Отиди на
Форум "Наука"

Американска космическа фирма Стоук Спейс


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Американската фирма Стоук Спейс търси друг път към възвръщаемостта

2023-starhopper-1024x576.jpeg

Не, това не е “Стархопър” на СпейсЕкс. Това е “Хопър” на Стоук! Photo credit : Stoke Space

12 юни 2023 г. 17:10 ч.

Светослав Александров. Докато на 20-ти април космическият свят бе насочил своя поглед към дебютното изстрелване на “Старшип”, в същото време една друга компания тихомълком работеше и изпълняваше “мокрото” изпитание на първия си прототип “SN1” на горната степен “Хопър”. Ако всичко мине наред, дебютното суборбитално изстрелване посредством втория прототип “SN2” ще бъде осъществено до края на лятото, а дебютният космически полет на цялостната, все още неименувана ракета, се очаква да е през 2025 година.

stoke-space.jpg

Илюстрация на бъдещата ракета. Image credit : Stoke Space

Ракетата няма да е пряк конкурент на “Старшип”, а ще е среднотоварна – от класа на “Фалкън 9”, но за разлика от “Фалкън 9”, която е частично възвръщаема, Стоук Спейс иска да създаде първата изцяло възвръщаема ракета от този клас. Първата степен ще притежава седем двигателя на втечнен газ и кислород и ще може да каца по подобен начин на първите степени на “Фалкън 9” – тук иновация няма.

Иновацията е на ниво втора степен, която ще работи на течен кислород и водород. В световен мащаб повечето горни степени притежават само един ракетен двигател (включително “Фалкън 9″). Но ракетата на Стоук Спейс ще има втора степен с общо 30 двигателя, разположени по периферията на метален топлинен щит. Обтекателят на степента ще може да се разтваря подобно на черупка на мида и няма да се изхвърля, нито ще се връща на Земята с парашути като половините от обтекателите на”Фалкън”-ите. Напротив, обтекателят ще се сгъва обратно и ще каца на Земята заедно със степента си.

Като правило космическите кораби се връщат на Земята по един от два начина – с аблативен топлинен щит (както е в случая с “Крю Драгън” или “Союз”) или с покривка от силициеви плочки (космическата совалка на НАСА, “Старшип”). Стоук Спейс решава да използва топлината от навлизането в атмосферата като ресурс. Свръхохладеното криогенно гориво ще протича през топлинния щит на втората степен, за да се затопля и да задвижва турбопомпите на двигателите. Накрая степента ще каца обратно на Земята с 30-те си двигателя и спомагателни крачета.

Изглежда налудничаво? Изпълнителният директор на фирмата Анди Ласпа е работил повече от десетилетие в Блу Ориджин, натрупвайки достатъчно опит, за да започне да работи по собствената си фирма. Във финансово отношение засега тя няма проблеми – Стоук Спейс е събрала $76.2 милиона от частни и правителствени грантове, в това число са спечелени два гранта на НАСА на обща стойност $874 900.

Има голям шанс в дългосрочен план Стоук Спейс да се провали. Но ако успее, фирмата ще даде ценен принос на космическия свят.

https://cosmos.1.bg/space/2023/06/12/stoke-space/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Прототипът SN2 на Стоук премина успешно през статично огнево изпитание

2023-stoke-space-static-fire-complete-10

Кадър от статичното огнево изпитание. Photo credit : Stoke Space

13 септември 2023 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Вчера американската компания Стоук Спейс оповести в официалния си акаунт на социалната мрежа Х, че е провела успешно статично огнево изпитание на прототипа “SN2”.

Прототипът е използван най-вече за наземни изпитания и по думите на компанията всичко, което е могло да бъде научено от него, е вече усвоено и може да се премине към по-нататъшните разработки. Но все пак в близко бъдеще “SN2” предстои да бъде изстрелян на суборбитален тестов полет.

https://cosmos.1.bg/space/2023/09/13/stoke-static-fire/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...