Отиди на
Форум "Наука"

ТРУДЕН КАЗУС ЗА РЕШАВАНЕ


KDP

Recommended Posts

  • Потребител

Имам следния казус :book: , на който зациклих и ми е трудно да намеря решение. Надявам се някой да даде интересен съвет за неговото решаване :good: .

Имаме голям съд с вода (А), на чието дъно има друг по-малък съд (Б), запълнен също с вода, която е част от общото количество на съд (А), но обърнат с отвора си към дъното на първия съд. Интересува ме как може да изтикам водата от малкия съд (Б), и по естествен или изкуствен път да вкарам въздух в него, така че той да се издигне до повърхността на големия съд (А), на база на подемната сила на въздуха. Разполагаме със следните базистни параметри и изисквания:

1. Изтиканата вода от малкия съд (Б), не трябва да намалява безвъзмездно общото количество на водата в големия съд (А) - т.е. търсения ефект не трябва да е за сметка на постоянно отнемане на общото количество вода. То трябва да запази свойта цялост след издигането на малкия съд (Б) на повърхността на съд (А).

2. Не трябва да се използва каквато и да е дапълнителна външна енергия освен тази която може да се извлече в самата разглеждана среда, както и тази на атмосферното налягане, влияещи върху въздуха, водата и телата, разглеждани в дадения казус.

3. Плаваемостта на малкия съд (Б) в състояние при което в него няма вода е по ваш избор, но когато той е запълнен с вода, тя трябва да е отрицателна.

P.S. Моля имайте в предвид, че трябва да дам практическа обосвока на казуса, поради което, ще ви помоля, теоритичните ви предложения да са подплатени с по-конкретна и реалистична информация.

Благодаря ви предварително за отделеното вниманието и изразена отзивчивост. :good:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...