност" и обеща да "преследва извършителите на нападението ... и да ги изправи пред съда".

https://t.me/drmjournal/6854

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Администратор

Турция възнамерява да проведе военна кампания в Северен Ирак това лято, за да изтласка Кюрдската работническа партия (ПКК) на юг и да си осигури нов търговски път, съобщава изданието Middle East Eye. 

От края на миналата година Турция е загубила десетки войници при нападения на ПКК срещу турски постове в планинския район на Северен Ирак. Тези смъртни случаи предизвикаха полемика в страната и проверка на ефективността на турската тактика.

Новите военни операции ще бъдат насочени към западните части на полуавтономния иракски регион Кюрдистан. Те ще се провеждат в близост до територии, контролирани от Демократичната партия на Кюрдистан (ДПК), съюзник на Анкара, и ще прекъснат достъпа на ПКК до Мосул.

Присъствието на ПКК в районите на Метина и Гара може сериозно да застраши проекта "Път за развитие на Ирак" - планиран 1200-километров проект за магистрала и железопътна линия, който ще свърже Персийския залив с Турция през Ирак.

Иракското правителство предвижда влаковете да развиват скорост до 300 км в час, което ще улесни превоза на пътници и стоки. Освен това плановете включват създаването на логистични центрове, промишлени комплекси и потенциална интеграция на петролопроводи и газопроводи.

🇮🇳🇮🇱🇦🇪 Тази амбициозна схема се оценява на инвестиция в размер на около 17 млрд. долара, с прогнозна годишна възвръщаемост от 4 млрд. долара и създаване на минимум 100 000 работни места. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е сред основните поддръжници на проекта, който го противопоставя на конкурентната инициатива "Икономически коридор Индия - Близък изток - Европа" (IMEC), подкрепяна от Израел и ОАЕ, която заобикаля Турция.

По-рано тази седмица турският министър на отбраната Яшар Гюлер заяви пред турските медии, че за да постигне целите си, Анкара трябва да разположи сили на 30-40 км навътре в Ирак. Анкара се стреми да създаде съвместен оперативен център с Багдад, но няма напредък. Иракските военни са започнали да струпват сили по линията между турските сили и ПКК, като са разположили войски в района на Балинда, който е административен преход между Духок и Мергасор в контролираната от ДПК област. По-специално, иракските войски са разположени в долината, която води към планината Гара, където турските сили са в интензивен конфликт с ПКК.

Външният министър Хакан Фидан и ръководителят на разузнаването Ибрахим Калън посетиха Багдад в четвъртък, за да проведат среща на високо равнище по въпросите на сигурността с иракските си колеги, на която ще бъдат обсъдени операциите.

https://t.me/drmjournal/7763

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Р. Теодосиев said:

Турция възнамерява да проведе военна кампания в Северен Ирак това лято, за да изтласка Кюрдската работническа партия (ПКК) на юг и да си осигури нов търговски път, съобщава изданието Middle East Eye. 

От края на миналата година Турция е загубила десетки войници при нападения на ПКК срещу турски постове в планинския район на Северен Ирак. Тези смъртни случаи предизвикаха полемика в страната и проверка на ефективността на турската тактика.

Новите военни операции ще бъдат насочени към западните части на полуавтономния иракски регион Кюрдистан. Те ще се провеждат в близост до територии, контролирани от Демократичната партия на Кюрдистан (ДПК), съюзник на Анкара, и ще прекъснат достъпа на ПКК до Мосул.

Присъствието на ПКК в районите на Метина и Гара може сериозно да застраши проекта "Път за развитие на Ирак" - планиран 1200-километров проект за магистрала и железопътна линия, който ще свърже Персийския залив с Турция през Ирак.

Иракското правителство предвижда влаковете да развиват скорост до 300 км в час, което ще улесни превоза на пътници и стоки. Освен това плановете включват създаването на логистични центрове, промишлени комплекси и потенциална интеграция на петролопроводи и газопроводи.

🇮🇳🇮🇱🇦🇪 Тази амбициозна схема се оценява на инвестиция в размер на около 17 млрд. долара, с прогнозна годишна възвръщаемост от 4 млрд. долара и създаване на минимум 100 000 работни места. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е сред основните поддръжници на проекта, който го противопоставя на конкурентната инициатива "Икономически коридор Индия - Близък изток - Европа" (IMEC), подкрепяна от Израел и ОАЕ, която заобикаля Турция.

По-рано тази седмица турският министър на отбраната Яшар Гюлер заяви пред турските медии, че за да постигне целите си, Анкара трябва да разположи сили на 30-40 км навътре в Ирак. Анкара се стреми да създаде съвместен оперативен център с Багдад, но няма напредък. Иракските военни са започнали да струпват сили по линията между турските сили и ПКК, като са разположили войски в района на Балинда, който е административен преход между Духок и Мергасор в контролираната от ДПК област. По-специално, иракските войски са разположени в долината, която води към планината Гара, където турските сили са в интензивен конфликт с ПКК.

Външният министър Хакан Фидан и ръководителят на разузнаването Ибрахим Калън посетиха Багдад в четвъртък, за да проведат среща на високо равнище по въпросите на сигурността с иракските си колеги, на която ще бъдат обсъдени операциите.

https://t.me/drmjournal/7763

Спец операция на турците...😎

В по-големите европейски страни ще въведат режим на протестите....Едната седмица, укрите, другата палестинците, после ЛМБТКУ активистите, после, после зелените,  трактористите......🤪

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Турция при тази инфлация и непрестанно спадаща покупателна способност на населението да се занимава със скъпоструващи военни акции в посока Ирак ми е някак странно. За нас не би било никак добре ако един от първостепенните ни търговски партньори изпадне във финансов колапс. А Ердоган с не едно и две свои действия е повел Турция в тази посока. Иначе отчитам безспорните му заслуги за много добрите двустранни отношения.

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...