Отиди на
Форум "Наука"

Бизнес за водород и улавяне и съхранение на въглерод


Recommended Posts

  • Администратор

От Boyan Rashev

Забележително изказване на шефа на ExxonMobil Darren Woods:

"Бизнесът ни за водород и улавяне и съхранение на въглерод има потенциал да надмине стария ни бизнес за добив на нефт и газ."

ExxonMobil е най-голямата западна нефт- и газодобивна компания, така че не е зле да разберем какво точно казва този човек и какво значи това за света...

Първо, Exxon вижда огромен потенциал в това да улавя и съхранява въглеродните емисии от собствения си добив и рафиниране, така че да продава "въглеродно-неутрални" горива и продукти на нефтохимическата индустрия. В добавка, те виждат още по-голям потенциал да правят същото управжение за целия свят. Първият им договор за улавяне и съхранение на въглерод от завода за "зелен" водород на немската Linde в САЩ е вече наличен.

Exxon планира да сключи пдообни договори с цялата голяма индустрия по света. Все пак те са тези, които имат технологиите, подземните резервоари (стари нефтени и газови находища) и най-вече огромните финансови възможности, за да го направят.

Шокиращото в случая е, че точно Exxon и подобни компании вероятно ще се окажат най-големите печеливши от натиска за "декарбонизация" на всяка цена.

Най-страшното последствие от цялата работа обаче е другаде:

Замислете се какво всъщност ще създава една гигантска индустрия за улавяне и съхранение на въглерод, която ще привлече капитали в трилиони и ще прави умопомрачителни печалби? Каква добавена стойност ще дава на човечеството? Какъв полезен продукт ще се произвежда и коя точно нужда на хората ще задоволява? Как ще се отразят тези допълнителни разходи върху цените на енергията за всеки от нас?

Оставям въпросите отворени - нека всеки си отговори сам...

https://www.facebook.com/photo/?fbid=6352587444765235&set=a.499635313393840

340915279_189731827171348_6895206038682247888_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...