Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Администратор

#Индия провежда кампания на засилено строителство в граничния щат Аруначал Прадеш, който стана свидетел на военни действия по време на кратката война между Индия и #Китай от 20 октомври до 20 ноември 1962 г.

Шест десетилетия след края на войната и въпреки безбройните кръгове от преговори между двете държави за разрешаване на граничния спор, напрежението продължава да тлее. Те предизвикаха случайни сблъсъци през последните две години.

Схемите за надграждане на инфраструктурата за сухопътна свързаност са част от по-голям проект, изпълняван от индийското правителство за подобряване на инфраструктурата и подобряване на наблюдението по дългата 3488 километра спорна граница с Китай.

Китай претендира за 90 000 квадратни километра в граничния район на Индия, включително приблизително целия щат Аруначал Прадеш. Имаше чести съобщения за нахлувания на Народната освободителна армия в територия под индийски контрол. Има и обвинения, че Китай тайно е заграбил части територия в Аруначал Прадеш. Понастоящем има шест зони, считани за „оспорвани“ и четири, които са „чувствителни“.

Сред проектите, които в момента се изпълняват от индийското правителство в граничните щати, е изграждането на 73 пътя с оперативно значение за по-добър достъп до Линията на действителен контрол (LAC), фактическата граница между Индия и китай. Правителството информира парламента, че през последните пет години са построени 2094 километра пътища по границата на стойност около 1,8 милиарда долара.

Има сигнали, че освен строителството, се разполагат и повече войски в регионите, които се считат за уязвими за евентуални китайски нахлувания. Създават се моделни гранични застави и се монтира наблюдение в отдалечените зони чрез дронове. Индийската армия също започна усилия да се организира в интегрирани бойни групи, които са по-големи бригадни формирования, разполагащи комбинация от пехота, артилерия, танкове, противовъздушна отбрана, близо до границата.

Действията на Индия са в отговор на подобни дейности на Китай в неговия Тибетски автономен регион (TAR), които включват обширна железопътна мрежа и пътища. Има съобщения, че военновъздушни бази на китайската армия са модернизирани по целия граничен регион.

https://t.me/drmjournal/3569

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Индия ще спре да използва съветски МиГ-21 и преминава към най-новия местен лек боен самолет Tejas Mk1A на водещия индийски производител на самолети Hindustan Aeronautics Limited, HAL. 

Индийските военновъздушни сили са поръчали на HAL 97 изтребителя Tejas Mk 1A - модел с подобрени възможности за водене на електронна война. Този договор потвърждава плановете на Индия окончателно да изведе от експлоатация остарелите си изтребители МиГ-21, чиито характеристики започнаха бързо да намаляват с възрастта. 

🇮🇱Версията Tejas Mk1A има значително увеличен брой компоненти местно производство, включително нов компютър местно производство. Mk1A е оборудван с нов радар AESA EL/M-2052 на израелската фирма ELTA Systems Ltd. Като се има предвид новата модерна авионика, експертите класифицират Tejas Mk1A като изтребител от поколение 4+. 

Заслужава да се отбележи, че Tejas Mk1A се въвежда в експлоатация веднага след като на 28 март изтребителят извърши първия си документиран полет. До 2025 г. Hindustan Aeronautics ще може да произвежда до 16 самолета годишно, а след това - до 24. В момента компанията произвежда само 8 самолета Tejas Mk1A годишно.

https://t.me/drmjournal/8072

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...