Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Трапезната сол - видове, състав, ползи и вреди

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано
Преди 10 часа, makebulgar said:

Обикновената сол, която се добива чрез изпарение от морска и изворна  солена вода, или от преработка на изкопана каменна и езерна/морска сол,

Не може морската и езерната/каменна сол да е еднаква по съдържание. Лично аз консумирам почти само морска сол.

• Потребител
Публикувано

Морската сол преди е била добро решение, но днес вече не е, доколкото са направени изследвания и е установено, че в нея има микропластмаси от замърсените морета и океани. Затова и пречистената бяла сол изглежда по-добрия избор, въпреки, че не е много ясно по какъв начин се пречиства и дали е напълно чиста от примеси. 

• 1 year later...
  • Потребител
Публикувано

Основен проблем свързан със солта е прекомерната консумация. Човек изключително лесно може да прехвърли препоръчителния максимум на прием на сол за деня, който е 3 гр. 3 грама сол се съдържат в 100 гр сирене или 100 гр някакви осолени ядки, и примерно с 2 гр. сол човек си соли салатата. Тоест препоръчителната доза се взима изключително бързо само с едно от нещата, които ядеш на едно хранене. През останалото време ще изядеш още няколко пъти повече, като на ден спокойно можеш да приемеш над 20 гр. сол. Този излишък от сол на първо време задържа излишно количество вода в тялото, а след това трябва да се изчисти през бъбреците и кожата. Според учебника по физиология на човека дори и най-малкото количество сол, което се приема с храната, води до повишаване на кръвното налягане. 

• 3 years later...
  • Потребител
Публикувано

В килограм краве сирене има повече сол (20 гр.) отколкото в литър вода от Черно море (18 гр.), а в килограм овче сирене (35 гр.) има колкото в литър вода от Средиземно море (35 гр.).   

• Потребител
Публикувано
Преди 48 минути, makebulgar said:

В килограм краве сирене има повече сол (20 гр.) отколкото в литър вода от Черно море (18 гр.), а в килограм овче сирене (35 гр.) има колкото в литър вода от Средиземно море (35 гр.).   

Интересно. Може ли източника на тази информация? 

• Потребител
Публикувано (edited)
On 10.11.2021 г. at 15:43, makebulgar said:

Основен проблем свързан със солта е прекомерната консумация. Човек изключително лесно може да прехвърли препоръчителния максимум на прием на сол за деня, който е 3 гр. 3 грама сол се съдържат в 100 гр сирене или 100 гр някакви осолени ядки, и примерно с 2 гр. сол човек си соли салатата. Тоест препоръчителната доза се взима изключително бързо само с едно от нещата, които ядеш на едно хранене. През останалото време ще изядеш още няколко пъти повече, като на ден спокойно можеш да приемеш над 20 гр. сол. Този излишък от сол на първо време задържа излишно количество вода в тялото, а след това трябва да се изчисти през бъбреците и кожата. Според учебника по физиология на човека дори и най-малкото количество сол, което се приема с храната, води до повишаване на кръвното налягане. 

Чел съм изследвания, че необходимата дневна доза от сол е 3-5гр на човек. Но и тук пак има нюанси и влиаят редица фактори. На дете или млад човек може да са нужни и само 1 или 2гр, на 50 килограмов неактивен човек 3гр да са в повече, а на 90 или 100кг силно активен човек 5гр да са недостатъчни. Трябва да се вземе под внимание и времето - лятото в големите жеги или при силно активна работа солите и минералите се губят много бързо и лесно чрез повишено потене и често ходене до тоалетна и ако не се приемат повече соли се усеща много по-силно жажда в опит на тялото да си набави тези соли и да възвърне нормалното си състояние. Докато в студеното време, когато човек е и много по-слабо активен такова количество соли може да е твърде много. 

Както и при всичко останало много фактори оказват влияние, а освен общите за всички има и индивидуални, които се променят поради заболявания, лечения и операции, хранителен режим, прием на лекарства или добавки и прочее. 

Редактирано от Димитър Йорданов
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Димитър Йорданов said:

Интересно. Може ли източника на тази информация? 

