Отиди на
Форум "Наука"

Маймунско А, маймунка, кльомба: кой е този мистериозен знак?


Recommended Posts

  • Администратор

SH-Monkey-a-blog.png

А Вие колко често използвате маймунско А? Странният знак се намира върху двойката на всяка компютърна клавиатура и се изписва при натискане на клавишната комбинация от Shift и 2. 

Различните хора и култури го оприличават на различни неща, затова и има толкова много наименования – охлювче, розичка, ухо, рибени ролца и т.н. Както и да го наричате Вие обаче, сигурни сме, че го изписвате абсолютно всеки ден, заради многото му приложения. Да видим какви са те и откъде все пак е произходът на този мистериозен знак.

Какъв е произходът на маймунката?

Истината е, че никой не знае точния отговор на този въпрос. През вековете символът се появява в различни държави и то с коренно различна употреба. 

Така например е открит в писмо на търговец от Флоренция от 1536 г. в ролята на мерна единица за вино. Според професора, открил писмото, това е съкращение на тогавашната единица за измерване на обем – амфора.

Маймунката се появява и в руски източник – „Съдебника на Иван Грозни” от 1550 г. Там играе ролята на украсената буква „азъ”, която пък в кирилската система за изчисление значи „1”. 

През 2009 г. испанският историк Хорхе Романс открил кльомба символ в арагонския ръкопис Taula de Ariza от 1448 г. В Испания, Франция и Португалия @ също е познат като мярка за тегло. Една кльомба е равна на 11,502 килограмма или 25.40 фунта. 

И до днес @ е познат като „ароба“ или „аруба“ – от арабската дума „ар-роуб“, която означава „четвърт“.

Интересно: Маймунското А има следи и у нас. Появява се в Манасиевата хроника, която е преведена от неизвестен монах от Търновската школа през 1345 г. на български език. Там, на страница 62, се вижда изображение на батална сцена и надпис „@мин!”. 

Във Великобритания през 19 в. пък символът е използван като знак за умножение от търговците.

Цялата статия: https://blog.superhosting.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

На мен не веднъж ми се е налагало да си издиктувам имейл адреса и понякога се чудя как да нарека този знак.

Вие как наричате този знак?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...