Отиди на
Форум "Наука"

Класация: Топ 10 космически мисии през 2022 година


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Класация: Топ 10 космически мисии през 2022 година

earthset-artemis-1024x630.pngЗемният залез, заснет от “Артемис 1”. Photo credit : NASA

Това е четвъртата и финалната от традиционната поредица “празнични статии”, в които правя обзор на изминаващата година и очертавам събитията, предстоящи да се случат през следващата година.

Прочетете първата статия от поредицата: 2022 влиза в историята на НАСА като една от най-успешните години

Прочетете втората статия от поредицата: 2022: годината, в която ОлдСпейс индустрията най-сетне отбеляза прогрес

Прочетете третата статия от поредицата: Космическата 2023: какво да очакваме?

31 декември 2022 г. 09:15 ч.

Светослав Александров. Ето класацията за топ 10 най-вълнуващи космически мисии през отиващата си 2022 година!

№10: Джуно

Highest-resolution-europa-ever.jpgНа 29-ти септември американската мисия “Джуно” засне най-подробната си снимка на юпитерианската луна Европа. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/SwRI

Космическата мисия на НАСА “Джуно” изучава Юпитер от 2016 г. до ден днешен. На 29-ти септември т.г. тя прелетя край ледената луна Европа, за която се смята, че под повърхността ѝ има океан от солена вода, а вероятно и живот.

Това бе първото научно посещение на луната от 3 януари 2000 г., когато американската мисия “Галилео” прелетя край нея.

№9. Кепстоун

capstone-1024x576.jpgКосмическата мисия “Кепстоун” в орбита около Луната – илюстрация. Image credit : NASA

Изстреляна на 28-ми юни, мисията на НАСА “Кепстоун” бе първата от общо четири мисии, които излетяха към Луната през 2022 година.

На 14-ти ноември “Кепстоун” пристигна в т.нар. почти праволинейна ореолна окололунна орбита – гравитационно стабилна орбита, в която през следващите няколко години НАСА ще построи окололунната си станция “Гейтуей”.

№8. Данури

2022-moon-danuri-first-photo-1024x958.pnСнимка на Луната, заснета от “Данури”. Image credit : Kari

На 29-ти декември Южна Корея се превърна в осмата държава след СССР, САЩ, Япония, Швеция, Китай, Индия и Израел, въвела изкуствен спътник около Луната! Вярно – това се случи със сериозна американска помощ. Мисията “Данури” бе изстреляна на 5-ти август посредством ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9”, а за работата на мисията в междупланетното пространство и вмъкването в окололунна орбита Южна Корея получи съдействието на НАСА. Но това е само началото – южнокорейците разработват собствени ракети-носители и това ще им позволи до края на десетилетието да реализират и самостоятелна лунна мисия.

7. Дарт

2022-dart-last-photo.png Последната снимка на повърхността на астероидната луна Диморф преди загубата на сигнала на 27-ми септември. Photo credit : NASA

Поразяването на астероидната луна Диморф от американската мисия “Дарт” на 27-ми септември си остава за мен едно от най-епичните събития на 2022 година. Това бе първата демонстрация на технологии за защита на Земята от потенциално опасни астероиди!

“Дарт” предаваше кадри на живо до самото съприкосновение с повърхността на луната.

6. Старлайнър

starliner-spacecraft-1024x707.jpg На кадъра “Старлайнър” доближава МКС. Image credit : NASA

През месец май космическият кораб на Боинг “Старлайнър” най-сетне реализира успешна демонстрационна мисия от Земята до Международната космическа станция и обратно, без никакви сериозни засечки. Очаквахме мисията с голямо притеснение, тъй като предният такъв полет през 2019 г. не беше особено успешен – тогава “Старлайнър” не се скачи с МКС и само по чудо успя да се завърне. Сега обаче Боинг най-сетне доказа и убеди НАСА, че е в състояние да превозва астронавти до орбита.

5. Аксиом

axiom-1-1024x693.jpg На кадъра: космическият кораб “Крю Драгън” с частната мисия “Аксиом” доближава МКС. Photo credit : NASA

През 2022 година станахме свидетели на първата изцяло частна пилотирана експедиция до Международната космическа станция – “Аксиом 1”. Тя беше осъществена по заявка на фирмата Аксиом Спейс посредством пилотиран кораб на СпейсЕкс “Крю Драгън”. На борда на кораба пътуваха Майкъл Лопез-Алегрия, бивш астронавт на НАСА, настоящ служител на фирмата Аксиом и командир на експедицията, пилотът Лари Конър, както и двама специалисти – Ейтан Стибе, гражданин на Израел, и Марк Пати, канадски гражданин. Всички те прeкараха в орбита 17 дни, 1 час и 49 минути, като повечето от това време бе на Международната космическа станция. 

