Отиди на
Форум "Наука"

Бизнес симулациите


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Като дете се качвах в прототип на летателен симулатор. Усещането е много особено - едновременно се притесняваш, дори направо се страхуваш от налягането и турбуленцията, от друга страна, си спокоен, че няма реален риск - все пак това е само имитация на летене. Самото преживяване обаче е ценно - вече имаш представа какво може да ти се случи в истински самолет.

На подобен принцип са разработени и бизнес симулациите. В тях вземаш решения, без да си напълно убеден, че са най-правилните, но истинска опасност от загуба или фалит няма - все пак фирмата, която управляваш, е само виртуална. През последните години този тип игри се превърнаха в един от най-предпочитаните методи за обучение на настоящи и бъдещи мениджъри. Защото в тях те имат възможност да тестват различни управленски стратегии, без да рискуват бъдещето на истинска компания. Това намалява риска в реалния бизнес, спестява време и най-вече много пари, защото грешките на високите нива в йерархията винаги струват на фирмата много скъпо.

Бизнес симулациите са много популярни в английски и немски говорещите страни. Неотдавна една от техните форми - глобалното мениджърско състезание на базираната във Финландия Business Game Factory, влезе и в България. В него мениджърски екипи от различни фирми и държави се конкурират помежду си в управлението на виртуална компания. Ситуацията копира реални управленски процеси.

Играта

Това обучение е особено подходящо за действащи мениджъри от средно ниво нагоре, както и за служители, които фирмата има намерение да развива - изобщо за хора, от които се очаква да мислят стратегически. Един екип се състои от петима участници от една фирма, всеки от които представлява конкретно функционално звено - маркетинг, счетоводство, "Човешки ресурси" и т.н. Отборите играят в дивизия с общо осем компании от други държави със сходни икономически характеристики. В момента в света се състезават едновременно около 400 отбора в 18-20 дивизии.

Екипите управляват една несъществуваща компания, измислена така, че в нея да протичат всички възможни бизнес процеси. Целта е състезателите под някаква форма да припознаят собственото си бизнес всекидневие в тази виртуална фирма независимо в кой бранш работят в действителност.

Всеки кръг на турнира трае около 10 седмици, които симулират четири финансови години. Всички отбори стартират с еднаква информация за компанията - баланс за две години назад, маркетингова информация, прогнози за следващите две години. Екипите периодично взимат съответните решения и ги изпращат в съпорт центъра във Финландия. Той обработва данните, подадени от всички участници, и информира всеки отбор за моментната позиция на ръководената от него фирма на пазара, имайки предвид също решенията на другите състезатели. Екипите получават информация като в реалния живот, например за пазарния дял на конкуренцията. Те не научават обаче точно какви са били управленските действия на "противниците", довели до съответния междинен резултат.

Участниците в турнира не се срещат директно във виртуалното пространство, а използват посредничеството на центъра във Финландия. Те обаче знаят срещу екипи от кои компании се състезават.

Отборът с най-добри резултати се класира за полуфинал, където негови конкуренти са победителите от другите дивизии. Във втория кръг играта започва от начало. Управлява се същата виртуална фирма. Т.е. екипите имат шанса да избегнат евентуални грешки, допуснати в предишното ниво.

Плюсовете и минусите

Фактът, че казусът винаги е един и същ, всъщност може да се приеме и като негативен, особено за отборите, които продължават състезанието в следващ кръг. Освен това при управлението на виртуалната фирма участниците боравят само с икономически и организационни показатели, не отчитат организационния климат и редица случайни фактори на пазара, които имат голямо влияние върху икономическия резултат в реалния живот. Да не говорим, че в истинския бизнес източниците на информация за конкурентите са много повече, а могат да се използват и консултантски услуги.

Плюсовете при бизнес симулациите обаче определено са повече. Статистиката показва, че поне засега тези игри се използват за обучение най-често на мениджъри от технологичния, финансовия, енергийния, фармацевтичния сектор. Технологията обаче е разработена така, че браншът няма значение. Играта учи състезателите да работят със структуриран модел - за нейна основа е използван принципът на балансираната система за оценка на ефективността (balanced scorecard), която обхваща и описва всички важни процеси и явления в организацията, прави ги по-лесно измерими и следователно по-податливи на контрол, планиране и управление.

Бизнес симулацията може да се използва и за оценка на мениджърския потенциал на участниците, при това проявен в директен сблъсък с конкуренцията, макар и на виртуален пазар. Впрочем сравнението с управленските качества на мениджърските екипи на други компании винаги е изключително полезно, въпреки че участващите фирми не са конкуренти в реалния бизнес.

Най-очевидните ползи от този вид обучение са най-вече възможността да експериментираш с рискови управленски решения без реален риск, както и да работиш в екип, в който всеки има ключова роля за крайния успех. Освен това бизнес симулациите не отнемат много време, което не е за пренебрегване при хората на мениджърски позиции.  K

--------------------------------------------------------------------------------

Компании, които предлагат бизнес симулации

BTS:

http://www.bts.com/

Business Game Factory:

http://www.bgfactory.com/

Strategic Management Group:

http://www.smginc.com/solutions.htm

Management Simulations: www.capsim.com/bizsim/acumen/

Powersim Solutions Inc.:

http://www.powersimsolutions.com/

Powersim Business Simulation Company:

http://www.powersim.co.uk/

Tycoon Systems:

http://www.tycoonsystems.com/

Forio Business Simulations:

http://forio.com/resources/category/forio-simulations/

Innovative Learning Solutions:

http://marketplace-simulation.com/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...