Отиди на
Форум "Наука"

Трапезната сол - видове, състав, ползи и вреди


Recommended Posts

  • Потребител

Трапезната или готварска сол, тоест натриевия хлорид (NaCl), както всички знаем, e много полезна, прави ястията вкусни, и ни доставя нужния натрий за йонния обмен и за кръвта. 

Въпросът е, че напоследък на пазара освен обикновенната бяла рафинирана йодирана готварска сол, се появиха всякакви цветни готварски соли, на които се приписват какви ли не полезни свойства, които били породени от по-богатия им химичен състав. Така например в популярен български готварски сайт пишат, че рафинираната сол е вредна защото съдържала натриев хлорид, който в големи количества водил до редица неприятни заболявания като инфаркт и инсулт. И за да избегнем тези неприятни последици, трябвало да заменим бялата сол с истинската нерафинираната розова сол. Бялата сол била с основна съставка чистия натриев хлорид, без други минерали, а другата сол била нещо много по-различно, тъй като съдържала и други полезни минерали като цинк, магнезий, литий и йод. За да си набавим тези минерали трябвало да консумираме морска или каменна сол, а най-добре било да консумираме розовата хималайска сол. 

Подобни сайтове освен че явно съдържат продуктово позициониране, е очевидно че представят нещата по доста псевдонаучен и манипулативен начин. От една страна обвиняват единия продукт - рафинираната сол, в много вреди, а от друга представят другия продукт като много полезен, изтъквайки налични други минерали и спестявайки това, че цветните видове сол също имат като основна съставка натриевия хлорид. Така сред народа се налага представата, че бялата сол е вредна, а розовата била полезна, диетична, здравословна и т.н. 

Обикновената сол, която се добива чрез изпарение от морска и изворна  солена вода, или от преработка на изкопана каменна и езерна/морска сол, се пречиства и се обогатява понякога целенасочено с определено количество йод, който липсва в останалата ни храна. Останалите видове сол - нерафинираните морска и каменна сол, обаче имат доста по различен и богат състав, който освен че не е напълно ясно какъв, не е ясно и до какви ползи води и дали не вреди. Ако рафинираната йодирана сол знаем, че съдържа натрий, хлор и минимално количество йод, за съставките на останалите видове сол потребителя не знае почти нищо, и на опаковките в магазина не пише въпросните други минерали, в количествата които се съдържат, дали са полезни или вредни, и дали не могат да доведат до последици при ежедневната им консумация. 

Така например хималайската сол е розова на цвят заради по-високото съдържание на желязо в нея. Но не става ясно защо тази сол трябва да я приемем за най-полезна от всички... желязото ли е най-нужният ни друг минерал, има ли йод в розовата сол, и т.н. Ако хората приемат розовата сол за най-полезна и започнат да я консумират всекидневно дали няма да получат дефицит на йод? Тази сол се добива някъде в Пакистан, и въпросът е дали производството там може да смогне с маниакално нарастналото световно търсене, и дали това търсене не се задоволява с фалшификати произведени там за целта. 

Друга популярна цветна сол е хавайската червена сол, която се била получавала като комбинация от морската вода и червените вулканични глини и скали, които били богати на железен оксид (ръжда). Този вид сол има всякави оттенъци от червено до черно, в зависимост от разтворените минерали и скали, като съответно и вкуса й е различен. 

Друга сол е черната индийска сол, която също се била получила при смесването с магма, съдържала сероводород и миришела на варени яйца. Тази сол учудващо не повишавала нивото на натрия в организма и съответно не водила до инфаркт, високо кръвно и други подобни. 

Черна (четвъртъчна) сол се произвеждала и при смесването и изпичането на сол с пепел, като тази сол ставала пречистваща, минералите на солта се запазвали и т.н. 

 

Въпросът в крайна сметка е дали цветните видове са чак толкова полезни при положение, че са доста по-скъпи от обикновената бяла сол. И ако те могат да осигурят някои минерали означава ли това, че могат да регулирт напълно минералния баланс или по-скоро могат да го преобърнат поради предозиране с някои минерали. Хубаво е, че примерно червената или розовата сол може да ни достави някакво желязо, но не сме тръгнали заради липсата на желязо в храната си да си ръсим храната с ръжда, а просто започваме да се храним по-разнообразно. По-високата цена на цветните видове сол (бяла йодирана - 0,9 лв/кг; хималайска сол - 6 лв/кг; хавайска сол - 60 лв/кг) съответно води до по-агресивната и манипулативна тяхна реклама, а също така и до появата на фалшификати. Фалшификатите потребителя трудно може да провери какъв им е състава, и те могат да му навредят на здравето... а на джоба му вредят по принцип. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, makebulgar said:

Обикновената сол, която се добива чрез изпарение от морска и изворна  солена вода, или от преработка на изкопана каменна и езерна/морска сол,

Не може морската и езерната/каменна сол да е еднаква по съдържание. Лично аз консумирам почти само морска сол.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Морската сол преди е била добро решение, но днес вече не е, доколкото са направени изследвания и е установено, че в нея има микропластмаси от замърсените морета и океани. Затова и пречистената бяла сол изглежда по-добрия избор, въпреки, че не е много ясно по какъв начин се пречиства и дали е напълно чиста от примеси. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Основен проблем свързан със солта е прекомерната консумация. Човек изключително лесно може да прехвърли препоръчителния максимум на прием на сол за деня, който е 3 гр. 3 грама сол се съдържат в 100 гр сирене или 100 гр някакви осолени ядки, и примерно с 2 гр. сол човек си соли салатата. Тоест препоръчителната доза се взима изключително бързо само с едно от нещата, които ядеш на едно хранене. През останалото време ще изядеш още няколко пъти повече, като на ден спокойно можеш да приемеш над 20 гр. сол. Този излишък от сол на първо време задържа излишно количество вода в тялото, а след това трябва да се изчисти през бъбреците и кожата. Според учебника по физиология на човека дори и най-малкото количество сол, което се приема с храната, води до повишаване на кръвното налягане. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...