Еми аз съм ги изчислил. Кравето ни сирене е с 2 гр. сол на 100 гр., а овчето е 3,5 гр. сол на 100 гр. или в диапазона 3,0÷4,0 гр. в зависимост от марката. Така в килограм краве са 20 грама сол, а в килограм овче 35 грама. 

Солеността на Черно море е 17-18‰, което е 17-18 грама на литър, а Средиземно море е 38-39‰, което е 38-39 грама на литър. 

Ето една статия по темата от преди време - New research reveals cheese saltier than seawater

• Потребител
Публикувано

В Университета на Лондон са установили също, че твърде много сол има и в предлаганите с доставка пици във Великобритания, като най-солените са с от 2,73 до 2,08 грама сол на 100 гр. пица - New research reveals alarming levels of salt and fat in Britain's takeaway pizzas

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Димитър Йорданов said:

Чел съм изследвания, че необходимата дневна доза от сол е 3-5гр на човек. Но и тук пак има нюанси и влиаят редица фактори. На дете или млад човек може да са нужни и само 1 или 2гр, на 50 килограмов неактивен човек 3гр да са в повече, а на 90 или 100кг силно активен човек 5гр да са недостатъчни. Трябва да се вземе под внимание и времето - лятото в големите жеги или при силно активна работа солите и минералите се губят много бързо и лесно чрез повишено потене и често ходене до тоалетна и ако не се приемат повече соли се усеща много по-силно жажда в опит на тялото да си набави тези соли и да възвърне нормалното си състояние. Докато в студеното време, когато човек е и много по-слабо активен такова количество соли може да е твърде много. 

Както и при всичко останало много фактори оказват влияние, а освен общите за всички има и индивидуални, които се променят поради заболявания, лечения и операции, хранителен режим, прием на лекарства или добавки и прочее. 

Във всеки случай морската вода е доста солена и в Черно и Средиземно море, и не бихме си я позволили да я пием, за да не ни се скапят бъбреците. Неприятна е дори при малки глътки.

Но си позволяваме доста големи дози сол от сирене, пици, чипс и манджи.

• Потребител
Публикувано
Преди 13 минути, makebulgar said:

Еми аз съм ги изчислил. Кравето ни сирене е с 2 гр. сол на 100 гр., а овчето е 3,5 гр. сол на 100 гр. или в диапазона 3,0÷4,0 гр. в зависимост от марката. Така в килограм краве са 20 грама сол, а в килограм овче 35 грама. 

Солеността на Черно море е 17-18‰, което е 17-18 грама на литър, а Средиземно море е 38-39‰, което е 38-39 грама на литър. 

Ето една статия по темата от преди време - New research reveals cheese saltier than seawater

Веганите може би не знаят, но повечето хора изкисват сиренето преди да го ядат.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 19 минути, Изчезнал said:

Не ги знам веганите какво знаят. 

Ти обаче като ентелегент, знаещ как се яде сиренето, вероятно като отидеш някъде на кръчма си поръчваш пържени картофи или шопска салата с изкиснато сирене. И ако нямат го чакаш 8 часа да се изкисне в кръчмата. Или пък си носиш в дисагите на коня собствено изкиснато сиренье. Или си овчарин и си го носиш прясно. 

И в пицарията сигурно искаш пици с изкиснато сирене. 

Редактирано от makebulgar
  • Потребител
Публикувано
Преди 28 минути, makebulgar said:

Не ги знам веганите какво знаят. 

Ти обаче като ентелегент, знаещ как се яде сиренето, вероятно като отидеш някъде на кръчма си поръчваш пържени картофи или шопска салата с изкиснато сирене. И ако нямат го чакаш 8 часа да се изкисне в кръчмата. Или пък си носиш в дисагите на коня собствено изкиснато сиренье. Или си овчарин и си го носиш прясно. 

И в пицарията сигурно искаш пици с изкиснато сирене. 

Не, просто си избирам кръчмите и какво да ям там. 90% от сиренето, което ям, си го ям вкъщи.

