Отиди на
Форум "Наука"

Американската компания ЮЛА ще тества възвръщаеми технологии по време на изстрелването на Атлас 5 през ноември


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Американската компания ЮЛА ще тества възвръщаеми технологии по време на изстрелването на Атлас 5 през ноември

LOFTID-reusability-1024x768.png Концепцията LOFTID. Image credit : NASA

27 октомври 2022 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Американската компания ЮЛА (обединението между Боинг и Локхийд Мартин за космически полети) ще тества възвръщаеми космически технологии по време на следващото изстрелване на ракета „Атлас 5“ на 1-ви ноември, които по-нататък ще се използват за рециклирането на двигателите „BE-4“ на ракетите от следващо поколение „Вулкан“. Критици приветстват тази стъпка, но смятат, че е крайно недостатъчна, за да може старият космически отрасъл да конкурира Мъск.

В хода на полета ще бъде изпробван надуваем топлинен щит LOFTID, който е плод на сътрудничеството между ЮЛА и НАСА. В по-далечно бъдеще такъв щит може да се използва при изпращането на пилотирана експедиция към Марс. Засега обаче ЮЛА планира това да е прототипът на концепцията SMART, посредством която двигателите „BE-4“ ще се разделят от ракетата-носител, ще навлизат в плътните слоеве на атмосферата с надуваем топлинен щит и ще кацат с парашут.

Технологията е по-опростена от тази на Илон Мъск, който връща целите първи степени на ракетите “ Фалкън 9″ посредством собствените им двигатели. И докато Боинг и Локхийд Мартин най-сетне започват стъпки към възвръщаемостта на космическите технологии, мнозина се чудят дали тези стъпки не са прекалено дребни на фона на успехите на Мъск.

„Оценявам новината от ЮЛА за плановете ѝ да се рециклират двигателите на ракетите „Вулкан“, но ако ЮЛА продължава да провежда единствено такива т.нар. търговски проучвания, подобна възвръщаемост и преизползваемост ще е далеч в бъдеще“, смята журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника.

За повече информация: ULA

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/27/ula-to-test-reusability/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...