Отиди на
Форум "Наука"

Туристическа подводница изчезна на път за останките на "Титаник"


Recommended Posts

  • Администратор

През 2022 г. BBC засне подводницата OceanGate Titanic, която в момента се води изчезнала по време на туристическо гмуркане, за да види останките на Титаник.

https://www.bbc.co.uk/news/av/world-us-canada-65958697

На видеото Стоктън Ръш, главният изпълнителен директор на OceanGate, който се смята за един от петимата изчезнали на борда на подводницата, се вижда как обяснява как работи.

„Има един бутон и това е. Ние управляваме системата с този джойстик за игри - Той е направен от Logitec, но в основата си е контролер в стил Sony PS", казва той.

Какво може да се обърка?

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Туристическа подводница изчезна на път за останките на "Титаник"Човек, пътувал с подводницата "Титан": "Това е лудост"

Никой не е разрешавал да се използва батискафът, изчезнал до "Титаник"

------

Останки бяха открити в зоната на търсене на подводницата "Титан"

Поле с отломки е открито в зоната на издирване на изчезналата туристическа подводница "Титан", съобщи Ройтерс като се позова на бреговата охрана на САЩ.

Малко след 21 часа българско време се появиха нови подробности, сочещи, че най-вероятно това са останки от апарата - подробности тук.

Полето е намерено от дистанционно управляван робот за подводни работи на борда на канадски кораб, съобщи Североизточното командване на бреговата охрана, добавяйки, че обединеното командване оценява информацията.

За 22 часа българско време е насрочена пресконференция, на която се очаква бреговата охрана да даде повече данни за откритието и дали то е свързано с "Титан".

Би Би Си се позовава на водолаз, който е приятел с пътниците на борда, според когото сред намерените останки са заден капак и рама за закрепване на подводницата към кораба майка.

По-рано в четвъртък беше съобщено, че канадският робот е достигнал в четвъртък океанското дъно и е готов да започне търсене на подводницата, тръгнала в неделя да разглежда останките на "Титаник" с петима души на борда.

Очаква се и роботизираната подводница на френски изследователски кораб, който достигна мястото на корабокрушението на "Титаник", да се включи в отчаяното търсене на изчезнала подводница, на чийто борд се намират петима души.

Подводницата "Титан", която е с размерите на миниван, изгуби контакт със своя помощен кораб около 45 минути след гмуркането си в ранния следобед в неделя.

Подводницата тръгна с 96 часа въздух според компанията, което означава, че кислородът ще бъде изчерпан до четвъртък сутринта американско време. Кога точно зависи от фактори като дали корабът все още има мощност и колко спокойни са хората на борда, уточнява "Ройтерс".

Надеждите за спасяването на петимата членове на екипажа, сред които двама милиардери, френски водолаз ветеран и собственикът на компанията на туристическата подводница, се увеличиха в сряда, когато канадски самолети, участващи в спасителната операция, записаха подводни шумове.

Но дистанционно управлявани подводни превозни средства, търсещи в зоната, където са засечени шумовете, не откриха подводницата, като участници в издирването предупредиха, че звуците може да не са идвали от "Титан".

Въпреки избледнелите надежди контраадмиралът от бреговата охрана на САЩ Джон Маугер каза пред тв Ен Би Си, че търсенето ще продължи през целия четвъртък.

Надеждата "Аталант"

Френският изследователски кораб "Аталант", оборудван с роботизиран водолазен кораб, способен да достигне дълбочината 3810 метра, на която се намират останките на "Титаник", пристигна в зоната в четвъртък.

За първи път беше използван ехолот за точно картографиране на морското дъно, за да може търсенето на робота да бъде по-целенасочено, съобщи френският институт за морски изследвания Ifremer IFREMER, който е собственик на "Аталант".

Роботът "Виктор 6000" има ръце, които могат да се управляват дистанционно, за да помогнат за освобождаването на заклещен кораб или да го изтеглят. Военноморските сили на САЩ изпращат специална спасителна система, предназначена да повдига големи подводни обекти.

Дълбокоморско приключение

Останките на "Титаник", който потъна през 1912 г. при първото си плаване, след като се удари в айсберг, се намират на около 900 мили (1450 км) източно от Кейп Код, Масачузетс, и на 400 мили (640 км) южно от Сейнт Джонс, Нюфаундленд.

Дълбоководната екскурзия на "Титан", организирана от американската компания OceanGate, струва $250 хил. на човек.

Туристическата подводница "Титан" загуби връзка с обслужващия я кораб в неделя в ранния следобед. Петимата на борда имат кислород за 96 часа

© Reuters

Туристическата подводница "Титан" загуби връзка с обслужващия я кораб в неделя в ранния следобед. Петимата на борда имат кислород за 96 часа

Сред пътниците са британският милиардер и авантюрист Хамиш Хардинг и роденият в Пакистан бизнес магнат Шахзада Дауд с 19-годишния си син Сюлеман, които и двамата са британски граждани.

Френският океанограф и водещ експерт по "Титаник "Пол-Анри Наржоле, 77, и Стоктън Ръш, американският основател и главен изпълнителен директор на OceanGate, също са на борда на подводницата.

Шон Лийт, който ръководи компания, която съвместно притежава помощния кораб, обслужващ "Титан" - "Полар принс", каза, че всички протоколи за безопасност са били спазени, преди подводницата да загуби контакт.

"Все още има налични средства за поддържане на живота на подводницата и ние ще продължим да се надяваме до самия край", каза Лийт.

Но дори "Титан" да бъде локализиран, извличането му би представлявало огромни логистични предизвикателства и хората вътре едва ли биха могли да бъдат извадени без помощ от подводница. И издигната на повърхността, отварянето на капсулата ще изисква чужда помощ. Пътниците не биха могли да излязат сами.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2023/06/22/4499308_turseneto_na_titan_stigna_do_okeanskoto_duno/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Обявени са за загинали:
 

 

 


https://www.cnbc.com/2023/06/22/missing-titanic-submersible-rescuers-make-last-push.html
https://www.bbc.com/news/live/world-us-canada-65967464


Еми лошите стари хора с опит бяха уволнени и накрая ковчег с джойстик от Logitech

https://www.dailydot.com/debug/titanic-submersible-woke-hiring/

Редактирано от Absurde
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...