• Потребител
Публикувано

Интересно как ти е ясно, че сол в големи количества е вредна, но и в трвърде малки количества не е добре. Важно е количеството. Когато обаче стане дума за други неща това не можеш да го разбереш и проповядваш пълно въздържание!!! 

Между другото много вегетариански/вегански продукти, като бургери и разни заместители на месо, също имат немалко сол.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, Gravity said:

Интересно как ти е ясно, че сол в големи количества е вредна, но и в трвърде малки количества не е добре. Важно е количеството. Когато обаче стане дума за други неща това не можеш да го разбереш и проповядваш пълно въздържание!!! 

Натрия е основен микроелемент и електролит, който наред с останалите електролити е жизнено небходим.

Разни етаноли, кофеини, теобромини, никотини, стрихнини и други алкалоиди не са жизнено важни, а са отрови, с които организма се бори и иска да изхвърли, тъй като му вредят. За разни баби, болни, инвалиди, наркомани и пияндета може да са полезни да им лекуват някоя болежка или пристрастие, но за здравия човек са ненужни. 

• Потребител
Публикувано
Преди 12 часа, makebulgar said:

не са жизнено важни, а са отрови, с които организма се бори и иска да изхвърли, тъй като му вредят.

Което прави организма по-силен. В човешкия организъм живеят около 20млрд. вида вредни за него микроби,но те всъщност го стимулират да живее. Не е парадокс.

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, fanatick said:

това са глупости :D

Щом говориш така, значи че или купуваш изкиснато сирене или нещо, което не е българско бяло саламурено сирене. Технологията за производство и съхранение изискват 6-10% сол по БДС. Малко са човешките същества, за които подобна концентрация е вкусна.

Редактирано от Изчезнал
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, deaf said:

Което прави организма по-силен. В човешкия организъм живеят около 20млрд. вида вредни за него микроби,но те всъщност го стимулират да живее. Не е парадокс.

По какъв начин алкохола, никотина, кофеина и теобромина правят организма по-силен?! Вместо организма да отделя енергия и ресурси за възстановяване и регенерация, ги отделя за изчистване на етанол и алкалоиди. Това са ресурси, които се губят и трябва да ги възстановяваш. Витамини и минерали. 

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Изчезнал said:

Щом говориш така, значи че или купуваш изкиснато сирене или нещо, което не е българско бяло саламурено сирене. Технологията за производство и съхранение изискват 6-10% сол по БДС. Малко са човешките същества, за които подобна концентрация е вкусна.

Човек, спри да се излагаш!

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 19 часа, Изчезнал said:

За повечето хора - не знам, но аз съм един от тия, дето го изкисват във вода, задължително. Маслините - също. 

А по кръчми - принципно не ходя, случва се, но макар и че и със сирене да са картофите или салатата, то количеството въобще не е такова, че да ми пречи с нещо. 

Аз се научих да не посолявам въобще храната още преди 2-3 години. Нужния натрий го има вкл и в минералните води и много от храните. Повече проблем е калия, защото рядко присъства в храната и да го има трудно се усвоява.

А натриево-калиевия баланс е от първостепенно значение за обмена на организма с вода и работата на бъбреците, кръвното налягане... и още много други. Йод си набавям периодично допълнително... защото и той е много важен, по много линии. 

Колкото и условно да е - основните проблеми със задържането на вода се състоят именно в повишаването на нивото на натрия и понижаване на нивото на калия. Всъщност е много по-сложно, но това е опростената схема в общи линии. 

Както и чрез други процеси, специални системи в организма отговарят за регулацията на хомеостазата. Този "баланс" е едно от звената, но каквито и да са те, при прекалено и редовно изменение на баланса, организма изчерпва възможностите за регулация поради дефицит в някой от ресурсите. 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано
Преди 26 минути, ramus said:

и със сирене да са картофите или салатата, то количеството въобще не е такова, че да ми пречи с нещо. 

Там е работата, че обикновено шопски салати, гръцки салати, пържени картофи идват с към 100 гр. сирене, което носи към 2-3 грама сол. Така само с едно ядене може 5-6 грама сол да изядеш. И това е без да преяждаш, а като си скромен само със салата, картофки, биричка и някакво основно ядене. 

