Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Юнити: комерсиален полет, 6 октомври 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Юнити с шестима души на борда излетя до ръба на космоса и се върна на Земята!

2023-6-oct-virgin-galactic-spaceflight-1

Снимка от днешния полет – корабът “Юнити” на фона на Луната. Photo credit : Virgin Galactic

6 октомври 2023 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. Днес американската космическа компания Върджин Галактик проведе своя пети пилотиран космически полет за 2023 г. и четвъртия комерсиален! Корабът “Юнити” с шестима души на борда излетя до ръба на космоса, след което се завърна на Земята.

Космическият кораб бе ръководен от командир Кели Латимър, а пилотът му бе Си Джей Стъркоу. Третият член на екипажа бе инструкторката Бет Моузес.

Този път фирмата на Ричард Брансън публикува съвсем оскъдна информация за тримата туристи на борда на “Юнити” – нещо, с което тепърва трябва да свикнем, но е неизбежен факт от комерсиализацията и масовизацията на космоса. Също както не се обявяват публично пътниците на ежедневно летящите самолети, така и космическите полети лека-полека ще се превърнат в ежедневие и няма да им обръщаме внимание. Знае се, че клиентите са от САЩ, Обединеното кралство и Пакистан.

Нямаше никакви съществени проблеми по време на мисията – самолетът-носител “Ийв” с прикачения към него кораб “Юнити” достигнаха височина 15 километра, след което “Юнити” се раздели от самолета и посредством ракетния си двигател набра височина от 80 километра – границата, която в САЩ се счита за началото на космическото пространство. След няколкоминутен престой в безтегловност “Юнити” се спусна безопасно на Земята.

Макар че мнозина бяхме и все още сме донякъде скептични към Ричард Брансън и неговите космически начинания, факт е, че Върджин Галактик засега успява да поддържа темпото си от един пилотиран космически полет на месец. Дано това продължи занапред и безаварийно!

Това бе общо деветият пилотиран космически полет за 2023 година. Освен петте суборбитални мисии на Върджин Галактик, имаме и четири орбитални експедиции, проведени от САЩ (2), Китай (1) и Русия (1).

https://cosmos.1.bg/space/2023/10/06/vss-unity-flies-to-space-and-back/

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...