Отиди на
Форум "Наука"

Нов самолет - ново напрежение


Recommended Posts

  • Администратор

FT: Саудитска Арабия настоява Великобритания, Япония и Италия да й позволят да стане пълноправен партньор в знаков проект за изтребител от следващо поколение, който трите страни подписаха през декември.

Искането, потвърдено от петима високопоставени служители в Лондон, Токио и Рим, вече създаде напрежение в тринационалния алианс. Докато Обединеното кралство и Италия са отворени към идеята за членство на Саудитска Арабия, Япония е твърдо против и е изразила ясно позицията си пред другите две страни.

Глобалната програма за бойни самолети (GCAP), която има за цел до 2035 г. да осигури високотехнологичен боен самолет, който да може да се изнася, е значителен напредък и за трите подписали страни, особено за Япония, която в миналото е ограничавала износа на отбранителни продукти и никога не е сътрудничила по програма с такъв мащаб и сложност.

Според официални лица в Лондон и Токио през последните седмици значително са се засилили усилията на Саудитска Арабия да се присъедини към GCAP и да разшири програмата до проект на четири държави. Тези усилия включват пряко искане към правителството на Япония през юли, когато министър-председателят Фумио Кишида се срещна с престолонаследника Мохамед бин Салман в Джеда. Участието на Саудитска Арабия би означавало и потенциално значителен финансов принос към проекта, чиито разходи се оценяват на десетки милиарди долари, твърдят запознати с въпроса лица. Въпреки че разговорите са на ранен етап, саудитското предложение може да включва предложение за предоставяне на инженерна експертиза на различни етапи от проекта.

Интересът на Саудитска Арабия към GCAP е следствие от забавянето на получаването на втория транш от самолети Eurofighter Typhoon от Обединеното кралство. Саудитска Арабия е един от най-големите купувачи на оръжия в света, предимно от САЩ. Но Рияд също така харчи милиарди долари, за да развие вътрешна оръжейна индустрия, и търси партньорства с производители на отбранителни продукти, тъй като се стреми да стане производител.

Германия, една от четирите страни партньори в консорциума Eurofighter, наложи оръжейно ембарго срещу кралството през 2018 г. след убийството на журналиста Джамал Хашогджи от саудитски агенти и участието на страната във войната в Йемен. Миналия месец Берлин заяви, че няма да подкрепи доставката на самолетите Typhoon за Саудитска Арабия в скоро време.

Позицията на Германия заплашва да осуети последваща поръчка за още Typhoon, обещана в рамките на меморандум между Обединеното кралство и Саудитска Арабия през 2018 г. Голяма част от компонентите на Eurofighter се произвеждат в Обединеното кралство, но някои от тях идват от другите партньорски държави - Германия, Италия и Испания, и тези държави могат да налагат вето върху износа на самолетите за други държави.

Обединеното кралство, което има дългогодишни исторически връзки със Саудитска Арабия, стартира проучване за осъществимост с кралството по-рано тази година, за да проучи бъдещото сътрудничество в областта на бойните въздушни способности. По това време обаче Обединеното кралство заяви, че споразумението е различно от GCAP.

https://t.me/drmjournal

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...