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 40 минути, makebulgar said:

идват с към 100 гр. сирене

подробностите на каквато и да е конкретика не ме интересуват, нито занимават с нищо. Нито ще броя грамовете сол, нито сирене, нито ще гоня мерки и теглилки.

Интересува ме общата схема и придъжрането към нея, след като съм си изяснил, детайли, динамика и аспекти. И именно така съм изградил мотивационна и ценностна схема. 

Към нито нещо от храненето нямам проблем, вкл и към килограмите си. Балансираното хранене за мен е контрол на количеството и дозите, а не толкова на броене на калории или грамове от едно или друго. 

Каквото и да е храненето, приемът на разнообразна храна, вкл и месо, за мен е смешно да се постулира като 'вредна' само защото... нещо си, някой си. Не ме интересуват идеологическите залитания, нито ползване на научни статии, с които се опитват някои социални кръгове да си играят на регулации и тенденции... и инерции в една или друга посока. 

Хора, с ниско ниво на съзнание винаги ще ги ръководи тръпката и приятното. Винаги ще има в това и психологическо залитане, навици, инерции, и с потребност да си произведат определена мозъчна неврохимия...

Еволюцията е заложила на някакви първични механизми за регулации и оцеляване, но това е сред напълно други условия и обстоятелства и дефицитите от това са дори и в простият факт, че нямаме рецептори за протеини, камо ли са "достъчност" или за 'дефицит " от тях. Нещо повече - протеините нямат механизъм, който да ги направи 'вкусни'.... :) А са основен проблем, особено в напреднала възраст и твърде много хора така и никога не стигат за да си имат въобще каквото и да е понятие, знания, разбиране и познание относно храненето СИ. 

Към това се прибавя и съвсем друг аспект на балансираната житейска стратегия - това на ДВИЖЕНИЕТО... но това е за друга тема. 

Редактирано от ramus
  • Потребител
Публикувано (edited)

Между другото, в Ню Йорк вече се опитват да въздействат върху повишения прием на сол, като от десетина години ресторантите там са задължени да поставят триъгълни знаци със солница в менютата, указващи това, че съответната храна превишава дневния прием на сол. Веригите с повече от 15 локации в цялата страна са длъжни да поставят червен или черен етикет "Предупреждение за натрий" заедно с елементите от менюто или комбинирани ястия с повече от 2,300 mg натрий, максималното количество, препоръчано за дневна консумация. Министерството на здравеопазването също стартира нова рекламна кампания и уебсайт, за да помогне за информирането на обществеността за новите предупредителни етикети. Направено е с цел хората да са информирани и да взимат информирани решения при избора си на храна. Съответно ресторантьорския бранш се е съпротивлявал, водил е дела, но в крайна сметка съда е отредил да слагат етикети. Ню Йорк е бил първия град, а преди няколко години и във Филаделфия са приели същите регламенти. 

455342654_3710851109222260_2410425903892938396_n.thumb.png.2e927922e20e2f0a277b83a91ed808a1.png

4200.thumb.jpg.2e52c8788482c8dafdd804ba99f9b1a0.jpg

3500.thumb.jpg.b8221c5338750636975e8001e60d48bd.jpg

• Потребител
Публикувано
Преди 8 часа, makebulgar said:

По какъв начин алкохола, никотина, кофеина и теобромина правят организма по-силен?! Вместо организма да отделя енергия и ресурси за възстановяване и регенерация, ги отделя за изчистване на етанол и алкалоиди. Това са ресурси, които се губят и трябва да ги възстановяваш. Витамини и минерали. 

Фрустрирания Майкъл Джексън (Бог да го прости) живееше в стерилна обстановка,(постоянно носеше ръкавици,за да не може кожата да му да докосва хора и предмети,живееше в стая,в която апаратура не допускаше "вредни" микроби и тем подобни,и т.н.),заради което учени го предупреждаваха,че ще умре,понеже организмът му ще загуби имунитет,(способността да се справя с вредителите...)...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.