Отиди на
Форум "Наука"

СпейсЕкс с 90-ти полет за 2023 г. в началото на декември


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: СпейсЕкс изведе спътник на Южна Корея по време на 90-тото изстрелване за фирмата през 2023 г.

2023-1-dec-falcon-9-launch-1024x473.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

1 декември 2023 г. 23:50 ч.

Светослав Александров. Американската компания СпейсЕкс изстреля ракета “Фалкън 9” днес в 20:19 ч. българско време от космическия център Ванденберг в Калифорния. Това бе първият полет на фирмата на Мъск за декември и 90-тият за календарната година.

Досега СпейсЕкс са изстреляли 84 ракети “Фалкън 9”, четири ракети “Фалкън Хеви” и две ракети “Старшип” през 2023 година.

Основният полезен товар на днешната мисия бе шпионски спътник на Южна Корея. Спътникът притежава електро-оптични и инфрачервени датчици, които осигуряват резолюция от 30 сантиметра.

Заедно с него пътуваха още 24 допълнителни микроспътника. Фирмата на Мъск не е предоставила пълен списък, но се знае, че в космоса бе изведен първият изкуствен спътник на Ирландия – EIRSAT-1. Спътникът е построен по стандарта CubeSat от две единици, като на борда му има гама-лъчев детектор, който ще изучава най-ярките експлозии във Вселената.

За нуждите на днешното изстрелване бе използвана ракета “Фалкън 9” с рециклирана първа степен, известна под сериен номер “B1061”. Това бе 17-тият полет за нея. За пръв път степен, летяла на повече от 15 мисии, бе използвана за извеждането на мисия, различна от “Старлинк”. След завършването на мисията степента извърши меко кацане върху наземната площадка LZ-4. Това бе общо 250-тото кацане на първа степен на ракета “Фалкън”.

Предстои да видим дали до края на декември СпейсЕкс ще сполучи да изстреля още десет ракети, за да отпразнува сто полета в рамките на една календарна година. Още утре е насрочено ново изстрелване – на ракета “Фалкън 9” с нови 23 спътника “Старлинк” от космодрума Кейп Канаверал.

Видеозапис от днешното изстрелване:

  1. https://cosmos.1.bg/space/2023/12/01/spacex-completed-90th-flight/
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...