Отиди на
Форум "Наука"

Ракета Фалкън Хеви и военна совалка X-37B, старт 29 декември 2023 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фалкън Хеви изведе в космоса военната совалка X-37B!

2023-29-dec-falcon-heavy-flight-1024x683

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

29 декември 2023 г. 08:40 ч.

Светослав Александров. Военната космическа совалка на САЩ “X-37B” излетя успешно тази нощ в 03:07 ч. българско време за пръв път посредством свръхтежката ракета на СпейсЕкс “Фалкън Хеви”, за да изпита своята работоспособност в нови орбити и да проведе редица опити – в това число опит на НАСА, свързан с изпитанията на семена в условията на радиация и безтегловност!

Полетът на “Фалкън Хеви” бе 95-тият за ракетното семейство “Фалкън” през 2023 година. Само няколко часа по-късно фирмата на Илон Мъск изпрати в космоса успешно и партида спътници “Старлинк”. Това бе финалният полет за годината и така СпейсЕкс завършва 2023-та с 98 изстрелвания: 91 на “Фалкън 9”, 5 на “Фалкън Хеви” и 2 на “Старшип”! Успехът е невероятен – в началото на януари Мъск обеща, че до края на декември ще станем свидетели на 100 полета и макар че числото не бе изпълнено съвсем точно, СпейсЕкс се бетонира като най-големия космически превозвач в световен мащаб.

2022-x-37b-returns-to-earth-scaled-e1668

Военната совалка на САЩ “X-37B”

Но да се върнем на изстрелването на “X-37B”. Космическият апарат, както виждате на горната снимка, действително наподобява на совалките на НАСА, макар и да е по-малък – дълъг е 8.8 метра и с размах на крилата 4.6 метра (за сравнение совалките на НАСА бяха дълги 37 метра и с размах на крилата 24 метра). Понастоящем военните експлоатират две совалки, и двете построени от Боинг. До този момент те са били изстрелвани или с ракети на ЮЛА “Атлас 5”, или с ракети на СпейсЕкс “Фалкън 9”. Но никога с “Фалкън Хеви”.

Защо свръхтежката ракета “Фалкън Хеви” бе използвана за днешната мисия? За съжаление военните са си военни и те не разкриват повече информация, отколкото е необходимо. Бе казано единствено, че “X-37B” ще изпробва “нови орбитални режими”. Това свидетелства, че “X-37B” лети за пръв път отвъд пределите на ниска околоземна орбита. Преди старта имаше спекулации, че совалката ще бъде изпратена до геосинхронна орбита. Но сега вече се знае, че това не беше така. Както съобщава сайтът NASASpaceflight.com, знаем със сигурност две неща – втората степен на “Фалкън Хеви” нямаше термозащитна сива лента, която е нужна за продължителен полет, какъвто типично е този до геосинхронна орбита. Също така днешното изстрелване не бе проведено в посока към изток, както се изстрелват спътниците към геосинхронна орбита. Всичко това свидетелства, че окончателната орбита на военната совалка ще е от тип Молния – т.е. с висок апогей. Такива орбити са били използвани от военните на СССР в миналото, за да могат да наблюдават цялата държава, включително регионите на Арктика.

И действително при такава орбитална позиция военната совалка ще може да наблюдава регионите, където се водят активни военни действия или където напрежението е високо – в това число Украйна, Близкия Изток, Тайван и Гвиана.

За експериментите на борда не се знае подробна информация, защото са с военен характер. Но все пак един е проведен по поръчка на НАСА и той не е засекретен – експериментът “Сийдс 2”, при който семена ще бъдат изучени в условия на микрогравитация и космическа радиация.

За нуждите на днешния полет бе използвана чисто нова основна степен под сериен номер “B1084”. Основната степен летя на своя първи и единствен полет – след това тя бе потопена в океана. Но страничните ускорители “B1064” и “B1065” се върнаха на площадките LZ-1 и LZ-2, изпълнявайки красиво тандемно кацане.

Безспорно завършекът на 2023-та година за СпейсЕкс бе невероятен и изключително успешен. През календарната година станахме свидетели на изстрелвания веднъж на три-четири дни. А през 2024 година СпейсЕкс планира да изстреля 144 ракети! Ако графикът бъде спазен, това означава, че ще има полети през ден!

https://cosmos.1.bg/space/2023/12/29/falcon-heavy-military-shuttle/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...