Аксиом Спейс, СпейсЕкс и НАСА рекламираха “Аксиом 1” като знакова експедиция за развитието на космонавтиката. Това бе първият път, когато частен космически кораб, в който пътуваха комерсиални пътешественици (т.е. нито един от тях не е на длъжност в държавна космическа агенция, напр. НАСА, Роскосмос или ЕКА), се скачи с орбитална станция. 

4. Луси

Lucy-Moon-3.png Снимка на Луната, заснета от Луси през тази година. Image credit : NASA

Миналата година НАСА изстреля мисията “Луси” на път към Троянските астероиди в точките на Лагранж L4 и L5 на Юпитер. На 16-ти октомври 2022 г. “Луси” прелетя край Земята, за да коригира курса си. Това беше чудесна възможност в дните преди сближението да бъде тествана работоспособността на камерите и да бъдат заснети снимки на Земята и Луната от междупланетното пространство. Както се вижда от горепосочената снимка, резултатът е наистина поразителен.

3. Хакуто-Р

hakuto-r-lander.jpg “Хакуто-Р” на Луната – илюстрация. Image credit : ispace

През декември към Луната посредством ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9” беше изстреляна мисията на японския стартъп Айспейс “Хакуто-Р”. Понастоящем тя продължава да пътува, като пристигането и кацането ѝ в района на лунния кратер Атлас е планирано за април 2023-та година.

“Хакуто-Р” е истинска международна мисия. Освен че бе изстреляна с ракета на САЩ, а самият стартъп е японски, космическият апарат бе сглобен в съоръженията на европейското предприятие Арианагруп в Ламполдхаузен, Германия. Нещо повече – за радиокомуникацията със Земята мисията разчита на антените за далечна свръзка на Европейската космическа агенция (ЕКА), разположени във Френска Гвиана, Австралия, Аржентина и Великобритания.

На борда на спускаемия апарат е прикачен и първият луноход на Обединените арабски емирства (ОАЕ) – “Рашид”.

2. Артемис 1

earthset-artemis-1024x630.pngЗемният залез, заснет от “Артемис 1”. Photo credit : NASA

На 16 ноември 2022 г. НАСА най-сетне започна дългоочакването си завръщане към Луната. Тогава “Артемис 1”, първата демонстрационна мисия на ракетата “Спейс Лонч Систъм” и кораба “Орион”, бе благополучно изстреляна, на 25-ти ноември тя навлезе в окололунна орбита, засне подробни снимки на земните изгреви и залези и накрая (на 11 декември) се завърна безпроблемно на Земята.

Успехът на “Артемис 1” доказа, че корабът “Орион” е в готовност да превозва хора и сега НАСА очаква с нетърпение следващия старт, който ще бъде осъществен през 2024 или 2025 година. Тогава четирима астронавти ще се отправят към естествения ни спътник и за пръв път от края на епохата “Аполо” хора ще видят обратната страна на Луната със собствените си очи.

  1. Джеймс Уеб
JWST-Orion-Nebula-1024x973.jpg Снимка на мъглявината Орион, заснета от космическия телескоп “Джеймс Уеб”. Credit: NASA, ESA, CSA, PDRs4All ERS Team; image processing Salomé Fuenmayor

Заслуженото първо място в класацията е за космическия телескоп на НАСА/ЕКА/ККА “Джеймс Уеб”, който след четвърт век родилни мъки през това лято най-сетне започна основната си научна мисия! И макар че оттогава е изминала едва половин година, той вече направи множество научни наблюдения и открития. “Джеймс Уеб” фотографира галактики, родени съвсем скоро след Големия взрив и взорът му успя да проникне под праховата покривка на мъглявини като Орион и Орел, като така наблюдаваше процесите на звездообразуване. Благодарение на чувствителните спектрографи на телескопа бе направена първата детайлна характеристика на атмосферата на извънслънчева планета (WASP-39b) и успя да установи, че в нея има плътни облаци, съдържащи сяра и силикати, в това число серен диоксид.

Наблюденията на “Джеймс Уеб” не се ограничиха само до дълбокия космос – телескопът изучи и различни обекти от нашата Слънчева система, включително сатурновата луна Титан, която притежава атмосфера, наподобяваща тази на Земята от ранните ѝ години. Титан е и единственият друг свят в Слънчевата система, който притежава на повърхността си реки, езера и морета – макар и съставени не от вода, а от течни въглеводороди. Благодарение на наблюденията от “Джеймс Уеб” учените откриха, че над най-голямото море Кракен се носят два големи облака.

https://cosmos.1.bg/space/2022/12/31/top-10-kosmicheski-misii/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...