Отиди на
Форум "Наука"

Следващата мисия на Китай до Луната ще е чак през 2025 година


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Следващата мисия на Китай до Луната ще бъде изстреляна през 2025 година

2020-chang-e-5-landing-leg.jpg На снимката: лунната почва, заснета от космическия апарат “Чанг’e 5”. Photo credit : CNSA

26 ноември 2022 г. 12:50 ч.

Светослав Александров. Последната мисия на Китай до Луната “Чанг’e 5” бе реализирана през 2020 година, като тя взе проби от лунната повърхност и ги достави на Земята. Следващата, “Чанг’e 6”, ще лети чак през 2025-та година, т.е. след петгодишно прекъсване. Забележителното този път е, че тази мисия ще бъде проведена в широко международно сътрудничество. Още по-забележително е, че Русия няма да участва, а ще участват държави от Европа.

CNSA Watcher

Новината бе съобщена от акаунта CNSA Watcher в Туитър, който следи подробно космонавтиката на Китай и се е домогнал до презентация на китайската космическа агенция. Сред организациите и държавите, които ще имат свое участие на “Чанг’e 6”, са ЕС, Франция, Италия, Швеция и Пакистан. Това, че руснаците не участват, само потвърждава факта, че те няма какво да предложат като технологии или научни инструменти.

Роботизираният апарат “Чанг’e 6” се очаква да вземе проби от обратната страна на Луната и да ги достави на Земята. Също така до 2028 г. трябва да бъдат изстреляни и безпилотните мисии “Чанг’e 7” и “Чанг’e 8”, които ще са фокусирани върху Южния полюс на Луната. Те ще притежават малки дронове с ракетни двигатели, които ще могат да разузнават сенчестите райони на полярните кратери, в които има залежи от воден лед.

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/26/china-moon-2025/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...